INFO

  • I FEDERACIJA SE ZADUŽUJE NA BERZI
  • KORONAVIRUS U BIH: 1.239 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO JE 57 OSOBA
  • U BIH DANAS TOPLIJE, TEMPERATURE DO 19 STEPENI
  • AKTUELNO U USK: VISOKA DELEGACIJA EU I BIH DANAS U POSJETI KAMPU „ LIPA „
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA
  • BIHAĆ: U TOKU SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

ZAKON O ZAŠTITI OD NASILJA U PORODICI: DRUŠTVENIM AKTIVIZMOM I IZMJENAMA ZAKONA DO BOLJE ZAŠTITE I PRAVA ŽRTAVA

- Organizacija „Glas žene“ iz Bihaća, početkom decembra počinje sa realizacijom kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. U okviru kampanje biće održana sesija na kojoj će biti riječi o Inicijativi za izmjenu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koju je ova organizacija pokrenula u oktobru ove godine...

ZAKON O ZAŠTITI OD NASILJA U PORODICI: DRUŠTVENIM AKTIVIZMOM I IZMJENAMA ZAKONA DO BOLJE ZAŠTITE I PRAVA ŽRTAVA


BIHAĆ, 22. novembra - Inicijativa za izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, upućena je na adresu Federalnog ministarstva pravde, odakle je prema riječima Izvršne direktorice Organizacije „Glas žene“ Enise Raković stiglo čvrsto obećanje da će biti razmatrana po hitnom postupku.

Time bi se ojačao položaj žrtve nasilja u porodici, a preko osobe od povjerenja bio bi osiguran lakši i brži pristup institucijama u lancu zaštite kao što su Centar za socijalni rad, policija, tužilaštvo u ostvarivanju ovog i svih drugih ljudskih prava.

Osim Inicijative tokom kampanje „16 dana aktivizma“ biće prezentovan dokumentarni film, nastao u saradnji sa Fondacijom CURE, pod nazivom „Suočavanje sa nemirom i izgradnja mira iz perspektive postdejtonske žene“ koji razotkriva 15 sudbina žena Bosne i Hercegovine i njihovu ulogu u izgradnji mira poslije Dejtonskog sporazuma.

U okviru kampanje biti će obilježen i Dan sjećanja na žene žrtve rata U Bosni I Hercegovini. Inače, Organizacija „Glas žene“ na ovim prostorima djeluje 15 godina tokom koje je realizovala niz projekata kroz koje se radilo na osnaživanju žena kroz edukativne radionice, pravna savjetovanja i slične aktivnosti.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING