INFO

  • BORUT PAHOR U RADNOJ POSJETI BIH: SLOVENIJA JE SAVEZNIK PROŠIRENJA EU NA ZAPADNI BALKAN
  • SARAJEVSKI SASTANAK: SPRIJEČITI RAST BROJA NOVOZARAŽENIH NA PROSTORU FEDERACIJE BIH
  • USK: PRVE DOZE VAKCINA PROIZVOĐAČA ASTRA ZENECA OČEKUJU SE U PONEDJELJAK
  • KANTONALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: OSMI MART POD NADZOROM, ZAŠTITA ZDRAVLJA U IMPERATIVU
  • SUD BIH ODREDIO PRITVOR DARKU ELEZU DO MJESEC DANA
  • USK: POSLUŠATI RIJEČ STRUKE O NACRTU ZAKONA O PRAVOBRANILAŠTVU
  • NK JEDINSTVO – NAKON KVALITETNIH PRIPREMA OTVARAJU ŠESNAESTO KOLO PRVE LIGE FEDERACIJE BIH
  • TRANSPARENCY INTERNATIONAL U BIH: USVAJANJE IZMJENA I DOPUNA U CILJU UNAPREĐENJA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA
  • BIH: REGISTROVAN 621 NOVI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM, PREMINULO 28 OSOBA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, SUSNJEŽICU I SNIJEG

ZAVRŠENO ZASJEDANJE PIC-A: MORA SE OMOGUĆITI PROVJERA IMOVINE ČLANOVA VSTV-A, KAO I ULAGANJE ŽALBI NA NJIHOVE ODLUKE

- Entiteti nemaju pravo otcjepljenja, jedan je od važnijih zaključaka PIC-a...

ZAVRŠENO ZASJEDANJE PIC-A: MORA SE OMOGUĆITI PROVJERA IMOVINE ČLANOVA VSTV-A, KAO I ULAGANJE ŽALBI NA NJIHOVE ODLUKE

SARAJEVO, 2. decembra - Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i oni postaoje isključivo na osnovu Ustava BiH, jedan je od zaključaka sadržanih u kominikeu kojeg je usvojio Upravni odbor Vijeće za provedbu mira (PIC) nakon dvodnevnog zasjedanja, koje je završeno danas.

Jedna od glavnih tema ovog sastanka su bili nedavno održani lokalni izbori u BiH, kao i predstojeći izbori u Mostaru. S tim u vezi je napomenuuto kako je potrebno što prije usvojiti izmjen Izbornog zakona u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH, ali i u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, među kojima ona u slučaju "Sejdić i Finci" na implementaciju čeka više od 10 godina.

Također, svi političari u BiH su pozvani da se zalažu za pomirenje  među narodima u BiH.

Posebna pažnja posvećena je aferi "Potkivanje II", odnosno radu VSTV-a. PIC je zaključio kako je potrebno što prije usvojiti izmjene Zakona o VSTV-u, koje bi omogućile temeljite postupke provjere imovine sa ciljem boljeg rješavanja sukoba interesa i drugih pitanja povezanih s integritetom, jačanja neovisnosti, integriteta i odgovornosti sudija, tužilac i članova VSTV-a, te da bi se omogućio pravni lijek protiv odluka VSTV-a.

- Upravni odbor PIC-a primio je k znanju odluku članova VSTV-a da se očituju povodom nedavnih dešavanja i podstiče ih da poduzmu odgovarajuće korake kojim će se povratiti povjerenje u tu instituciju, navedeno je u kominikeu.

Upravni odbor je usvojio i niz zahtjeva koji su upućeni domaćim institucijama.

- Usvojiti i provesti akcioni plan za 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. 

Poboljšati koordinaciju i saradnju između svih nivoa vlasti u BiH na suzbijanju pandemije Covid-19 i ublažavanju njenih socioekonomskih posljedica, te povećati kapacitete za testiranje i praćenje kontakata kako bi se usporilo širenje virusa i poravnala krivulja u smislu njegovog uticaja na zdravstvene sisteme.

Postići sporazum o izbornoj reformi kojim će se uzeti u obzir odluke Ustavnog suda BiH te odluka iz predmeta Sejdić-Finci i srodne odluke Evropskog suda za ljudska prava, koje još uvijek nisu provedene, neke i više od deset godina. U procesu izborne reforme, suzdržati se od poduzimanja zakonodavnih ili političkih koraka koji bi otežali provođenje presuda Evropskog suda.

Poduzeti konkretne korake počevši od najviših političkih nivoa ka pomirenju u BiH, uključujući zajedničke komemoracije.

Imenovati novu vladu Federacije, kao i vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona 10, koje još uvijek nisu imenovane, dok umjesto njih i dalje rade vlade iz prethodnih mandata, više od dvije godine nakon općih izbora održanih u oktobru 2018., te popuniti upražnjene pozicije na svim nivoima, uključujući i članove Ustavnog suda FBiH te ključnih institucija na državnom nivou.

Osigurati efikasnu saradnju između svih nivoa vlasti u BiH i osigurati dovoljne resurse za upravljanje migracijama i sigurnosti granica kao isključivom nadležnošću države, te osigurati pravičnu podjelu odgovornosti za humanitarni smještaj migranata i azilanata u cijeloj zemlji. U skladu s međunarodnim pravom, moraju se ukinuti restriktivne mjere koje proizvoljno ograničavaju kretanje migranata, navedeno je u kominikeu.

Kao što je postala redovna praksa u proteklim godinama, Rusija nije podržala zajedničke zaključke, odnosno kominike.

 

 



VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE





MARKETING