INFO

  • U 67. GODINI PREMINUO AKI RAHIMOVSKI, LEGENDARNI PJEVAČ PARNOG VALJKA
  • KORONA BILANS U USK: UZ 128 NOVOZARAŽENIH OSOBA I TRI SMRTNA ISHODA
  • USK: PČELARSTVO PRED VELIKIM UPITNICIMA I IZAZOVIMA KLIMATSKE KRIZE
  • REPORTERI AA NA FRONTU U DONBASU: NAPETOST SE OSJETI, ALI SUKOBA TRENUTNO NEMA
  • U VEČERAŠNJEM TV DNEVNIKU: O 'TRGOVSKOJ GORI' GOVORI MARINKO ZELJKO, DIREKTOR 'AGENCIJE ZA RNS' BIH
  • POSKUPLJENJE ŠTAMPE: 'LANČANO' POSKUPLJENJE LOGIČNO KAO POSLJEDICA
  • USK: POLJOPRIVREDA TOKOM 2021. 'PALA NA KOLJENA', POSKUPLJENJA I OPĆE PRILIKE NE IDU NA RUKU OPTIMIZMU
  • U BOSNI I HERCEGOVINI 2.624 NOVOZARAŽENIH, 19 OSOBA PREMINULO

VARHELYI 'OTVORIO DUŠU': LAŽ JE DA PODRŽAVAM DODIKOVE SECESIONISTIČKE AKTIVNOSTI

- Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi govorio je za mađarske medije o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH te se dotakao optužbi domaćih, ali i evropskih zvaničnika koji tvrde kako sarađuje s Dodikom na destabilizaciji BiH kroz mnogobrojne aktivnosti.

VARHELYI 'OTVORIO DUŠU': LAŽ JE DA PODRŽAVAM DODIKOVE SECESIONISTIČKE AKTIVNOSTI

SVIJET, 14. januara - U velikom intervjuu za Magyar Nemzet, Varhelyi je "otvorio dušu" te je govorio o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan, ali i o drugim temama. Između ostalog, Varhelyi je naglasio kako su razmišljanja da će Francuska blokirati pristup država Zapadnog Balkana u EU tokom šestomjesečnog predsjedavanja stereotipi te da je ova država značajno promijenila pristup prema Zapadnom Balkanu.

"Stav Francuza se dosta promijenio, a francuski predsjednik je tokom najave plana predsjedavanja Evropskom unijom govorio i o Zapadnom Balkanu. Što se tiče nove njemačke vlade, ohrabruje to što je program nove vlade jasno stavio do znanja da će nastaviti posvećenost proširenju Unije na Balkan. Vidjet ćemo šta to znači u praksi i očekujem da Berlin nastavi podržavati proces proširenja", rekao je Varhelyi.

Nakon uvodnog dijela intervjua u kojem je govorio o odnosima EU i Zapadnog Balkana, Varhelyi se fokusirao na Bosnu i Hercegovinu.

"BiH je zaista u teškoj fazi. Zemlja je u zapuštenom stanju zbog domaćih političkih aktivnosti. Ovo je sigurnosni izazov za Zapadni Balkan, ali i za Evropu u cjelini. Iz tog razloga, tri naroda i njihovi lideri moraju raditi na tome da zemlja ide naprijed i istovremeno jača unutrašnju koheziju. Što se tiče nacionalističkih proslava mislim da to ne pomaže. Osim toga, u FBiH postoje pitanja koja nisu specifična za kontekst RS-a, ali ih također treba konačno riješiti", rekao je Varhelyi.

Na pitanje da objasni navode kako podržava prijenos nadležnosti s države na entitet RS, te da podržava Dodikove aktivnosti u BiH, Varhelyi je kratko odgovorio.

"Sve su to lažne vijesti. Naša očekivanja od bosanskih Srba su da se vrate u Parlament i rad Predsjedništva. To sam jasno stavio do znanja i Miloradu Dodiku", ističe komesar.

Nakon toga, evropski komesar se osvrnuo na izvještaj Evropskog revizorskog u kojem se ističe da je finansiranje EU do sada imalo mali utjecaj na reformu vladavine prava na Zapadnom Balkanu.

"Nisam iznenađen izvještajem i do tog sam zaključka i ja došao ranije. Ističem da je zato bila potrebna nova metodologija proširenja Evropske komisije koja je stupila na snagu 2019. godine. Vladavina prava sada igra centralnu ulogu. Napravit ćemo svaki mogući napredak u procesu proširenja Unije upravo u zavisnost od toga", pojašnjava Oliver Varhelyi.

Na kraju intervjua, Varhelyi je govorio i o natpisima određenih briselskih medija koji su pisali kako evropski komesar za proširenje koji dolazi iz Mađarske ne može govoriti o vladavini prava na Zapadnom Balkanu.

"Takva mišljenja nisu dokaz evropskog ponašanja. Jasno je šta moj mandat podrazumijeva i pratimo jasne kriterije za istočni, zapadni i južni dio Balkana. Ne zavisi od mene i moje nacionalnosti kako ću se ponašati", zaključio je Oliver Varhelyi.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING