INFO

  • FEDERALNO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: POTICAJI ZA 18.400 PROIZVOĐAČA
  • OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA FORMIRANJA USK
  • AKCIJA TRST: KRIMINALISTIČKA OBRADA UHAPŠENIH LICA
  • 28. GODINA OD MASAKRA U FERHADIJI: 26 SARAJLIJA UBIJENO JE U REDU ZA HLJEB
  • NA KCUS-U TESTIRANA 234 UZORKA, 14 POZITIVNIH NA KORONAVIRUS I SVI IZ ISTOG GRADA
  • SIPA IZVODI VELIKU AKCIJU "TRST", U BIH I HRVATSKOJ UHAPŠENO VEĆ OSAM OSOBA
  • BANJA LUKA DOBILA PRVU VOJNU AMBULANTU U BIH
  • SUTRA U BIH UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • ZVANIČNO: TRŽNI CENTRI I UGOSTITELJSKI OBJEKTI U ZATVORENOM PROSTORU MOGU POČETI S RADOM

WHO SAVJETUJE: KAKO PRUŽITI KUĆNU NJEGU OSOBAMA ZARAŽENIM KORONAVIRUSOM

- Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za područje BiH, na Facebooku je objavila nekoliko savjeta o tome kako pružiti kućnu njegu osobama kod kojih je potvrđen koronavirus ili se sumnja da su zaražene.

WHO SAVJETUJE: KAKO PRUŽITI KUĆNU NJEGU OSOBAMA ZARAŽENIM KORONAVIRUSOM

BiH, 06. aprila - WHO BiH je pojasnio da se ove upute odnose na članove domaćinstva, njegovatelje, ali i one koji su zaraženi.

Jedna od prvih preporuka jeste da se održava pojačana higijena koja je najviše bazirana na temeljnom pranju ruku sapunom vodom ili dezinfekcijskim alkoholnim sredstvom poslije kašljanja ili kihanja, prije tokom i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta te prije i poslije brige o bolesnom.

"Kada kašljete ili kišete savijenim laktom pokrijte usta i nos ili koristite papirne maramice koje treba odmah baciti. Izbjegavajte nepotrebne kontakte s bolesnom osobom i nemojte zajedno koristiti iste stvari kao što su pribor za jelo, tanjiri, šolje, čaše i peškiri", naveli su iz WHO-a BiH.

Bitno je da se prati zdravlje svih ukućana, pogotovo simptomi poput groznice i kašlja. Ukoliko se javi teško disanje, WHO savjetuje da se odmah pozove vaša zdravstvena ustanova.

"Osigurajte da se bolesna osoba odmara, pije dosta tečnosti i dobro hrani. Nosite medicinsku masku kada ste u sobi s bolesnom osobom te ne dirajte masku ili lice tokom korištenja, a nakon toga je bacite", dodali su iz WHO-a.

Prethodno navedene upute su se odnosile na sve članove domaćinstva, ali one se skoro nikako ne razlikuju ni za njegovatelje. Dakle, shodno već pomenutom, potrebna ja pojačana higijena ruku, nošenje medicinske maske tokom brige o oboljeloj osobi, kao i korištenju posebnog pribora za jelo.

"Identificirajte površine koje oboljela osoba često dira i svaki dan ih čistite i dezinfikujte. Ako se stanje pacijenta pogorša ili ima teško disanje, odmah pozovite vašu zdravstvenu ustanovu", zaključili su iz WHO-a.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING