INFO

 • VREMENSKA: SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
 • DILEMA U VLADI FBIH KAKO PODIJELITI 100 MILIONA IZ KORONA 2: SVIMA ILI SAMO POGOĐENIM
 • ZMAJEVI PROTIV SJEVERNE IRSKE IGRAJU PRED NAVIJAČIMA
 • KB BIHAĆ: TRI POVRIJEĐENA MIGRANTNA U ŠOK SOBI, SEDAM NA ODJELU KIRURGIJE / IZJAVA NAČELNICE CUM-A
 • USK: OD POSLJEDICA KORONAVIRUSA PREMINULA JEDNA OSOBA
 • KEVLJANI KOD PRIJEDORA: SAHRANIO KUĆU KAKO SE SAHRANJUJU LJUDI
 • RUŽIČASTI OKTOBAR: ČLANICE UDRUŽENJA RENESANSA UKAZALE NA PORAST BROJA OBOLJELIH ŽENA OD KANCERA DOJKE
 • KULTURNO-HISTORIJSKO NASLIJEĐE: USPJEŠNO APLICIRAN PROJEKT OBNOVE I REVITALIZACIJE TURBE MAUZOLEJA
 • PORUKA IZ AMBASADE SAD: IZBORNI PROCES SE MORA SAČUVATI OD SVIH NEREGULARNOSTI
 • VIJEĆE MINISTARA BIH: OKO 14,5 MILIONA KM ZA EKONOMSKE ŠTETE U ZDRAVSTVU TOKOM PANDEMIJE
 • CAZIN: JAVNOM TRIBINOM PRIGODNO OBILJEŽEN EVROPSKI DAN DONIRANJA ORGANA

ZAGREB: KONGRES PODUZETNICA JI EUROPE OKUPIO OKO 650 POSLOVNIH ŽENA IZ RAZNIH SEKTORA GOSPODARSTVA

- Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, jedno od najvećih okupljanja poslovnih žena u regiji

ZAGREB: KONGRES PODUZETNICA JI EUROPE OKUPIO OKO 650 POSLOVNIH ŽENA IZ RAZNIH SEKTORA GOSPODARSTVA

ZAGREB, 8. marta (AA) -  Na Zagrebačkom velesajmu jutros je započeo Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, jedno od najvećih okupljanja poslovnih žena u regiji. Oko 650 žena iz osam zemalja regije okupilo se kako bi razmijenile iskustva te se uspješnije nosile sa problemima na koje nailaze kao poduzetnice, a često i majke i supruge, javlja Anadolu Agency (AA).

Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, do sada je najveće okupljanje poslovnih žena u regiji, ističu organizatori, aokupilo je oko 650 poslovnih žena iz raznih sektora gospodarstva.

Organizator skupa koji se održava simbolično na Međunarodni Dan žena, 8. marta, je Virtualni ženski poduzetnički centar, a idejna je začetnica i direktorica Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe te voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić.

"Kongres poduzetnica jugoistočne Europe u Zagrebu bit će platforma osiguranja razmjene iskustava, stvaranja poslovnih kontakata, povezivanja i unapređenja poslovne mreže poduzetnica, kako bi im pristup i opstanak na tržištu država iz kojih dolaze, ali i regije bio što kvalitetniji, a put do željenog poslovnog uspjeha što izvjesniji“,  istaknula je Sanela Dropulić.

Poduzetnice su, navodi Dropulić, primjer suradnje, zalaganja i odricanja, i kao takve stupovi svakog društva koje želi prosperitet.

Radni dio kongresa otvorila je Dragana Jovanović, poduzetnica iz Beograda, s temom važnosti upravljanja stresom u ženskom poduzetništvu.

"Ono što  sve nas žene poduzetnice u regiji u današnjoj poslovnoj areni povezuje  je stres i izloženost  stresu koja proizlazi  iz kombinacije više faktora.  To su poslovna nesigurnost, radno vrijeme kojem kao da nema kraja, a koje ženama stvara dodatan problem u balansiranju karijere i obiteljskog života, te i dalje prisutan rodno utemeljen nesrazmjer između visine plaće za isti posao kada ga obavlja žena, u odnosu na muškarca“, poručila je Jovanović.

Europske statistike ukazuju, istaknula je Jovanović, da su žene u prosjeku 16 posto manje plaćene od muškaraca za identično radno mjesto.

Jovanović je poručila kako su žene poduzetnice i menadžerice duplo izloženije i podložnije stresu od muškaraca u poduzetništvu.

Uz brojne zanimljive izlagačice, velik dio radnog programa Kongresa čine i panel diskusije na kojima će poduzetnice i predstavnice poduzetničkih udruženja, udruženja poslodavaca i državnih institucija imati prilike razmjenjivati svoja iskustva. 

 Kongres poduzetnica jugoistočne Europe održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a Kongres okuplja poduzetnica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Bugarske i Albanije. 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING