INFO

  • DAN KADA JE ŽIVOT IZGUBIO HEROJ ADIL BEŠIĆ: LJUDI SU IŠLI ZA NJIM JER SU ZNALI KO IH PREDVODI
  • ZAKONA O JAVNO – PRIVATNOM PARTNERSTVU:STVARANJE IDEJNIH PROJEKATA ČIJI JE CILJ ULAGANJE U RAZVOJ USK
  • CIK-U SE VRATILO VIŠE OD 13.500 NEURUČENIH GLASAČKIH POŠILJKI, NAJVIŠE IZ SRBIJE I HRVATSKE
  • VREMENSKA: MAGLOVITO U CENTRALNIM I ISTOČNIM PODRUČJIMA BIH
  • DA LI JE VRIJEME ZA REFORMSKI ZAOKRET U BH. PRAVOSUĐU?
  • U BIH 1.279 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, 34 PREMINULIH
  • U PROTEKLA 24 SATA U USK TESTIRANO JE 119 OSOBA OD ČEGA JE 55 NOVOZARAŽENIH
  • ZAGREB: STOTINJAK GRAĐANA PROSVJEDOVALO PROTIV EPIDEMIOLOŠKIH MJERA
  • EKONOMIJA, EKOLOGIJA I ODRŽIVI RAZVOJ: REZOLUCIJOM KONTRA SKRAĆENOG ROKA TRAJANJA
  • IN MEMORIAM: SINOĆ PREMINUO NIJAZ MILJKOVIĆ, KOMANDANT RATNE 506. BRDSKE BRIGADE

ZUKORLIĆ: ZA NAS SU NEPRIHVATLJIVI DAČIĆEVI RANIJI RADIKALNI STAVOVI PREMA MUSLIMANIMA, BOŠNJACIMA I BIH

- Dačić je po njegovom mišljenju iskusan političar, a njegovi raniji stavovi bili su povezani sa bilateralnim odnosima sa zemljama okruženja i Kosova. Rekao je kako vjeruje da takve propuste neće praviti više

ZUKORLIĆ: ZA NAS SU NEPRIHVATLJIVI DAČIĆEVI RANIJI RADIKALNI STAVOVI PREMA MUSLIMANIMA, BOŠNJACIMA I BIH

SRBIJA, 24.oktobra - Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja, izabran je kao jedan od potpredsjednika Skupštine Srbije - kojom će rukoviditi Ivica Dačić, bivši srbijanski šef diplomatije. Zukorlić je u razgovoru za N1 rekao da to što je u rukovodstvu ne znači da će učestvovati u vlasti. Istakao je kako će u ovom najvišem tijelu Srbije neke prijedloge podržati, za neke će pak biti negativnog glasanja. Također, istakao je kako smatra da saziv neće trajati više od dvije godine. Govorio je i o covidu u Novom Pazaru te rekao ko sve mora pred lice pravde.

"Biranje rukovodstva ne znači učešće u vlasti, potpredsjednici predstavljaju sliku sastava parlamenta. Često su predstavnici opozicije među potpredsjednicima, a moje sudjelovanje ne znači da ćemo biti koalicioni partneri", rekao je Zukorlić, dodavši da poziciju ne uslovljava ministarskim mjestom kako su mediji ranije pisali.

"Ili ćemo biti ozbiljna vlast ili nećemo biti u njoj. Interesantno, polarizirana je vlast u Srbiji, immamo vlast i opoziciju u isključivim odnosima. Za jednu manjinsku stranku nipošto nije upitno sudjelovati u crno-bijelim odnosima. Može biti negativnih posljedica za nacionalnu zajednicu, bit ćemo oprezni. Tražit ćemo neki put samostalnog djelovanja, gdje ćemo se ophoditi prema svim temama i pitanjima pojedinačno", rekao je Zukorlić.

Istakao je kako će Stranka pravde i pomirenja u Skupštini Srbije neke prijedloge podržati, dok za neke može biti negativnog glasanja za koje misle da nisu dovoljno dobri.

Gost N1 je ocijenio da neće biti lako pdržati atmosferu parlamentarnosi u Srbiji, te da će tu biti važni personalni kvaliteti.

"Većina je najavila kratkotrajnost saziva. Od samog početka izvjesno je da ovaj saziv neće trajati više od dvije godine, godinu i pol. Jedan od razloga je struktura Skupštine, iako ima drugih argumenata, ekonomske i socijalne situacije izazvane covidom. Neće biti lako raditi u ovom sazivu pod takvim teretom, a da znate da to neće trajati ni pola mandata", istakao je u Danu uživo na N1.

Vladajući SNS je i ranije imao komotnu većinu, poručio je Zukorlić, reakvši da je to očekivano bilo i sada.

"Niko ne može potvrditi niti sa usaglasiti s time da je u interesu vlasti da nema opoziciju. To ne može biti korisno. Ni za vlast ni za odnose u zemlji. Nije se moglo predvidjeti kakvi će rezultati biti. Ja i mnogi drugi nismo smatrali da mnogo stranaka neće preći cenzus, znalo se da će SNS biti pobjednik - ali od opozicije nije bilo očekivano", konstatovao je.

Poručio je kako će se nešto morati desiti na narednim izborima da bi se dobila neka struktura.

Iako je Zukorlićeva stranka podržala Ivicu Dačića na čelu Skupštine Srbije - on je kazao da su raniji stavovi koje je iznosio bivši šef srbijanske diplomatije neprihvatljivi za njega i njegovu stranku.

"Naš poslanik je istakao šta očekuje od predsjednika parlamenta, ukazao je na ranije izjave koje su za nas neprihvatljive, na temu odnosa prema muslimanima, Bošnjacima i Bosni i Hercegovini. Očekujemo da se to sada neće dešavati. Predsjednik parlamenta treba da bude kormilar. Ne smiju se dešavati takvi ispadi", rekao je.

Dačić je po njegovom mišljenju iskusan političar, a njegovi raniji stavovi bili su povezani sa bilateralnim odnosima sa zemljama okruženja i Kosova. Rekao je kako vjeruje da takve propuste neće praviti više.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING