INFO

  • FEDERALNI ZASTUPNICI DANAS O POSLJEDICAMA PANDEMIJE NA PRIVREDU I ZDRAVSTVO
  • IZ HRVATSKE TVRDE: VISOKORADIOAKTIVNI OTPAD SE NE MOŽE I NEĆE ODLAGATI NA TRGOVSKOJ GORI
  • ZA TERETNA VOZILA S PRIKOLICOM OBUSTAVLJEN SAOBRAĆAJ NA PUTNIM PRAVCIMA RIPAČ- GORJEVAC I BOSANSKI PETROVAC-KLJUČ
  • EVROPSKA KOMISIJA POZIVA NA STROŽE MJERE ZA PUTNIKE KOJI DOLAZE IZVAN EU
  • ICMPD: OVE GODINE VEĆI BROJ IZBJEGLICA I MIGRANATA ĆE KRENUTI PREMA EUROPI
  • VRIJEME DANAS: PRETEŽNO OBLAČNO SA SLABIM SNIJEGOM ILI SUSNJEŽICOM
  • AKTUELNO U USK: VLADA USK I ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA POTPISUJU SPORAZUM O SARADNJI

ZAVALJE: TRADICIONALNA PROSLAVA BLAGDANA VELIKE GOSPE

- Misno slavlje predvodio je Ivan Milovan, penzionisani biskup Poreča i Pule sa župnikom zavaljskim Dinom Rupčićem - Slavlje, kao i svake godine, okupilo iseljene Hrvate iz Evrope i svijeta

ZAVALJE: TRADICIONALNA PROSLAVA BLAGDANA VELIKE GOSPE


BIHAĆ, 15. augusta - Iako zvanično nije marijansko svetiše, blagdan Velike Gospe tradicionalno slavi i u Župi Sv. Franje Asiškoga na Zavalju nadomak Bihaća, gdje su se na svetoj misi okupili brojni vjernici porijeklom s ovih prostora, raseljeni po Evropi i svijetu.

Misno slavlje predvodio je Ivan Milovan, penzionisani biskup Poreča i Pule sa župnikom zavaljskim Dinom Rupčićem, a uveličali su ga svojim prisustvom članovi Ličke izvorne skupine „Plješevica“ iz Zagreba koja okuplja i iseljene Hrvate sa Zavalja i susjednih mjesta ove župe.

I za ovu svetkovinu Velike Gospe oživjela je opustjela Župa Sv. Franje Asiškoga na Zavalju jer su joj se vratili brojni Hrvati rođeni i odrasli u ovom kraju. Svjedoči tome do posljednjeg mjesta ispunjena župna crkva na svečanoj misi.

Biskup Milovan je u svom obraćanju vjernicima kazao kako je Djevica Marija putokaz nade i utjehe putničkom božjem narodu.

Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa 1. novembra 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo.

U dvorištu župne crkve na Zavalju i ove godine članovi Ličke izvorne grupe „Lička Plješevica“ uljepšali su svojim pjesmama narodno slavlje blagdana Velike Gospe i tako do naredne godine kada će se ovdje opet okupiti.  VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING