INFO

  • MJERA ZBOG KORONAVIRUSA: U MARŠU MIRA OVE GODINE NAJVIŠE 100 UČESNIKA
  • U BH ENTITETU RS JOŠ TRI ŽRTVE VIRUSA KORONA, SEDAM NOVOZARAŽENIH
  • INDIJA NOVO ŽARIŠTE KORONAVIRUSA: PRIJAVLJEN NAJVEĆI SKOK ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, ČAK 145.380 OSOBA...
  • NEGATIVNI SVI UZORCI TESTIRANI NA KCUS-U
  • NA DANAŠNJI DAN 2011. UHAPŠEN RATKO MLADIĆ, JEDAN OD NAJVEĆIH ZLOČINACA U MODERNOJ HISTORIJI
  • PERŠIĆ KAZAO DA ĆE BIH POGODITI DRUGI VAL KORONAVIRUSA, HOĆEMO LI PONOVO U KARANTIN?
  • PAKISTAN OSUĐENIKE NA DUGOGODIŠNJE ROBIJE UPUĆUJE NA MIGRANTSKE RUTE?
  • DANAS 28 GODINA OD FORMIRANJA PRIJEDORSKIH LOGORA
  • ŠEMSUDIN DEDIĆ: PODRŠKU PROLJETNOJ SJETVI DOBIT ĆE 18.400 POLJOPRIVREDNIKA U FBIH
  • POGRANIČNI POJAS: HRVATSKI BAGERI PONOVO KRČE TEREN NA TERITORIJI BIH, TURKOVIĆ ŠALJE NOVI ZAHTJEV ZAGREBU

ZAGAĐEN ZRAK GODIŠNJE ODNESE SEDAM MILIONA ŽIVOTA

- Devet od deset osoba udiše zrak koji sadrži visok nivo zagađujućih materija. Trećina smrti uzrokovanih od moždanog udara, raka pluća i srčanih bolesti posljedica je zagađenja zraka, što je jednako učinku od pušenja, navodi SZO.

ZAGAĐEN ZRAK GODIŠNJE ODNESE SEDAM MILIONA ŽIVOTA


ŽENEVA, 13.januara - Devet od deset osoba udiše zrak koji sadrži visok nivo zagađujućih materija. Trećina smrti uzrokovanih od moždanog udara, raka pluća i srčanih bolesti posljedica je zagađenja zraka, što je jednako učinku od pušenja, navodi SZO.

“Od smoga koji je prekrio gradove do dima u zatvorenim prostorijama, zagađenje zraka predstavlja veliku prijetnju zdravlju i klimi. Kombinovani učinci zagađenja zraka u okolini i domaćinstvu svake godine izazivaju oko sedam miliona preuranjenih smrtnih slučajeva, uzrokovanih uglavnom od moždanog udara, srčanih bolesti, hronične opstruktivne plućne bolesti, raka pluća i akutnih respiratornih infekcija”, ističu iz SZO.

Više od 80 posto ljudi koji žive u gradskim sredinama gdje se prati kvalitet zraka izloženo je nivou zagađenja zraka, koji premašuje bezbjednosnu granicu Svjetske zdravstvene organizacije.

Navode da su zemlje s niskim i srednjim dohotkom najviše izložene takvim materijama, kako u zatvorenim tako i vanjskim prostorima.

Glavni grad BiH, Sarajevo, ovih dana se pominje kao  grad sa najzagađenijim zrakom na svijetu. Indeks kvaliteta zraka u većem dijelu grada je premašio brojku od 400, zbog čega je u svim zonama Kantona Sarajevo i dalje na snazi epizoda „Uzbune“.

Nadležni apeluju  da se kretanje u „zonama uzbune“ umanji na minimum, naročito u večernjim satima kada se očekuje ponovno rast koncentracija PM10.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING