INFO

  • SKORO 300 NOVOZARAŽENIH U BIH, PET OSOBA PREMINULO
  • USK: STABILIZACIJA EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE/ IZJAVA/
  • ODREĐEN PRITVOR ZA DEVET OSOBA UHAPŠENIH ZBOG RATNIH ZLOČINA KOD SOKOCA
  • HRVATSKA TVRDI DA JE BIH UŠLA U NJEN TERITORIJ 90 METARA, POSLALI ZAHTJEV DA SE POMJERI TABLA
  • CIJELI RAZRED U IZOLACIJI: ZARAŽEN UČENIK I UČITELJICA
  • PRIJEDLOG MJERA ZABRANE ZA OSUMNJIČENE ZA KAZNENO DJELO IZBORNE PRIJEVARE U SANSKOM MOSTU
  • VRIJEME DANAS: PRETEŽNO OBLAČNO

ZAKON O RADU FBIH: SINDIKALCI PREDLOŽILI 1.700KM NAJNIŽU NETO PLATU, DRLJAČA PORUČIO DA ĆE PODRŽATI DOGOVOR

- O Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o radu će se definitivno još razgovarati kako bi se došlo do unaprjeđenja i najboljeg rješenja. Ono što je jedna od najznačajnijih tema razgovora onih koji sudjeluju u njegovoj izradi je minimalna plata, a Savez samostalnih sindikata predložio je da neto te plate bude...

ZAKON O RADU FBIH: SINDIKALCI PREDLOŽILI 1.700KM NAJNIŽU NETO PLATU, DRLJAČA PORUČIO DA ĆE PODRŽATI DOGOVOR

SARAJEVO, 29. jula - Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je kazao da će Vlada podržati sve što se dogovore poslodavci i sindikati jer, kako je kazao, "činjenica je da nema kvalitetne i uspješne reforme ukoliko ne postoji konsenzus između sindikalaca, poslodavaca i vlade".

On je obećao da se u parlamentarnu proceduru neće ići sa Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o radu dok se ne utvrdi minimalna plata ili opšti kolektivni ugovor.

Savez samostalnih sindikata BiH je tražio da neto plata bude 1.650-1.700KM, o tome resorno ministarstvo i ministrica Jelka Miličević treba da daju mišljenje i način na koji se to može uraditi.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Mevludin Bektić kazao je da su oni naišli na razumijevanje socijalnih partnera da se razgovor nastavi te da se nada će u nastavku doći do zajedničkog rješenja.

"Ne možemo zavijek biti taoci, tražit ćemo promptno da nam ponude rješenje", rekao je on.

Adnan Smailbegović, predstavnik poslodavaca je pak siguran da će zajednički doći do najbolje opcije i za uposlenike i poslodavce:

"Cijenimo da je socijalni dijalog važan, vrlo je važno da se sjedne na miru i razgovara o detaljima".

Predstavnički dom Parlamenta FBiH je jučer raspravljao o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH i, nakon kritika opozicije i protesta sindikalaca, usvojio zaključak kojim će Nacrt ovog zakona ići u javnu raspravu.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING