INFO

  • REKORDAN BROJ UMRLIH: U PROTEKLA 24 SATA OD KORONE PREMINULE 34 OSOBE
  • USK: 40 NOVOZARAŽENIH OSOBA, 33 OPORAVLJENE
  • SIPA UŠLA U MINISTARSTVO SIGURNOSTI BIH, ISTRAGA U SEKTORU ZA ZAŠTITU TAJNIH PODATAKA
  • KLJUČ - KONAČNO SE PRIVODE ODGOVORNI ZA RATNE ZLOČINE
  • U SVIM OPĆINSKIM I GRADSKIM IZBORNIM KOMISIJAMA U USK UBRZANO SE RADI NA PRIPREMI PREDSTOJEĆIH LOKALNIH IZBORA
  • VRIJEME: PRETEŽNO OBLAČNO, DNEVNA TEMPERATURA DO 18 STEPENI, NA JUGU DO 23
  • USK - AKTUELNO: U SANSKOM MOSTU POČINJE 14. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA OSOBA SA INVALIDITETOM
  • ODREĐEN PRITVOR JAHJI VUKOVIĆU, BIVŠEM PRIPADNIKU TZV. IDIL-A U SIRIJI

ZA BOLJE SUTRA: DRUŽENJE I SOLIDARNOST U UDRUŽENJU OBOLJELIH OD MULTIPLA SKLEROZE USK-A

- Danas je u prostorijama Udruženja oboljelih od multipla skleroze USK organizirano druženje njihovih članova. Predstavili su aktivnosti koje su realizirali tokom godine, ali i probleme sa kojima se svakodnevno susreću. Povod njihovog druženja bio je i uspješno odobreni projekat Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u vrijednosti 16.000 maraka...

ZA BOLJE SUTRA: DRUŽENJE I SOLIDARNOST U UDRUŽENJU OBOLJELIH OD MULTIPLA SKLEROZE USK-A


BIHAĆ, 7. decembra - Hasiba Felić, skoro dvadeset godina boluje od multipla skleroze, hronične bolesti koja zahvata centralni nervni sistem. Iako je potpuno izlječenje nemoguće, uspješna dijagnoza i odgovarajući lijekovi koji se uzimaju na vrijeme spriječili su da bolest napreduje. Pored porodice koji su joj najveća podrška, pomaže joj i kantonalno Udruženje oboljelih od multipla skleroze.

- Napunimo baterije, psihički jačamo, svako ispriča nešto i tako nastavljamo dalje. Jedni drugima ukažemo na ono što je dobro, šta je loše i tako da se s tim podudaramo, nadopunjujemo jedni druge, - kazala je Hasiba.

U Udruženju kažu da nemaju veliku podršku nadležnih vlasti, ali su sami uspjeli aplicirati na projekat „Za bolje sutra“ koje je raspisalo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Novac će, kažu, iskoristiti za nabavku ortopedskih pomagala koja su im potrebna.

- Pa puno će im značiti, jer oni kad su non-stop u krevetu, znači bitan je madrac za dekubitis i udoban krevet da bi oni što manje, osoba koja ih služi, podizala i nosila. Trebaju im i razna kolica, da možes prenositi pacijenta, - kazala je Bahra Rekanović, sekretar Udruženja oboljeih od multipla skleroze USK-a.

Udruženje postoji sedam godina i broji oko 90 članova, dok prema evidencijama na području USK-a od multiple skleroze boluje oko 300 osoba i većina njih su 90 ili 100 postotni invalidi, zbog čega bi zajednica morala pokazivati više senzibiliteta za svoje sugrađane koji se svakodnevno bore sa ovom bolešću.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING