INFO

  • DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN HRANE
  • ESCOBAR: NOVA ADMINISTRACIJA BIĆE VRLO AKTIVNA U REGIONU, IMAMO ODGOVOR NA UTICAJ RUSIJE
  • BUŽIM: POTPISANI UGOVORI ZA ASFALTIRANJE 10 PUTNIH PRAVACA
  • ZATVARA LI PUTIN EVROPI CILJANO PLINSKI VENTIL?
  • PRIJE 14 GODINA NAPUSTIO NAS JE FENOMENALNI TOŠE PROESKI
  • USK KORONA STANJE: TESTIRANO 137 UZORAKA, 18 NOVOZARAŽENIH, JEDAN SMRTNI ISHOD
  • TUŽILAČKA INICIJATIVA NA GORDANINOM STOLU: ZATRAŽENO HITNO FORMIRANJE PREDMETA PROTIV MILORADA DODIKA
  • U BIH 675 NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA, PREMINULO JOŠ 27 OSOBA

VALJA MLADIMA RUŠITI ZIDOVE: SREDNJOŠKOLCI DANAS OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN MLADIH

- Članovi Asocijacije srednjoškolaca BiH danas su na prigodan način obilježili 12. avgust, Međunarodni dan mladih. Okupljanje srednjoškolaca na Gradskom trgu u Bihaću imalo je za cilj istaknuti napore koji se ulažu da bi obrazovanje postalo važnije i da bi skrenuli pažnju na stanje mladih u društvu, koje nije zadovoljavajuće...

VALJA MLADIMA RUŠITI ZIDOVE: SREDNJOŠKOLCI DANAS OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN MLADIH


BIHAĆ, 12. avgusta - Kako bi istaknuli nepovoljan položaj i probleme s kojim se mlade osobe svakodnevno susreću, srednjoškolci su na zanimljiv način napravili zid od kartonskih kutija  ispisan aktuelnim problemima današnjice. Rušenje kartonskog zida upriličeno je tačno u 12:08, a ovim simboličnim performansom mladi su istakli svoju težnju oslobađanja iz okova destruktivne svakodnevnice.

Prema onom što smo imali priliku zabilježiti u razgovoru s mladim učesnicima i organizatorima ovog događaja, mladi su nezadovoljni i obrazovanim sistemom.  Smatraju da je on zastario i da je neophodno izvršiti reforme u svrhu njegovog poboljšanja. Obrazovanje bi trebalo  prilagoditi potrebama mladih današnjice i pripremiti ih za izazove i probleme koji ih očekuju po završetku školovanja.

Kako navode, problemi mladih nisu samo njihovi već i problemi cijelog društva i države. Iz tog razloga bi svi nivoi vlasti trebali poduzeti mjere kojima bi se poboljšao položaj i status mladih u društvu. Uključivanjem mladih u rad u svojim lokalnim zajednicama mladi bi se upoznali sa sredinom u kojoj borave što bi omogućilo njihovo aktivno sudjelovanje u društvu i procesima donošenja odluka.

Odluka o obilježavanju Međunarodnog dana mladih donesena je 17 . decembra  1999. godine.  Od 2000. godine do danas taj se datum kontinuirano obilježava i to svake godine drugom temom. To je ujedno i dan kada se slave postignuća mladih u svijetu i ohrabruje njihovo sudjelovanje u društvu. Kako kaže stara izreka: „Na mladima svijet ostaje.“ S toga se sada i danas treba pobrinuti za našu zemlju koja im ostaje, jer njihova budućnost zavisi od sadašnjosti.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING