INFO

 • PROTEST GRAĐANA ISPRED OHR-A: POZIV SCHMITHU DA ZAUSTAVI ONE KOJI UGROŽAVAJU MIR U BIH
 • BIH: PRIHVAĆENI ZAHTJEVI KLUBOVA DELEGATA BOŠNJAČKOG I HRVATSKOG NARODA U VIJEĆU NARODA RS-A
 • USK: NOVOZARAŽENA 21 OSOBA UZ JEDAN SMRTNI ISHOD
 • FILM 'TABIJA' OVOGODIŠNJI BH. KANDIDAT ZA NAGRADU OSCAR
 • U BOSNI I HERCEGOVINI 386 NOVOZARAŽENIH KORONOM, PREMINULE 22 OSOBE
 • VELIKA KLADUŠA: POČELA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA
 • VODA ZNAČI ŽIVOT – IZDVOJENO: AKTIVNOSTI LABORATORIJE ZA VODE AVP SAVA
 • PRIJETI LI NAM HIPERINFLACIJA: CIJENE NAFTE U PORASTU SEDMU UZASTOPNU SEDMICU
 • SUTRA U BOSNI I HERCEGOVINI SUNČANIJE PRIJE PODNE
 • AERODROM ŽELJAVA OŽIVLJAVAJU ČLANOVI AERO KLUBA ŽELJAVA
 • OV VELIKA KLADUŠA - NAKON GLASANJA O INICIJATIVI, SJEDNICA JE PREKINUTA

VARIETY: "QUO VADIS, AIDA?" IMA NAJBOLJE ŠANSE DA POBIJEDI "ANOTHER ROUND" U UTRCI ZA OSCARA

- Magazin Variety u analizi pet filmova koji su u utrci za Oscara u kategoriji najbolji strani film ističe da bosanskohercegovački kandidat "Quo vadis, Aida?" ima najbolje šanse da pobijedi danskog kandidata "Another Round", koji je jedan od favorita.

VARIETY:

NET MAGAZIN, 2. aprila - U prethodne dvije godine Oscar za najbolji strani film je bio unaprijed poznat. "Parasite", kao i film "Roma" bili su glavni favoriti u svojim kategorijama. Taj uspjeh je proglašen jednom od najboljih stvari koja se desila prije lockdowna. "Parasite" je prošle godine osvojio nagradu za najbolji film i najbolji strani film.

Ovog puta nijedan film nominiran u kategoriji najbolji strani film nije apsolutni favorit, ali to ne znači da nema predvodnika, piše Variety.

Danski "Another Round" film o bandi učitelja koji prolaze svoje krize srednjih godina očigledan je favorit, posebno nakon nominacije za režiju Thomasa Vinterberga. U posljednjih 40 godina nominacija u kategoriji najbolji reditelj zagarantovala je Oscara za međunarodni film.

Prvu nominaciju za Oscara u kategoriji međunarodni film za Tunis je dobio "The Man Who Sold His Skin", jedini od pet filmova koji trenutno nisu dostupni javnosti.

Film Kaouther Ben Hanije neravnomjeran je i nelagodan miks satire svjetske umjetnosti i izbjegličke drame. Iako raduje vidjeti afrički film u nominacijama za Oscara, ovo će biti tek 10. svih vremena s cijelog kontinenta, a njegovo pojavljivanje je zasigurno najveće iznenađenje kategorije.

Jedinu azijsku nominaciju ostvario je film iz Hong Konga "Better Days". Međutim, ljubavna priča Dereka Tsanga, koja sadrži potresan centralni performans glumice Zhou Dongyu, dostojno je nominovan i vjerovatno ima prednost na temelju isticanja važnih problema i zabrinjavajućeg fenomena nasilja u kineskim školama.

Međutim, za socijalni komentar ne može biti boljeg kandidata od rumunskog "Collective", ključnog dokumentarca koji poput proceduralnog trilera istražuje medicinske malverzacije i loše političko upravljanje nakon smrtonosne vatre u bukureštanskom noćnom klubu.

Čak i ako ne pobijedi ni u jednoj kategoriji (pobjednici u dokumentarcima uglavnom imaju naslove na engleskom jeziku), dvostruke nominacije za film Alexandera Nanaua sigurno će pomoći da pronađe široku publiku koju zaslužuje.

Također, povećava se i publika u Bosni i Hercegovini koja sve više suosjeća s "Quo Vadis, Aida?", filmom koji ima najbolje šanse da pobijedi "Another Round" u finalnom izboru za Oscara.

Film Jasmile Zbanić je prisjećanje na genocid u Srebrenici, a glavnu ulogu u filmu igra Jasna Đuričić. U nekom drugom svijetu, ona bi mogla biti i favoritkinja za najbolju ulogu, ali kada kategorija nosi tri filma koji bi bili neprikosnoveni pobjednici, od impresivne liste od 15 filmova koji predstavljaju diverzitet svjetske kinematografije mnogo bolje nego prethodnih godina, mnogo je razloga za slavlje.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING