INFO

  • USK KORONA BILANS: TESTIRANO 59 UZORAKA, NOVOZARAŽENA JEDNA OSOBA
  • BIH: STIGLO 10.530 DOZA VAKCINA BIONTECH/PFIZER
  • PO ODLUCI EU: BIH OPET NIJE NA EVROPSKOJ LISTI DRŽAVA KOJE SU SIGURNE ZA PUTOVANJE
  • IZRAEL IZVEO ZRAČNI NAPAD NA GAZU, PRVI OD PREKIDA VATRE 21. MAJA
  • PRIJAVE DO KRAJA JUNA: BBI BANKA OBEZBIJEDILA MILION MARAKA ZA STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA U BIH
  • VIJEĆE MINISTARA BIH: UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O CARINSKIM PREKRŠAJIMA
  • KRIJUMČARENJE MIGRANATA U BIH: PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVOJICE AFGANISTANACA
  • POTPISIVANJEM UGOVORA O STIPENDIRANJU I FINANSIJSKA PODRŠKA OD STRANE BTF I MINISTARSTVA OBRAZOVANJA USK
  • GDJE GRAĐANI BIH MOGU PUTOVATI I KAKO?
  • DAN BRANILACA GRADA BIHAĆA

USKOK OBJAVIO ZA ŠTA TERETI UHAPŠENE SUDIJE, MAMIĆ IM DAO 370 HILJADA EURA

- Hrvatski USKOK je objavio za šta se terete trojica sudija Županijskog suda Osijek, koji su jučer uhapšeni

USKOK OBJAVIO ZA ŠTA TERETI UHAPŠENE SUDIJE, MAMIĆ IM DAO 370 HILJADA EURA

HRVATSKA, 10. juna - USKOK je nakon istražnih radnji donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1965., 1958., 1954., 1959., 1971. i 1961.) od kojih trojica uz hrvatsko državljanstvo imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnih djela primanja mita, davanja mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

Osnovano se sumnja da je prvi okrivljeni prvostepeni sudija Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, 22. novembra 2016. u Zagrebu, iako je znao da je u to vrijeme protiv četvrtog i petog okrivljenog i više drugih optuženika bio u toku postupak pred istim sudom te da je izvjesno da će biti određen za predsjednika raspravnog vijeća u navedenom postupku, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa četvrtim okrivljenim s kojim se nastavio družiti.

Pritom je četvrti okrivljeni, znajući da je prvi okrivljeni sudija Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudija pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, a koji je prvi okrivljeni, svjestan svega navedenog, uzeo, navodi se u saopćenju.

USKOK: Sudija je Mamiću obećao povoljne sudske odluke za novčanu nagradu

Nadalje se osnovano sumnja da su, u razdoblju od aprila 2017. godine do 21. maja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, IV. okrivljeni kao optuženik u više krivičnih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv V. okrivljeni i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, u više navrata ostvarivao osobne kontakte s II. okr., također prvostepenim sudijom Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, koji mu je predočavao da će on lično, te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i s III. okr., za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa.

Mamić sudijama predao najmanje 370.000 eura

Tako mu je predočavao da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 miliona kuna u trećem predmetu.

Sukladno dogovoru s II. okr., a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist V. okr. i drugih optuženika, IV. okr. je kao protuuslugu za navedeno u više navrata II. okr. predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca. Osim toga je IV. okr., zajedno s V. okr., ostvario kontakt i s III. okr. u Širokom Brijegu tijekom kojeg su i neposredno dogovorili kako će ga IV. okr. putem II. okr. novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu.

U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura je u dogovoru s IV. okr. osigurao V. okr. koji ima svojstvo suoptuženika u navedenom kaznenom predmetu, sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Navedeni iznos je VI. okr., na traženje IV. okr., predao II. okr. za njega i III. okr., znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima II. i IV. okr. na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist IV. okr. i drugih optuženika, neovisno o stvarnom stanju predmeta.

Putovanje u Emirate

Također je IV. okr., zajedno s V. okr., kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmirivao troškove inozemnog putovanja i boravka II. okr. i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine, te je ujedno IV. okr. autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak II. okr. na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

USKOK je sudiji istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING