INFO

 • VREMENSKA: SUTRA SE U NAŠOJ ZEMLJI OČEKUJE SUNČANO VRIJEME UZ UMJERENU OBLAČNOST
 • BOSANSKA KRUPA: PLANIRANIM SREDSTVIMA U REBALANSU SANIRATI POSLJEDICE PANDEMIJE
 • ŠTA JE ANTIFA KOJU TRUMP NAZIVA TERORISTIČKOM OGRANIZACIJOM I DRŽAVNIM NEPRIJATELJEM BROJ JEDAN
 • DIVOVI I LEGENDE USKORO POD KOŠEVIMA: NBA LIGA SE NASTAVLJA SA 22 TIMA
 • MIGRANTSKI POKUŠAJI: GRANIČNI POLICAJCI BIH DANAS SPRIJEČILI VIŠE OD 170 ILEGALNIH PRELAZAKA
 • POZNATI ŠPANSKI MUZEJI OTVORENI NAKON 84 DANA
 • U CILJU ZAPOŠLJAVANJA ČLANOVA BORAČKIH PORODICA: U KANTONALNOM FONDU USTANOVLJENA NOVA KREDITNA LINIJA
 • BIHAĆ: VETERANI IDV AZRA PRISJETILI SE POGINULIH SABORACA I SLAVNIH RATNIH HEROJSTAVA
 • SPORTSKI CENTAR STENS U BIHAĆU: SPORTSKI DUH SE VRATIO NAKON TROMJESEČNE PAUZE
 • GALAJA 92: SJEĆANJE NA DANE OTPORA AGRESORU SANJANA I KLJUČANA
 • NA VLAŠIĆU PRONAĐENA LOKACIJA SA POSMRTNIM OSTACIMA VIŠE OSOBA
 • CRISTIANO RONALDO – PRVI MILIJARDER MEĐU NOGOMETAŠIMA

VLADA FEDERACIJE BIH: NEĆEMO DOZVOLITI GAŠENJE ALUMINIJA

- Vlada je obećala da će biti izdvojeno milion maraka za tekuće poslovanje Aluminija i još stotinu hiljada za revizorsko poslovanje - U Aluminiju najviše obradovani stavom da je interes radnika na prvom mjestu

VLADA FEDERACIJE BIH: NEĆEMO DOZVOLITI GAŠENJE ALUMINIJA


SARAJEVO, 19. oktobra - Vlada Federacije BiH neće dozvoliti da dođe do zatvaranja mostarskog Aluminija. Jednim od zaključaka usvojenih na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH predviđa se prebacivanje proizvodnje na topli režim rada, što podrazumijeva manje gubitke, budući da bi, kako je rečeno, potpuno gašenje proizvodnje imalo katastrofalne posljedice, javila je reporterka BHRT-a.

Vlada je obećala da će biti izdvojeno milion maraka za tekuće poslovanje Aluminija i još stotinu hiljada za revizorsko poslovanje.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da će Nadzorni odbor i uprava preduzeća u roku 30 dana angažovati revizorsku kuću, koja će izvršiti procjenu i dati osnove rješavanja problema.

Sedam posto dugovanja Aluminija predstavlja dug prema bankama, a Vlada Federacije BiH će, imajući u vidu da je vlasnik 44 posto udjela, pomoći u skladu sa svojim mogućnostima, naveo je Džindić.

Ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević naglasila je da su stvoreni preduslovi kako 900 radnika ovog preduzeća ne bi ostalo bez posla. U Vladi kažu da su svjesni ozbiljnosti problema, ali da nemaju granične kapacitete da ih odmah riješe.

“Prvo se mora uraditi sveobuhvatna revizija i utvrditi kakvo je stanje. Vlada će preduzeti određene poteze”, rekao je federalni premijer Fadil Novalić.

On je napomenuo i kako je jedan od problema pad cijene aluminija i rast cijene električne energije.

Vlada Federacije BiH, rečeno je danas, očekuje da se u rješavanje problema Alumnija uključi i Vlada Hrvatske.

Podsjetimo, Aluminiju prijeti isključenje struje zbog nagomilanih računa, a to bi značilo katastrofu, jer se proizvodne ćelije nakon toga više ne bi mogle pokrenuti, odnosno pokretanje ponovne proizvodnje bilo bi toliko skupo da se niko na takav potez ne bi odlučio.

Cilj Vlade Federacije BiH je da do konačnog rješenja Aluminij bude u mogućnost da barem zadrži topli režim rada, odnosno da se ne gase proizvodne ćelije. Vlada bi trebalo da osigura da obje elektroprivrede u Federaciji BiH nastave Aluminij snabdijevati strujom.

Rukovodstvo Aluminija d.d. pozdravlja mjere Vlade FBiH

Vršitelj dužnosti direktora Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža zahvalio je Vladi FBiH na spremnosti da pomogne toj kompaniji u rješavanju aktuelnih problema, te kazao kako će u Aluminiju pokušati dobiti dodatnih 72 sata dok federalna Vlada ne počne s implementacijom mjera.

Pandža je kazao kako je federalna Vlada na današnjoj sjednici iznijela niz mjera koje će pomoći u rješavanju problema Aluminija na čemu je iskreno zahvalio.

“Sve mjere koje su navedene možda nisu adekvatne, ali je ovo početak procesa ka novom, zdravijem i boljem Aluminiju”, kazao je Pandža.

Kada je u pitanju opskrba električnom energijom Aluminija koja je riješena do nedjelje navečer – 21. oktobra, Pandža kaže kako su određeni opskrbljivači i partneri obećali pomoć tako da će se pokušati dobiti još dodatnih 72 sata ne bi li federalna Vlada počela s implementacijom mjera.

U Aluminiju najviše obradovani stavom da je interes radnika na prvom mjestu

Pandža je zahvalio federalnoj Vladi na izdvojenim novčanim sredstvima od milion maraka za pomoć Aluminiju, ali kaže kako se i dalje nada da će doći do realiziranja kredita Razvojne banke FBiH od četiri miliona maraka za što je Vlada trebala dati određene garancije. Taj je kredit odobren, ali se čeka završetak procedude u Vladi kako bi dobili ta kreditna sredstva.

On je pozdravio prijedlog Vlade o angažiranju renomirane revizorske kuće, a ono na čemu najviše zahvaljuje Vladi je stav da je je Aluminij firma koja mora ostati i raditi, da je interes radnika na prvom mjestu.

Raduje nas i izjava o mjerama osiguranja opskrbe kao i mjera koja će se razmatrati, a to je povećanje proizvodnje, a posebno mjera da će se u narednom razdoblju za Aluminij biti osigurana opskrba električnom energijom prema konkurentnim cijenama.

“Ovo je odličan početak pogotovo zbog duga prema Elektroprivredi HZ HB i nadam se da ćemo u što skorije vrijeme moći pričati o nekom zdravijem Aluminiju koji će se moći zaduživati na financijskom tržištu”, kazao je Pandža.

Nejasna vladina najava “toplog režima”

Izvršni direktor Aluminija Boris Vican kazao je kako im je nejasna vladina najava o “toplom režimu”.

“Postoji mogućnost da se elektroliza stavi u hibernaciju, ali onda ne proizvodi, a troši električnu energiju možda više nego sada. Imali bismo troškove za električnu energiju, a nema proizvodnje”, kazao je Vican te istakao kako će se o tome što skorije razgovarati s predstavnicima federalne Vlade.

Podsjećamo, jedno od najvećih bh. poduzeća već godinama gomila gubitke zbog visoke cijene električne energije i sirovine, ali i rastrošnosti ranijih uprava. Trenutni dug Aluminija iznosi 344 miliona BAM.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING