INFO

  • U USK NEMA ZARAŽENIH OSOBA
  • VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A ODBACILO REZOLUCIJU RUSIJE I KINE O UKIDANJU OHR-A
  • EVROPSKA UNIJA: PORICANJE GENOCIDA JE U SUPROTNOSTI SA OSNOVNIM EVROPSKIM VRIJEDNOSTIMA
  • U TUŽILAŠTVU BIH BIT ĆE FORMIRAN PREDMET PROTIV ONIH KOJI NEGIRAJU GENOCID
  • DANAS ZASJEDA SKUPŠTINA USK
  • DETALJI ODLUKE O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA I VELIČANJA RATNIH ZLOČINACA
  • KOJE KAZNE ZATVORA PODRAZUMIJEVA INZKOVA ODLUKA O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA

VJERNICI KLANJALI BAJRAM-NAMAZ U BANJALUČKOJ FERHADIJI

- Ovaj dan treba da provedemo sa svima u radosti, veselju, miru i treba da podijelimo taj osjećaj sa svim ljudima da ne budu usamljeni i da ne budu uplakani", kazao je muftija banjalučki...

VJERNICI KLANJALI BAJRAM-NAMAZ U BANJALUČKOJ FERHADIJI


BANJALUKA, 20. jula - Klanjanjem bajram-namaza u Ferhat- pašinoj džamiji, muslimani u Banjaluci dočekali su prvi dan Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama, islamskog praznika prinošenja žrtve i najznačajnijeg praznika muslimana, javlja Anadolu Agency (AA).

Bajram-namaz i hutbu u džamiji Ferhadija predvodio je muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, koji se vjernicima obratio i prigodnom bajramskom porukom. Nakon klanjanja bajram-namaza, uslijedilo je i bajramovanje u haremu banjalučke džamije.

Muftija banjalučki je izjavio da mu je drago da su jutros u Ferhat-pašinoj džamiji obavili bajram-namaz koji je za muslimane, a posebno Bošnjake značajan jer je to veliki Bajram, koji objedinjuje hadž i kurban i ima svoju himnu tekbir i tešrik koji se uče nakon obavljenog farz-namaza.

"Hadž možemo razumjeti kao odlazak u duhovni zavičaj. Spriječeni smo ove godine zbog pandemije da odemo, da idemo stazama naših poslanika Adema, Ibrahima, Ismaila i Muhammeda a.s. ali naše misli su u dovi da u narednim godinama smirena bude situacija po pitanju pandemije", rekao je Abdibegović.

Istakao je da su obradovani ovogodišnjim dolaskom Bošnjaka koji su u dijaspori i koji su u jednoj mjeri oživjeli i džamije i ovaj grad i da na taj način pokazuju da čovjek mora voditi brigu o svom fizičkom zavičaju. a Bog brine o duhovnom zavičaju. Prema riječima Abdibegovića prinošenje kurbana kao žrtve ili čina približavanja Bogu, ima za cilj postizanje Božijeg zadovoljstva, ali isto tako pružanje nade, utjehe čovjeku koji hodi prostorom zemlje da bude sretan.

"Čini mi se da ovaj dan možemo kazati da nam je sretan, ali biće i drugi dani sretniji ako budemo slušali lijepe riječi, govore, nadu za život za suživot i za ljubav među ljudima. Mi želimo da iz ovog grada pošaljemo našu dovu da se ukupna situacija ne smo u Bosni i Hercegovini, nego i u okruženju i u svijetu poboljša u smislu i egzistencije, ali i brige. Ljudi su zabrinuti za svoju djecu, zabrinuti za imovinu, za egzistenciju. Mislim da je opterećenje živjeti pod brigom. Ovaj dan treba da provedemo sa svima u radosti, veselju, miru i treba da podijelimo taj osjećaj sa svim ljudima da ne budu usamljeni i da ne budu uplakani", kazao je Abdibegović.

Među vjernicima koji su klanjali bajram-namaz u Ferhadiji bio je i Miralem Kikić iz Doboja. On radi u Banjaluci, ostatak praznika provešće sa porodicom u Doboju, a raduje ga što je epidemiološka situacija bolja pa će radost moći podijeliti sa više članova porodice.

"Kurban-bajram ili hadžijski Hadži-bajram je drugi Bajram u islamskoj vjeroispovjesti. Provodi se naravno sa porodicom, obilježava se obilaskom familije i za razliku od Ramazanskog bajrama karakteriše ga sama žrtva prinošenja kurbana", rekao je on.

Sandin Bajrić iz Velike Kladuše prvi put je klanjao bajram-namaz u Banjaluci.

"Moji prijatelji i ja smo odlučili da danas klanjamo bajram-namaz u Banjaluci, da osjetimo kako se današnji praznik obilježava u Banjaluci i veoma smo počašćeni sa svim ovim. Ima razlike, u Kladuši džamije nisu pune nego su prepune i klanja se i u haremu džamije, ali mi razumijemo kakva je situacija ovdje tako da i ovo je zadovoljavajuće", istakao je on.

Sakib Đuzel rekao je da je izuzetno zadovoljan u ovom za muslimane širom svijeta svečanom danu.

"Želio bih da čestitam Bajram. Bajram šerif našem narodu u cijelom svijetu. Takođe želim da bude mir. Molim dragog Allaha da ova korona što prije ode od nas, da živimo svojim životom", rekao je Đuzel.

Istakao je da isto tako hadž govori o zavičaju, a to je da čovjek kreće iz jednog mjesta u kog se vraća, to je njegova rodna gruda i nju nosi u svojim grudima.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING