INFO

 • VREMENSKA: SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO
 • POČINJE SUĐENJE U AFERI RESPIRATORI: PRVO ROČIŠTE ZAKAZANO ZA PETAK
 • BH POLJOPRIVREDA NA BRISANOM PROSTORU: O POLJOPRIVREDI I BUDUĆIM KORACIMA POLJOPRIVREDNICI RAZGOVARALI U VOGOŠĆI
 • U ORGANIZACIJI OBRTNIČKE KOMORE: USPJEŠNO ZAVRŠENA DVODNEVNA RADIONICA O KREIRANJU PROJEKATA
 • USK: POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI VLADE USK I ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
 • MERKEL I BIDEN DOGOVORILI JAČANJE TRANSATLANTSKE SARADNJE
 • PRAVDU SU ZAMELE GODINE ĆUTANJA: IMENA KRIVACA FERIDA JE PONIJELA SA SOBOM U GROB
 • USK. NASTAVA U DRUGOM POLUGODIŠTU IDE PO PLANU, UZ RJEŠAVANJE PITANJA NORMALNOG I SIGURNOG ODVIJANJA PROCESA
 • CAZIN: ZASTRAŠUJUĆA SAOBRAĆAJNA NESREĆA
 • BOSANSKA KRUPA: KONSTITUISANO OPĆINSKO VIJEĆE, U TOKU JE VANREDNA SJEDNICA
 • BIHAĆ: OBILJEŽENA GODIŠNJICA OSLOBAĐANJA BUGARA I ČAVNIKA
 • PRESS KONFERENCIJA: PREDSTAVNICI VLADE I SKUPŠTINE USK DANAS GOVORILI O PODUZETIM AKTIVNOSTIMA I BUDUĆNOSTI DOMA ZDRAVLJA BIHAĆ

ZA DEVET MJESECI U BIH OVE GODINE PRIJAVLJENA 13.333 NEZAKONITA MIGRANTA

- Najviše nezakonitih migranata prijavljenih Službi za poslove sa strancima u ovom periodu su državljani Afganistana (3.725), a slijede državljani Pakistana (3.045) i Bangladeša (2.551).

ZA DEVET MJESECI U BIH OVE GODINE PRIJAVLJENA 13.333 NEZAKONITA MIGRANTA

SARAJEVO, 26. novembra   - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio je pojedinačne informacije Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za avgust i septembar 2020. godine.

Službi za poslove sa strancima u prvih devet mjeseci 2020. godine prijavljena su 13.333 nezakonita migranta, što predstavlja smanjenje za 40 posto u odnosu na isti period 2019. godine, kada je prijavljeno njih 22.211.

Najviše nezakonitih migranata prijavljenih Službi za poslove sa strancima u ovom periodu su državljani Afganistana (3.725), a slijede državljani Pakistana (3.045) i Bangladeša (2.551).

Od 13.333 nezakonita migranata namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 12.588 osoba, od kojih je samo 209 osoba podnijelo zahtjev za azil ili 1,66 posto. Najveći broj zahtjeva za azil, u devetomjesečnom periodu 2020. godine, podnijeli su državljani Iraka, Turske i Afganistana.

U septembru 2020. godine prijavljen je 2.041 nezakoniti migrant, što je za 11 posto manje u odnosu na avgust ove godine, kada je prijavljeno njih 2.290.

Smanjen je i ukupan broj migranata koji borave u centrima za njihov smještaj, kao i uspostavljenom kampu u Unsko-sanskom kantonu. U svim centrima za smještaj migranata 30. septembra boravilo je 5.946 osoba, dok su se u kampu "Lipa" u Bihaću nalazile 1.174 osobe.

Od početka pandemije Covid-19, od marta do 30. septembra u preventivne izolatorije upućeno je 7.086 nezakonitih migranata, a 332 osobe u simptomatske izolatorije. Također, testirano je 295 migranata, od čega je na virus korona bilo pozitivno 20 osoba, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING