INFO

  • I FEDERACIJA SE ZADUŽUJE NA BERZI
  • KORONAVIRUS U BIH: 1.239 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO JE 57 OSOBA
  • U BIH DANAS TOPLIJE, TEMPERATURE DO 19 STEPENI
  • AKTUELNO U USK: VISOKA DELEGACIJA EU I BIH DANAS U POSJETI KAMPU „ LIPA „
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA
  • BIHAĆ: U TOKU SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

VISOKE MJERE SIGURNOSTI NA BERLINSKOM SAMITU: GRAD POD NADZOROM TERMALNIH KAMERA

- Za sigurnost u Berlinu danas je zaduženo 4.000 policajaca, a posebne mjere najavljene su povodom dolaska turskih i ruskih predsjednika Erdogana i Putina...

VISOKE MJERE SIGURNOSTI NA BERLINSKOM SAMITU: GRAD POD NADZOROM TERMALNIH KAMERA


BERLIN, 19. januara - U glavnom gradu Njemačke Berlinu danas su na snazi visoke mjere sigurnosti zbog održavanja Berlinskog samita, odnosno međunarodne mirovne konferencije koja okuplja najviše zvaničnike i 12 zemalja i četiri međunarodne organizacije.

Konferencija će se održati u zgradi njemačke vlade pa je policija blokirala sve puteve koji vode od te zgrade ka vojnom dijelu aerodroma Tegel.

Za sigurnost u Berlinu danas je zaduženo 4.000 policajaca, a posebne mjere najavljene su povodom dolaska predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Njemačka policija blokirala je i plovidbu rijekom Spree koja prolazi pored sjedišta vlade, a djelomično je proglašena i zabrana letenja iznad Berlina.

Sigurnosne mjere neće remetiti red komercijalnih letova na berlinskim aerodromima Tegel i Schonefeld. Rano jutros korito rijeke Spree u blizini sjedišta vlade kontrolirali su i njemački ronioci. Iznad zgrade vlade u Berlinu će letjeti policijski helikopteri koji će nadzirati grad, a za to će koristiti i sofisticirane termalne kamere. Visoke mjere sigurnosti odnose se i na hotele u kojima su smještene najviše zvanice.

Pored Berlinskog samita, policija u glavnom gradu Njemačke danas osigurava i plato na kojem se održava Sajam zelene sedmice, kao i Olimpijski stadion na kojem se igra bundesligaški derbi Herthe i Bayerna.

Njemačka kancelarka Angela Merkel domaćin je današnje konferencije na koju su dolazak najavili turski i ruski predsjednici Erdogan i Putin, a očekuje se dolazak i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, šefa američke diplomacije Mikea Pompea i premijera Italije i Velike Britanije Giuseppea Contea i Borisa Johnsona. Najavljen je dolazak i delegacija Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i predsjednika Alžira Abdeladjida Tebbounea i predsjednika Republike Kongo Denisa Sassoua Nguessoa koji predsjedava Komitetom Afričke unije za Libiju.

Na konferenciju su pozvani i šef međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayez Al-Sarraj i vođa nelegitimnih snaga sa istoka Libije Khalifa Haftar.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING