INFO

  • NA TWITTERU BRITANSKI AMBASADOR FIELD ODGOVORIO DODIKU: OD CIJEPANJA BIH NEMA NIŠTA
  • USRED KRIZE OKO SUPER LIGE: U ISTANBULU IZLOŽEN TROFEJ UEFA LIGE PRVAKA
  • VREMENSKA: SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI NAOBLAČENJE I KIŠA
  • TOP PRIČA U SAD-U: REAKCIJE NA PRESUDU ZA UBISTVO GEORGEA FLOYDA
  • SUĐENJE NOVALIĆU I DRUGIMA: KAKO JE NASTAO PLAN NA OSNOVU KOJEG SU NABAVLJENI RESPIRATORI
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA

ZBOG MUTACIJA ĆE USKORO BITI POTREBNE NOVE ILI MODIFICIRANE VAKCINE PROTIV KORONAVIRUSA

- Svijet ima godinu ili manje prije nego prva verzija vakcina protiv koronavirusa postane neučinkovita i bude neophodno koristiti samo modificirane verzije, pokazalo je istraživanje epidemiologa, virologa i stručnjaka za zarazne bolesti

ZBOG MUTACIJA ĆE USKORO BITI POTREBNE NOVE ILI MODIFICIRANE VAKCINE PROTIV KORONAVIRUSA

SVIJET, 30. marta - People's Vaccine Alliance je proveo istraživanje u kojem je učestvovalo 77 naučnika iz 28 zemalja. Gotovo jedna trećina ispitanika izjavila je kako je do pojave novih mutacija ostalo vjerovatno devet mjeseci ili manje.

Objasnili su kako je pojava novih mutacija (otpornih na vakcinu) najvjerovatnija u zemljama koje su slabo opskrbljene vakcinama.

"Nove mutacije nastaju svaki dan, ponekad su jače nego prethodne verzije. Novi sojevi mogli bi se širiti lakše i biti otporni na vakcinu. Ako ne vakcinišemo cijeli svijet, ostavljamo otvoren prostor za stvaranje sve više mutacija koje bi mogle prevazići moći naših trenutnih vakcina i za njihovo uništavanje trebale bi nam jače vakcine", rekao je Gregg Gonsalves s Univerziteta Yale.

Podsjetimo, bogatije zemlje poput Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država već su započele masovnu imunizaciju i dale su bar jednu dozu vakcine četvrtini svoje populacije. Osim toga, osigurali su stotine miliona doza zaliha. S druge strane, države poput Južne Afrike i Tajlanda nisu vakcinisale ni 1 posto populacije. Neke zemlje tek trebaju dati prvu dozu.

Iz COVAX-a su istakli kako se nadaju da će do kraja ove godine opskrbiti najmanje 27 posto stanovništva siromašnijih zemalja.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING