INFO

  • STUDIJA EMIGRACIJA IZ BIH: CIJELE PORODICE ŽELE DA SE ISELE IZ BIH ZBOG USLOVA, KORUPCIJE I NEPOTIZMA
  • TESTOVI NA KORONAVIRUS IZ BOSNE I HERCEGOVINE IPAK NE VAŽE ZA ULAZAK U SLOVENIJU
  • POKUŠAJ UBISTVA U BIHAĆU: MIGRANT S TEŠKIM POVREDAMA DONESEN PRED MUP USK
  • ZAPALJENA KUĆA U BIHAĆU, POLICIJA SUMNJA NA MIGRANTE
  • BIHAĆ: UHAPŠENA JEDNA OSOBA ZBOG MEĐUNARODNE TRGOVINE LJUDIMA
  • ZAVRŠEN SASTANAK U ZAGREBU: SNAŽNA PODRŠKA HRVATSKE EVROPSKOM I REFORMSKOM PUTU BIH
  • VREMENSKA PROGNOZA; OBLAČNO UZ POVREMENE PLJUSKOVE

VUČIĆ U DUBOKOM OFSAJDU: NE MOŽE DA SE SJETI DA U EVROPI IMA VEĆE ETNIČKO ČIŠĆENJE OD OLUJE

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je komentirao još jednom odlazak u Knin političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj na proslavu i obilježavanje Dana pobjede kritikujući takav potez. Govorio je o etničkom čišćenju Srba u Oluji, ali je neke lekcije iz bliske prošlosti očito "zaboravio".

VUČIĆ U DUBOKOM OFSAJDU: NE MOŽE DA SE SJETI DA U EVROPI IMA VEĆE ETNIČKO ČIŠĆENJE OD OLUJE

HRVATSKA, 7. augusta - Nesumnjive zločine koji su se dogodili u Oluji nad srpskim stanovništvom Vučić je nazvao etničkim čišćenjem. Zbog toga je po njemu pogrešno što su politički predstavnici Srba u Hrvatskoj odlučili prisustvovati tom obilježavanju u Kninu. Vučić smatra da su se Boris Milošević koji je potpredsjednik Vlade Hrvatske i Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne Demokratske Srpske Stranke (SDSS) Hrvatske, trebali konsultovati sa Srbijom i bh. entitetom Republika Srpska o odlasku u Knin.
 

Srpski politički predstavnici u Hrvatskoj, za razliku od onih u BiH očito vode nezavisnu politiku i žele napraviti određene iskorake u odnosu prema prošlosti u Hrvatskoj.

Tako je predsjednik Srbije kazao da mu je porazno da se od srpskih predstavnika traži da "slave etničko čišćenje".

"Oluja je za mene najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Ako neko zna neko drugo neka mi kaže. Ja znam da je bilo većih etničkih čišćenja u Aziji i Africi, ali na tlu Evrope ne znam", kazao je Vučić danas u Beogradu.

Ne sporeći zločine počinjene u Oluji i stradanje srpskog civilnog stanovništva, evidentno je da je Vučić namjerno "preskočio" neke lekcije iz bliske prošlosti pa tako zanemaruje sudski presuđeni genocid u Srebrenici. A šta je genocid nego najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. A desio se tik ispred dvorišta Srbije, u Srebrenici.

A kada će u BiH doći do iskoraka u odnosu prema prošlosti, možda je hrvatski scenarij dobar primjer, ali taj scenarij mora pratiti nezavisna srpska politika u BiH koja neće svaki put odlaziti preko Drine po mišljenje.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020
MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING