INFO

  • USK KORONA BILANS: TESTIRANO 59 UZORAKA, NOVOZARAŽENA JEDNA OSOBA
  • BIH: STIGLO 10.530 DOZA VAKCINA BIONTECH/PFIZER
  • PO ODLUCI EU: BIH OPET NIJE NA EVROPSKOJ LISTI DRŽAVA KOJE SU SIGURNE ZA PUTOVANJE
  • IZRAEL IZVEO ZRAČNI NAPAD NA GAZU, PRVI OD PREKIDA VATRE 21. MAJA
  • PRIJAVE DO KRAJA JUNA: BBI BANKA OBEZBIJEDILA MILION MARAKA ZA STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA U BIH
  • VIJEĆE MINISTARA BIH: UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O CARINSKIM PREKRŠAJIMA
  • KRIJUMČARENJE MIGRANATA U BIH: PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVOJICE AFGANISTANACA
  • POTPISIVANJEM UGOVORA O STIPENDIRANJU I FINANSIJSKA PODRŠKA OD STRANE BTF I MINISTARSTVA OBRAZOVANJA USK
  • GDJE GRAĐANI BIH MOGU PUTOVATI I KAKO?
  • DAN BRANILACA GRADA BIHAĆA

ZA OPORAVAK EKONOMIJE BIH ĆE DOBITI 300 MILIONA EURA OD MMF-A

- Izdvojeno 650 milijardi američkih dolara za zemlje članice

ZA OPORAVAK EKONOMIJE BIH ĆE DOBITI 300 MILIONA EURA OD MMF-A

BIH, 10. juna - Međunarodni monetarni fond za sve zemlje članice izdvojio je 650 milijardi američkih dolara generalne SDR alokacije i to za podršku rezervama i likvidnosti tih zemalja. Za Bosnu i Hercegovinu planirana su sredstva od oko 300 miliona eura.

Alokacija će, kako je za Klix.ba potvrdio Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini, pomoći zemljama članicama da dobiju sredstva za podupiranje rezervi ili kupovinu vakcina i podršku ekonomskom razvoju. Zvanični prijedlog je, kazao je, trenutno u fazi pripremanja i mogao bi postati efektivan kasnije ove godine, možda čak i krajem augusta.

Treba imati na umu da su ovo vanredne mjere usmjerene na jačanje otpornosti globalne ekonomije u vrijeme jedne ovako nepredviđene krize. Sve zemlje članice MMF-a će imati koristi od ove alokacije, ne samo Bosna i Hercegovine. Kako je naša direktorica Kristina Georgieva kazala, do globalnog ekonomskog oporavka ne može se doći ukoliko se ne okonča trenutna zdravstvena kriza. Posljednja SDR alokacija doznačena je zemljama članicama 2009. godine za vrijeme globalne finansijske krize”, istakao je Jewell.

Predstavnici MMF-a ranije su insistirali na tome da BiH mora da provede određene reforme ako želi da dobije novac, međutim reforme se nisu desile, a novac će biti izdvojen za našu zemlju.

U vezi sa mogućnosti novog programa sa MMF-om naša politika se nije promijenila. Svaki novi program će uključivati neophodne reforme koje su od ključnog značaja za jačanje jedinstvenog ekonomskog prostora, unapređenje upravljanja i izgradnje otpornije i inkuzivnije ekonomije za svijet nakon pandemije. Mi ćemo i dalje istraživati da li su vlasti opredijeljene za ove reforme”, poručio je Jewell.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING