INFO

  • U RS TESTIRANO 595 UZORKA, OSAM POZITIVNIH NA KORONAVIRUS
  • VRIJEME: UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME, S PLJUSKOVIMA TOKOM POSLIJEPODNEVA
  • SDA SPREMNA PREUZETI MJESTO MINISTRA SIGURNOSTI
  • PONOVNI RAST BROJA ZARAŽENIH U FBIH: POZITIVNO 10 UZORAKA
  • CENTRALNA BANKA BIH DOBILA ODLUKU DA PODIJELI 330 MILIONA EURA NOVCA MMF-A

VELIKA KLADUŠA: FEDERALNI MINISTAR ŠEMSUDIN DEDIĆ POSJETIO NEKOLIKO PRIVREDNIH SUBJEKATA

- Federalni ministar poljoprivrede, Šemsudin Dedić boravio je jučer u posjeti poljoprivrednim i privrednim proizvođačima Velike Kladuše. Posjetio je članove udruženja pčelara „Krajiška pčela“, radnike kompanije „Kolmix“ te jednog proizvođača mlijeka

VELIKA KLADUŠA: FEDERALNI MINISTAR ŠEMSUDIN DEDIĆ POSJETIO NEKOLIKO PRIVREDNIH SUBJEKATA


VELIKA KLADUŠA, 3. juni - Ministar Dedić je posjetu počeo obilaskom pčelinjaka jednog od najvećih proizvođača meda i pčelinjih proizvoda na području velikokladuške općine. Ovdje se mogao uvjeriti u  zaokružen ciklus proizvodnje, ali i da svi nivoi vlasti učestvuju u pomoći ovoj grani poljoprivrede.

Prema riječima Nedžada Kekića pčelara i domaćina ove posjete, on i svi koji u ovoj grani poljoprivrede vide šansu, od ministarstva očekuju da će raditi na tome da se poboljšaju uslovi pčelarenja i proizvodnje pčelinjih proizvoda. Odluka koja je skoro donešena njima će puno značiti u smislu držanja pčela, proizvodnje pčelinjih proizvoda i pakiranja. Velikokladuški pčelari, nedavno usvojeni Pravilnik o uzgoju pčela smatraju izrazito bitnim. Kao slijedeći korak vide uvođenje registra pčelara i košnica.

Nisvet Mujanović, predsjednik Udruženja pčelara „Krajiška pčela“ kazao je ovom prilikom kako bi oni kao udruženje trebali poraditi na tome da se napravi registar u kojem će se evidentirati košnice, a kako bi mogli u narednom periodu tražiti od ministarstva da se poticaj plaća po košnici što bi za pčelare bilo produktivno za naredni period.

Ministar Dedić je istakao da ministarstvo intenzivno radi na stvaranju boljeg ambijenta za ovu granu poljoprivrede. Kada je u pitanju pčelarstvo, kazao je da se radi o proizvodnji koja ima perspektivu te da pčelari trebaju imati još značajniju podršku. Ministar Dedić je spomenuo i posjetu jednom od velikokladuških proizvođača mlijeka, te kako je Unsko-sanski kanton s razlogom najveći proizvođač mlijeka u Federaciji BiH.

Bila je ovo prilika i za posjetu preduzeću „Kolmix“, jednom od najvećih proizvođača začina u BiH, koji je na tržištu prisutan već 20 godina. Menadžment je ministra upoznao o budućim planovima i razvoju preduzeća. I u ovom pogledu, prema riječima Dedića postoji namjera da se kroz projekte IFAD-a i projekte koje imaju na raspolaganju na nivou Federacije ostvari saradnja sa ovim preduzećem i na neki način značajnije podrži razvoj i proizvodnja.

Ovim riječima direktor preduzeća „Kolmix“ Nedžad Mezildžić je ohrabren, naglasivši i dosadašnju pozitivnu saradnju koja može samo da pomogne daljem širenju razvoja palete proizvoda, ali i vezivanja većeg broja kooperanata uz proizvodnju začina.

Prilikom posjete moglo se čuti i da se radi o kompaniji koja ima osigurano tržište, ali i da su radnici zadovoljni menadžmentom i redovnošću isplate svih obaveza prema njima.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING