INFO

  • BORUT PAHOR U RADNOJ POSJETI BIH: SLOVENIJA JE SAVEZNIK PROŠIRENJA EU NA ZAPADNI BALKAN
  • SARAJEVSKI SASTANAK: SPRIJEČITI RAST BROJA NOVOZARAŽENIH NA PROSTORU FEDERACIJE BIH
  • USK: PRVE DOZE VAKCINA PROIZVOĐAČA ASTRA ZENECA OČEKUJU SE U PONEDJELJAK
  • KANTONALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: OSMI MART POD NADZOROM, ZAŠTITA ZDRAVLJA U IMPERATIVU
  • SUD BIH ODREDIO PRITVOR DARKU ELEZU DO MJESEC DANA
  • USK: POSLUŠATI RIJEČ STRUKE O NACRTU ZAKONA O PRAVOBRANILAŠTVU
  • NK JEDINSTVO – NAKON KVALITETNIH PRIPREMA OTVARAJU ŠESNAESTO KOLO PRVE LIGE FEDERACIJE BIH
  • TRANSPARENCY INTERNATIONAL U BIH: USVAJANJE IZMJENA I DOPUNA U CILJU UNAPREĐENJA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA
  • BIH: REGISTROVAN 621 NOVI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM, PREMINULO 28 OSOBA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, SUSNJEŽICU I SNIJEG

ZA VELIKU BRITANIJU OD DANAS POČINJE NOVA ERA, BREXIT JE ZVANIČNO POSTAO STVARNOST

-- Nakon što je sat sinoć otkucao ponoć i svijet ušao u novu 2021. godinu, postalo je i zvanično, Velika Britanija više nije član jedinstvenog tržišta Evropske unije

ZA VELIKU BRITANIJU OD DANAS POČINJE NOVA ERA, BREXIT JE ZVANIČNO POSTAO STVARNOST

VELIKA BRITANIJA, 1. januara - Dugi i teški pregovori koji su trajali više od četiri godine, okončani su u posljednjim danima decembra, a sa 1. januarom 2021. godine, sve što je potpisano između Velike Britanije i Evropske unije zvanično je stupilo na snagu.

Premijer Velike Britanije, Boris Johnson, izjavio je kako sada kada je konačno okončan proces izlaska, Velika Britanija ima slobodu.

"U 2021. godini, imat ćemo slobodu u svojim rukama i mogućnost da uradimo mnoge stvari drugačije i bolje u odnosu na dosadašnji period", rekao je Johnson.

 

Pregovarač u ime Velike Britanije, David Frost, oglasio se na društvenim mrežama i rekao kako je Velika Britanija sada ponovo nezavisna država.

"Britanija je ponovno postala nezvisna država. Sjajna budućnost je ispred nas i napokon možemo napraviti bolju državu za sve njene građane", rekao je Frost.

Za razliku od Johnsona i drugih engleskih zvaničnika, Brexit nije naišao na odobravanje u Škotskoj, a škotska premijerka Nicola Sturgeon objavila je simboličnu poruku na društvenim mrežama u ponoć.

"Evropo, Škotska će se vratiti brzo", napisala je Sturgeon.

Prema novim pravilima i ugovorima koji su stupili na snagu 1. januara 2021. godine, proizvođači iz Velike Britanije imat će bescarinski pristup unutrašnjem tržištu EU, što znači da neće biti poreza na uvoz robe koja prelazi između Britanije i EU. Pored toga, roba će se puno više kontrolirati na granicama Britanije i EU što podrazumijeva i mnogo više papirologije i čekanja na granicama.

Građani Velike Britanije koji žele ostati u Evropskoj unije više od 90 dana u bilo kojem periodu sada će za taj period morati imati odobrenu vizu. Nakon izlaska iz EU, Velika Britanija je izgubila i pristup podacima mnogih zajedničkih evropskih institucija kao što su Europol i Eurojust. Također, Boris Johnson, premijer Velike Britanije, najavio je izlazak te zemlje iz evropskog studentskog programa razmjene Erasmus.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING