INFO

 • ASTRAZENEKA NIJE PRVI IZBOR GRAĐANA USK - SAMO U JEDNOJ SEDMICI VRAĆENO VIŠE HILJADA DOZA
 • DRAMATIČAN TREND U BIH: MANJE ROĐENIH I ZNATNO VIŠE UMRLIH NEGO PROŠLE GODINE
 • KORONA BILANS U BIH: 324 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULO 39 OSOBA
 • SREBRENICA: OBILJEŽENA 18. GODIŠNJICA OTVARANJA MEMORIJALNOG CENTRA POTOČARI
 • TURISTIČKA SEZONA U USK USPJEŠNIJA OD PREDHODNE
 • KORONAVIRUS: PO JEDNO ODJELJENJE IZ TRI BIHAĆKE ŠKOLE U IZOLACIJI
 • USK KORONA BILANS: 32 NOVOZARAŽENE OSOBE I 2 SMRTNA ISHODA
 • USK DANAS AKTUELNO: IZDVOJILI SMO...
 • PROTESTI UPOSLENIKA DRŽAVNIH INSTITUCIJA BIH: NEMOGUĆE JE ŽIVJETI OD 475 KM
 • 'TED LASSO', 'THE CROWN' I 'QUEEN'S GAMBIT' OSVOJILI GLAVNE EMMY NAGRADE
 • MIGRANTI U NJEMAČKOJ TRAŽE PRAVO GLASA NA OPŠTIM IZBORIMA

ZAŠTO JE BIH PREKO NOĆI IZMJENILA USLOVE ZA ULAZAK OSOBA S DVOJNIM DRŽAVLJANSTVOM

- Od sredine prošlog mjeseca do danas izdato je oko 300 prekršajnih naloga na graničnim prijelazima pri ulazu u BiH. Riječ je o kaznama za osobe porijeklom iz BiH s dvojnim državljanstvom koje pri ulasku nemaju validan pasoš naše države i žele ući samo s ličnom kartom

ZAŠTO JE BIH PREKO NOĆI IZMJENILA USLOVE ZA ULAZAK OSOBA S DVOJNIM DRŽAVLJANSTVOM

BIH, 13. oktobra - Kao što smo ranije pisali, prilikom ulaska u BiH iz zemalja EU, osobe s dvojnim državljanstvom, ukoliko žele ući kao državljani BiH moraju pokazati bh. pasoš kao jedini validni dokument za prelazak granice. U suprotnom, snose novčane kazne u iznosu od 200 KM.

Vijeće ministara BiH je 10. septembra na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH donijelo odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH i izmjenu ranijih članova. Tom odlukom prestaje važiti ranije pravilo kojom su osobe koje imaju dvojno državljanstvo mogle ući u BiH s ličnom kartom.

"Izmjena ovog člana je bitna jer je normirano da stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti odluka kojom je bilo omogućeno svim državljanima BiH da ulaze na teritoriju BiH i sa ličnom kartom", kazao je za Klix.ba savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffmann.

On ističe da je time prestala važiti opravdana pogodnost za naše državljane, a zbog čega je tako pitanje se može postaviti Sektoru za migracije unutar Ministarstva sigurnosti BiH koje je pripremalo prijedlog odluke.

"Granična policija odluku primjenjuje i državljani BiH su dužni posjedovati važeći pasoš pri prelasku granice. Omogućeno je jedino da koriste ličnu sa zemljama sa kojima BiH ima potpisan međunarodni sporazum, poput Crne Gore i Srbije, o prelasku granice s ličnom kartom", dodao je Hoffmann .

Nova odluka direktno pogađa državljane BiH koji žive u zemljama Evropske unije, dakle naša dijaspora.

Oni ranije pri ulasku u BiH nisu morali pokazivati bh. pasoš, već su mogli ući sa pasošem zemlje u kojoj trenutno žive. No dolaskom pandemije, pravila za putovanja su promijenjena, a osobe s dvojnim državljanstvom nisu imale priliku izvaditi pasoš BiH ukoliko žive van naših granica.

Od sredine septembra do danas na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu je izdato 149 prekršajnih naloga, a na tuzlanskom aerodromu 148. Kazna iznose 200 KM s mogućnošću plaćanja 50 posto kazne ukoliko se plati u roku od 8 dana.

Brojna negodovanja osoba s dvojnim državljanstvom mogle bi natjerati bh. vlasti da ovu odluku ponovo izmjene i vrate na staro. Do tada svi su dužni imati validan pasoš BiH ukoliko namjeravaju ući u BiH bez testa na koronu.

Osobe s dvojnim državljanstvom se odlučuju pokazati bh. graničarima dokument izdat u BiH kako ne bi morali raditi test na koronavirus. U protivnom, ako se odluče pokazati pasoš neke strane zemlje uz sebe moraju imati negativan test na koronavirus. Problem za mnoge državljane BiH predstavlja činjenica da zbog pandemije nisu mogli izvaditi pasoš ili produžiti stari.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING