INFO

  • U 67. GODINI PREMINUO AKI RAHIMOVSKI, LEGENDARNI PJEVAČ PARNOG VALJKA
  • KORONA BILANS U USK: UZ 128 NOVOZARAŽENIH OSOBA I TRI SMRTNA ISHODA
  • USK: PČELARSTVO PRED VELIKIM UPITNICIMA I IZAZOVIMA KLIMATSKE KRIZE
  • REPORTERI AA NA FRONTU U DONBASU: NAPETOST SE OSJETI, ALI SUKOBA TRENUTNO NEMA
  • BIHAĆ/SARAJEVO: POČELA IMPLEMENTACIJA ZAKONA O RODITELJIMA/NJEGOVATELJIMA FBIH
  • U VEČERAŠNJEM TV DNEVNIKU: O 'TRGOVSKOJ GORI' GOVORI MARINKO ZELJKO, DIREKTOR 'AGENCIJE ZA RNS' BIH
  • POSKUPLJENJE ŠTAMPE: 'LANČANO' POSKUPLJENJE LOGIČNO KAO POSLJEDICA
  • USK: POLJOPRIVREDA TOKOM 2021. 'PALA NA KOLJENA', POSKUPLJENJA I OPĆE PRILIKE NE IDU NA RUKU OPTIMIZMU
  • U BOSNI I HERCEGOVINI 2.624 NOVOZARAŽENIH, 19 OSOBA PREMINULO

VUČIĆEVE 'USLUGE' BIH ILI KAKO DODIKA SAVJETOVATI DA I DALJE BLOKIRA PROCESE

- Aleksandar Vučić kreator je ili sukreator svih negativnih procesa na Zapadnom Balkanu, koji za ishodište imaju dio teritorije imaginarnog "srpskog sveta", jedna je od teza više domaćih i stranih analitičara, a potvrdu dobivaju u današnjem sastanku srbijanskog predsjednika s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

VUČIĆEVE 'USLUGE' BIH ILI KAKO DODIKA SAVJETOVATI DA I DALJE BLOKIRA PROCESE

SRBIJA, 14. januara - Vučića je većina medija nakon sastanka u Beogradu predstavila kao konstruktivan faktor balkanskih dešavanja, jer je režim u Banjoj Luci "savjetovao" da se vrate u institucije Bosne i Hercegovine, a obećao mu je i, kako je kazano, značajnu "finansijsku pomoć". Ipak, ako se počne bar malo "čitati između redova", može se vidjeti da Vučić od Dodika traži samo da nastavi dosadašnju praksu.

"Predsjednik Vučić nas je zamolio da se mi uključimo u procese, kako ne bi ostalo prazno mjesto za stolom iza nas, ne traži da mi išta odlučujemo, što mislimo da ne treba, već da budemo unutra, što je jedan racionalan i realan zahtjev", rekao je Dodik u izjavi za RTRS, a nakon sastanka, dodajući da su predstavnici Srba i do sada bili u razgovorima.

Ništa od ovoga nije suštinski drugačije od ponašanja koje lider iz Laktaša baštini posljednjih pola godine, a to karakteriše blokada institucija i konstantna secesionistička retorika garnirana šovinizmom i fašizmom.

"Muslimani misle da je ovo baš sada trenutak da nastave dalje kako bi nešto dodatno satrali Republiku Srpsku, umjesto da su pokazali spremnost da s nama sarađuju, da poštuju Ustav, oni su pokazali spremnost da to ne poštuju", kazao je Dodik.

Vučić je zapravo glavni generator nestabilnosti u ovom dijelu Evrope, ali za razliku od laktaškog političara rabijatnijih manira, zahvaljujući mnogo boljem PR-u i generalno većem značaju, u javnosti i kod međunarodnih zvaničnika prolazi mnogo bolje.

Vučiću je i dalje najbitnije da u očima šire javnosti izgleda kao konstruktivan faktor procesa na Zapadnom Balkanu, posebno u vrijeme dok se još očekuje rješenje tzv. kosovskog problema.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING