INFO

  • MINISTRICA ĆEMALOVIĆ – EPIDEMIOLOŠKO STANJE USK
  • DANAS SUNČANO I TOPLO VRIJEME POPODNE PONEGDJE KIŠA
  • AERODROM U BIHAĆU JE REALNA PRIČA ZA PREPOROD KRAJINE, ALI POTREBNA JE VEĆA PODRŠKA VLADE FBIH
  • PROMOCIJA KNJIGE - SREBRENICA, ZABORAVITI NE SMIJEM, HALALITI NEĆU

USK: SKUPŠTINSKI ZASTUPNICI SUTRA O NATALITETU, MORTALITETU I ISELJAVANJU

- Materijal za sutrašnju tematsku sjednicu dopunjen danas prijedlozima Zdravstvenog savjeta za formiranje Ministarstva za dijasporu, te hitno usvajanje Zakona o korupciji i predloženih mjera ESV-a

USK: SKUPŠTINSKI ZASTUPNICI SUTRA O NATALITETU, MORTALITETU I ISELJAVANJU


USK, 19. novembra - Demografska kretanja na području USK s analizom stanja nataliteta i mortaliteta te iseljavanje stanovništva, posebno mladih ljudi, tema je o kojoj će se sutra raspravljati na tematskoj sjednici Skupštine USK-a.

Materijal koji je ranije pripremljen danas je, ispred Ministarstva zdravstva USK-a, dopunjen mjerama Zdravstvenog savjeta koji predlaže da se oformi Ministarstvo za dijasporu i da se ubrza usvajanje Zakona o korpuciji, te mjera koje je predložilo Ekonomsko-socijalno vijeće koje apostrofira nedostatak povjerenja građana u sve nivoe vlasti. Sjednica će biti održana na inicijativu zastupnika Nisveta Jusića.

Iseljavanje stanovništva u USK-u, državi i regiji gorući je problem koji zahtjeva hitne mjere za njegovo ublažavanje. Konkretne podatke niko nema, ali činjenica da je u nepune tri godine MUP USK-a izdao 39.000 uvjerenja građanima za regulisanje njihovog statusa van BiH znak je za uzbunu. Većinom odlaze kompletne porodice, a primjetan je i odlazak visokoobrazovanog stručnog kadra, posebno ljekara. U Unsko-sanskom kantonu od 2014. – 2018. godine povećano je iseljavanje stanovništva, natalitet je u padu, dok je broj umrlih u porastu.

Više o ovoj temi, uoči sutrašnje tematske sjednice, u večerašnjem Dnevniku RTV USK-a u prilogu Almase Đulkić.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING