INFO

 • VREMENSKA: SUTRA SE U NAŠOJ ZEMLJI OČEKUJE SUNČANO VRIJEME UZ UMJERENU OBLAČNOST
 • BOSANSKA KRUPA: PLANIRANIM SREDSTVIMA U REBALANSU SANIRATI POSLJEDICE PANDEMIJE
 • ŠTA JE ANTIFA KOJU TRUMP NAZIVA TERORISTIČKOM OGRANIZACIJOM I DRŽAVNIM NEPRIJATELJEM BROJ JEDAN
 • DIVOVI I LEGENDE USKORO POD KOŠEVIMA: NBA LIGA SE NASTAVLJA SA 22 TIMA
 • MIGRANTSKI POKUŠAJI: GRANIČNI POLICAJCI BIH DANAS SPRIJEČILI VIŠE OD 170 ILEGALNIH PRELAZAKA
 • POZNATI ŠPANSKI MUZEJI OTVORENI NAKON 84 DANA
 • U CILJU ZAPOŠLJAVANJA ČLANOVA BORAČKIH PORODICA: U KANTONALNOM FONDU USTANOVLJENA NOVA KREDITNA LINIJA
 • BIHAĆ: VETERANI IDV AZRA PRISJETILI SE POGINULIH SABORACA I SLAVNIH RATNIH HEROJSTAVA
 • SPORTSKI CENTAR STENS U BIHAĆU: SPORTSKI DUH SE VRATIO NAKON TROMJESEČNE PAUZE
 • GALAJA 92: SJEĆANJE NA DANE OTPORA AGRESORU SANJANA I KLJUČANA
 • NA VLAŠIĆU PRONAĐENA LOKACIJA SA POSMRTNIM OSTACIMA VIŠE OSOBA
 • CRISTIANO RONALDO – PRVI MILIJARDER MEĐU NOGOMETAŠIMA

VLADA FBIH IZMIJENILA ODLUKU O PROGRAMU UTROŠKA SREDSTAVA ZA BORCE

- Pravo na jednokratnu dodjelu sredstava, kako je precizirano, može ostvariti nezaposleni demobilisani branilac ako je prijavljen kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana prije stupanja na snagu ove odluke - Na osnovu zahtjeva Saveza boraca Federacije BiH i Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO-a, iz Odluke su uklonjene godine kao jedan od kriterija za ostvarivanje prava na dodjelu jednokratne novčane pomoći

VLADA FBIH IZMIJENILA ODLUKU O PROGRAMU UTROŠKA SREDSTAVA ZA BORCE

SARAJEVO, 7. decembra - Vlada Federacije BiH izmijenila je na hitnoj telefonskoj sjednici odluku o usvajanju programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica, utvrđenog ovogodišnjim budžetom Federacije BiH.

Pravo na jednokratnu dodjelu sredstava, kako je precizirano, može ostvariti nezaposleni demobilisani branilac ako je prijavljen kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana prije stupanja na snagu ove odluke, koji je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje jednu godinu, ukoliko stalno živi i ima prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine i ako nema mjesečnih novčanih primanja.

Nova je i odredba da pravo na jednokratnu dodjelu sredstava može ostvariti bračni partner umrlog demobilisanog branioca koji je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje jednu godinu, ukoliko nije zasnovao novu bračnu zajednicu, ako je kod nadležne službe za zapošljavanje prijavljen kao nezaposlena osoba najmanje jednu godinu prije stupanja na snagu ove odluke, ukoliko stalno živi i ima prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine i ako nema mjesečnih novčanih primanja.

Za bračnog partnera umrlog demobilisanog branioca se iznos jednokratne dodjele utvrđuje tako da broj mjeseci pripadnosti Oružanim snagama Bosne i Hercegovine umrlog demobiliziranog branioca bude pomnožen sa 4,50 KM.

Kako je obrazloženo, s ciljem poboljšanja materijalnog stanja ratnih vojnih invalida 100 posto prve grupe, od juna 2016. godine se radi na izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Izmjene su išle u pravcu povećanja dodatka za njegu i pomoć od strane druge osobe u odeređenom procentu, zavisno od stepena oštećenja organizma.

Kako donošenje tih izmjena i dopuna još nije okončano u parlamentarnoj proceduri, a imajući u vidu da se zdravstveno stanje ovih kategorija svakodnevno pogoršava i da to zahtjeva dodatna finansijska sredstva, te s ciljem poboljšanja njihovog materijalnog stanja i stvaranja uslova za kvalitetniji život, Federalna vlada se odlučila za donošenje ove odluke.

Na osnovu zahtjeva Saveza boraca Federacije BiH i Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO-a, iz Odluke su uklonjene godine kao jedan od kriterija za ostvarivanje prava na dodjelu jednokratne novčane pomoći, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING