INFO

  • BORUT PAHOR U RADNOJ POSJETI BIH: SLOVENIJA JE SAVEZNIK PROŠIRENJA EU NA ZAPADNI BALKAN
  • SARAJEVSKI SASTANAK: SPRIJEČITI RAST BROJA NOVOZARAŽENIH NA PROSTORU FEDERACIJE BIH
  • USK: PRVE DOZE VAKCINA PROIZVOĐAČA ASTRA ZENECA OČEKUJU SE U PONEDJELJAK
  • KANTONALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: OSMI MART POD NADZOROM, ZAŠTITA ZDRAVLJA U IMPERATIVU
  • SUD BIH ODREDIO PRITVOR DARKU ELEZU DO MJESEC DANA
  • USK: POSLUŠATI RIJEČ STRUKE O NACRTU ZAKONA O PRAVOBRANILAŠTVU
  • NK JEDINSTVO – NAKON KVALITETNIH PRIPREMA OTVARAJU ŠESNAESTO KOLO PRVE LIGE FEDERACIJE BIH
  • TRANSPARENCY INTERNATIONAL U BIH: USVAJANJE IZMJENA I DOPUNA U CILJU UNAPREĐENJA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA
  • BIH: REGISTROVAN 621 NOVI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM, PREMINULO 28 OSOBA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, SUSNJEŽICU I SNIJEG

VIŠE OD 6 MILIONA MARAKA BIT ĆE NA RASPOLAGANJU USK ZA ZAPOŠLJAVANJE I SAMOZAPOŠLJAVANJE

- Više od 6 miliona maraka bit će na raspolaganju USK za zapošljavanje i samozapošljavanje. Na javni poziv Federalnog zavoda za zapošljavanje koji će 14. marta u 8 sati biti otvoren na njihovoj službenoj stranici moći će se prijaviti poslodavci i nezaposleni koji su bili u evidenciji nezaposlenih prije dana objave javnog poziva

VIŠE OD 6 MILIONA MARAKA BIT ĆE NA RASPOLAGANJU USK ZA ZAPOŠLJAVANJE I SAMOZAPOŠLJAVANJE


FBIH, 06. marta - Federalni zavod za zapošljavanje putem svoje službene web stranice www.fzzz.ba 14. marta otvorit će  Javni poziv za sufinansiranje samozapošljavanja i zapošljavanja nezaposlenih osoba . Kako će sredstva proporcionalno biti raspoređena po kantonima a u odnosu na broj nezaposlenih za USK planirano je 5.039.240,70 KM za zapošljavanje i 1.119.831,27 KM za samozapošljavanje

Ranije je bilo prigovora kako objava poziva traje samo nekoliko minuta što  nije dovoljno za aplikaciju. Služba USK stoga je zahtijevala da u  prvom objavljivanju Javnog poziva za kanton bude pušteno 80% odobrenih sredstava za ovu godinu, a ostatak će biti u drugom objavljivanju koji će se naknadno odrediti, tako da iste probleme ne očekuju ovoga puta.

Takvi poslodavci moraju bit svjesni da na takav način samo blokiraju sredstva koja ostaju neutrošena do iduće objave Javnog poziva. Osim toga ukoliko se okarakterišu kao „neozbiljni“ kod Zavoda mogu biti uskraćeni za ovakve prilike ubuduće.Ono što je novina je da javni poziv traje od dana objave do kraja kalendarske godine s tim da ugovori sklopljeni s poslodavcem najduže traju 60 dana od isteka kalendarske godine.

Od sredstava za koja će biti objavljen javni poziv očekuje se zapošljavanje od 1300 do 1500 neaposlenih osoba koje se vode na evidenciji što bi trebalo bar privremeno da olakša integraciju na tržište rada osobama koje spadaju u teže zapošljive katogorije.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING