INFO

  • FEDERALNO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: POTICAJI ZA 18.400 PROIZVOĐAČA
  • OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA FORMIRANJA USK
  • AKCIJA TRST: KRIMINALISTIČKA OBRADA UHAPŠENIH LICA
  • 28. GODINA OD MASAKRA U FERHADIJI: 26 SARAJLIJA UBIJENO JE U REDU ZA HLJEB
  • NA KCUS-U TESTIRANA 234 UZORKA, 14 POZITIVNIH NA KORONAVIRUS I SVI IZ ISTOG GRADA
  • SIPA IZVODI VELIKU AKCIJU "TRST", U BIH I HRVATSKOJ UHAPŠENO VEĆ OSAM OSOBA
  • BANJA LUKA DOBILA PRVU VOJNU AMBULANTU U BIH
  • SUTRA U BIH UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • ZVANIČNO: TRŽNI CENTRI I UGOSTITELJSKI OBJEKTI U ZATVORENOM PROSTORU MOGU POČETI S RADOM

WHO PRIKUPLJA 675 MILIONA DOLARA ZA BORBU PROTIV KORONA VIRUSA

- Novim tipom korona virusa, koji je otkriven u kineskom Wuhanu, širom svijeta je zaraženo više od 77.000 ljudi, a umrlo je najmanje 2.360 osoba...

WHO PRIKUPLJA 675 MILIONA DOLARA ZA BORBU PROTIV KORONA VIRUSA

ŽENEVA, 22. februara - Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne sa 675 miliona dolara u efikasnijoj borbi protiv korona virusa (Covid-19) u Wuhanu, u Kini.

Na društvenoj mreži Twitter podsjetio je da je objavljen "Strateški plan pripremljenosti i reakcije" za virus. Kako je kazao, njihova najveća zabrinutost je da se virus ne proširi iz zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemima na druge zemlje.

Ghebreyesus je zatražio 675 miliona dolara od donatora koji bi se koristili u "zemljama sa najsiromašnijim zdravstvenim sistemom", gdje se virus širi.

Rekao je da su odredili 13 prioritetnih zemalja u Africi i da te zemlje imaju direktne veze s Kinom. Kazao je da su poslali više od 30.000 lične zaštitne opreme u šest zemalja koje su u Africi određene prioritetom.

Ghebreyesus je izjavio i da su spremni narednih sedmica poslati 60.000 zdravstvenih potrepština u 19 zemalja u kontekstu borbe protiv virusa.

Posebno su, poručio je, zabrinuti zbog porasta slučajeva zaraženih u Iranu. 

Novim tipom korona virusa, koji je otkriven u kineskom Wuhanu, širom svijeta je zaraženo više od 77.000 ljudi, a umrlo je najmanje 2.360 osoba.

U Kini je preminulo 2.345 zaraženih, u Hong Kongu dvije, Iranu pet, Japanu tri, Južnoj Koreji dvije te u Tajvanu, Filipinima i Francuskoj po jedna osoba.

U Kini je zaraženo 76.288 osoba, u Hong Kongu 69, Makau deset, a na Tajvanu 26 osoba.

Podaci zdravstvenih institucija navode kako je u Japanu zaraženo 739 osoba, Južnoj Koreji 346, Singapuru 86, Tajlandu 35, Maleziji 22, Australiji 23, Vijetnamu 16, Njemačkoj 16, SAD-u 35, Italiji 19, Iranu 18, Francuskoj 12, Velikoj Britaniji devet, Ujedinjenim Arapskim Emiratima devet, Kanadi devet, Indiji tri, u Rusiji, Španiji i na Filipinima po dvije Filipinima, te po jedna osoba u Nepalu, Šri Lanki, Kambodži, Belgiji, Švedskoj, Finskoj i Egiptu.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING