INFO

  • U RS TESTIRANO 595 UZORKA, OSAM POZITIVNIH NA KORONAVIRUS
  • MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA USK NERMIN KLJAJIĆ – SITUACIJA OKO DOLASKA MIGRANATA SE SVE VIŠE USLOŽNJAVA
  • TUŽILAŠTVO SE ŽALILO NA PUŠTANJE NOVALIĆA, SOLAKA I HODŽIĆA: SVI GRAĐANI MORAJU BITI JEDNAKI PRED ZAKONOM
  • KOLEGIJ SKUPŠTINE – PREDSTOJI KONSTRUKTIVAN RAD
  • VRIJEME: UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME, S PLJUSKOVIMA TOKOM POSLIJEPODNEVA
  • SDA SPREMNA PREUZETI MJESTO MINISTRA SIGURNOSTI
  • PONOVNI RAST BROJA ZARAŽENIH U FBIH: POZITIVNO 10 UZORAKA
  • CENTRALNA BANKA BIH DOBILA ODLUKU DA PODIJELI 330 MILIONA EURA NOVCA MMF-A

USK: SMIRIVANJE VREMENSKIH NEPRILIKA UZ OPADANJE VODOSTAJA RIJEKA I POTOKA

- Opasnost još uvijek prijeti u općinama gdje su prisutne podzemne vode, kao što je slučaj u Sanskom Mostu, dok su u Cazinu prisutna klizišta

USK: SMIRIVANJE VREMENSKIH NEPRILIKA UZ OPADANJE VODOSTAJA RIJEKA I POTOKA

BIHAĆ, 15. maja - Kiša je prestala padati ili pada slabog inteziteta, tako da su svi vodostaji rijeka i riječica na našem kantonu u blagom opadanju.Trenutno se na svaki sat opadanje vodostaja kreće od 1 do 4 cm, kažu nam u Civilnoj zaštiti USK. Opasnost još uvijek prijeti u općinama gdje su prisutne podzemne vode, kao što je slučaj u Sanskom Mostu, dok su u Cazinu prisutna klizišta. Ekipe su uglavnom i dalje na terenu i prate situaciju.

Prema izvještaju Federalne uprave  civilne zaštite u Sanskom Mostu, u kojem je pored još tri općine proglašeno stanje prirodne nesreće,  vodostaj rijeke Sane u 7 sati dostigao je 407 cm i do sada je opao za 40 cm. Problem je što su se nakon nekoliko sati pojavile podzemne vode i počele u znatnijoj mjeri ugrožavati domaćinstva. Poplavljena su brojna naselja uz cijeli tok Blihe, Zdena je poplavila objekte u naselju Zdena, te poljoprivredna gazdinstva u druga dva naselja. Slične probleme uzrokovale su Pilješka te rijeke  Sasinka, Radinovac, Modrašnica. Rijeka Sana je poplavila skoro sva okolna područja i centar grada, ali prema riječima Muharema Kartala, direkora Kantonalne uprave civilne zaštite,  nije nanijela značajnije štete.

Općina Bosanska Krupa, koja je takođe proglasila stanje prirodne nesreće, pored poplava bori sa pojavom odrona i klizišta. Iz svog korita, pored rijeke Krušnice, izlili su se svi potoci, a pored stambenih i pomoćnih objekata, poplavljeni su i brojni lokalni putevi. Klizišta su se pojavila na  lokalnim putevima Otoka-Crkvina, Burzići, Drenova glavica te u Prvomajskoj i Omladinskoj ulici. Opasnost od plavljenja još uvijek nije prošla ni u Cazinu. U Tržačkim Raštelima saobraćaj se odvija jednom trakom, dok su ceste u Tršcu prohodne. U Ključu je visina vodostaja rijeke Sane u 8 sati iznosila 225 cm i dalje je u opadanju, a u odnosu na jučerašnji dan vodostaj je niži za 60cm. Pojava klizišta primjećena je u naselju Bajrami koje je od kuća udaljeno oko 500 metara.

U gradu Bihaću vodostaj rijeke Une jutros je iznosio 77 cm, što je znatno manje od kritične tačke. U općini Bužim moguća je pojava klizišta, dok za Bosanski Petrovac osim problema sa zamućenošću vode za piće, nema značajnijih podataka. U Velikoj Kladuši stanje vodostaja u donjem dijelu rijeke Kladušnice, u rasponu od dva kilometra do ušća u rijeku Glinu, nije se značajnije promjenilo. I dalje je onemogućen prelazak  rijeke na svim mjestima na  relaciji Miljkovići – Drmeljevo, pa se koriste alternativni putni pravci. Regionalni putni pravac R 401   kod Prosinjskog mosta u potpunosti je  funkcionalan kao i druge putne komunikacije  regionalnog i lokalnog karaktera.

Sve raspoložive ekipe Civilne zaštite   i danas su na terenu i rade na sprečavanju plavljenja domaćinstava od oborinskih i podzemnih voda.   

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING