INFO

  • ZASJEDALA VLADA USK-A
  • DOM ZDRAVLJA BIHAĆ: TENDERSKE PROCEDURE USPORAVAJU PROJEKT IZGRADNJE NOVOG OBJEKTA
  • SANSKI MOST: BROJNIM SADRŽAJIMA PRIGODNO OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA FORMIRANJA 5. KORPUSA ARBIH
  • TIHE BOSANSKE HEROINE: ONE SU NEPOKOLEBLJIVO BRANILE SVOJU DOMOVINU
  • BOSANSKI PETROVAC: POTPISANI UGOVORI O DODJELI PLASTENIKA
  • DANAS SE OBILJEŽAVA DAN 5. KORPUSA ARBIH
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO UZ KIŠU I PLJUSKOVE
  • BIHAĆ: U NAREDNIH 30 DANA SVI SEMAFORI BITI ĆE OSPOSOBLJENI
  • VLADA USK I SPORTSKI SAVEZ: NA PRIJEMU KARATISTA OBEĆANA ZNAČAJNIJA PODRŠKA KLUBOVIMA

VIDLJIVO POGORŠANJE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE: PORAST BROJA NOVOZARAŽENIH U DIJELU BIH JE 350 POSTO / PRIJETE NAM TEŠKI OBLICI KORONE!

- U posljednjih sedam dana najviša incidenca zabilježena je u Neumu 297,55, Mostaru 212,23 i Čitluku 150,70 na 100.000 stanovnika...

VIDLJIVO POGORŠANJE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE: PORAST BROJA NOVOZARAŽENIH U DIJELU BIH JE 350 POSTO / PRIJETE NAM TEŠKI OBLICI KORONE!

SARAJEVO, 19. avgusta - U Bosni i Hercegovini prema posljednjim izvještajima evidentno je povećanje broja novozaraženih koronavirusom i pogoršanje epidemiološke situacije. Jučer je registrovano 420 novooboljelih od Covid-19, dok ih je dan prije bilo 276.

Federalnom zavodu za javno zdravstvo prijavljeno je 318 novooboljelih od Covid-19, Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljena su 83 novooboljela i dvoje preminulih, dok blagi porast bilježi i Brčko distrikt, gdje je prijavljeno 19 novozaraženih koronavirusom.

HOSPITALIZIRANI

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar upozoravaju kako je s porastom broja Covid pozitivnih osoba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu došlo i do porasta broja hospitaliziranih pacijenata s teškom kliničkom slikom uslijed Covid infekcije. Trenutno je na liječenju u Covid bolnici 29 pacijenata, od kojih je četvero na invazivnoj strojnoj ventilaciji. Iz mostarske bolnice podsjećaju kako i dalje nema specifičnog, posebnog lijeka za koronavirus, pa je cijepljenje za sada jedina mjera zaštite od teških komplikacija Covid infekcije i smrtnog ishoda.

I Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona upozorava da je došlo do izrazitog pogoršanja epidemiološke situacije na području HNK-a. Sedmična incidenca je u prvoj polovini ovog mjeseca s 44,39 porasla na 154,91 novozaraženu osobu na 100.000 stanovnika, što predstavlja porast broja novozaraženih za 350 posto, saopćili su iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi. U posljednjih sedam dana najviša incidenca zabilježena je u Neumu 297,55, Mostaru 212,23 i Čitluku 150,70 na 100.000 stanovnika.

Proces imunizacije, iako ne očekivanom dinamikom, nastavljen je na području Bosansko-podrinjskog kantona. Direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo napominje da su trenutno dostupne vakcine AstraZeneca za kojima vlada najmanje interesovanje.

- Prošle sedmice smo izvršili više od 300 vakcinacija i nešto revakcinacija, tako da ukupno imamo 4.024 osobe koje su primile prvu dozu, dok je drugu dozu primilo 2.157 osoba. To predstavlja ukupno 17,49 posto od ukupnog broja stanovnika. Dakle, imamo vakcina, ali je slab odziv građana za AstraZenecu i svakodnevno pozivamo sve punoljetne građane da se vakcinišu, istakla je dr. Bičo.

STIMULATIVNE MJERE

U Zavodu još jednom napominju građane da je jako bitno da se vakcinišu na vrijeme, kako bi organizam razvio imunitet do dolaska jeseni i očekivanog novog vala. Također, naglašavaju da nema mjesta predrasudama o vakcini AstraZeneca.

- Ljekari koji rade u porodičnim ambulantama tačno znaju koji pacijenti ne bi trebali da se vakcinišu tom ili drugom dostupnom vakcinom. Oni su ti koji odlučuju i nema mjesta predrasudama jer to je dobra vakcina, milioni ljudi su se vakcinisali AstraZenecom. U BPK-u sam se i ja lično njom vakcinisala, dosta zdravstvenih radnika, štićenici Doma za stara i iznemogla lica i nije bilo nikakvih neočekivanih reakcija. Svaku dostupnu vakcinu treba iskoristiti, jer što se prije vakcinišemo, prije će se razviti imuni sistem, a trebaju od dvije do četiri sedmice da se razvije imuni odgovor, naglasila je dr. Bičo.

U Posavskom kantonu je pokrenut kratkoročni projekt Dani otvorenih vrata za cijepljenje protiv Covid-19. Nastoje se motivirati građani tog kantona da se cijepe protiv Covid-19, s ciljem podizanja stope procijepljenosti, te ublažavanja posljedica četvrtog vala pandemije.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je inicijativu Vijeću ministara BiH da se pokrene kampanja promocije vakcinacije protiv koronavirusa. Ona predlaže i da se razmotri uvođenje podsticaja i stimulativnih mjera, poput omogućavanja jednog slobodnog dana svim uposlenicima koji se vakcinišu.

Iz Ministarstva zdravstva KS-a obavještavaju građane da se iduće sedmice na vakcinalnom punktu u Zetri očekuje dolazak 11.000 prvih doza vakcina Sinopharm i 3.430 doza pomenute vakcine za revakcinaciju. Omogućit će se građanima koji su prvu dozu Sinopharm i AstraZeneca vakcina primili van KS-a da revakcinaciju ovim vakcinama izvrše na Zetri.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING