INFO

  • U RS TESTIRANO 595 UZORKA, OSAM POZITIVNIH NA KORONAVIRUS
  • VRIJEME: UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME, S PLJUSKOVIMA TOKOM POSLIJEPODNEVA
  • SDA SPREMNA PREUZETI MJESTO MINISTRA SIGURNOSTI
  • PONOVNI RAST BROJA ZARAŽENIH U FBIH: POZITIVNO 10 UZORAKA
  • CENTRALNA BANKA BIH DOBILA ODLUKU DA PODIJELI 330 MILIONA EURA NOVCA MMF-A

USK: PROIZVODNJA MLIJEKA U PORASTU

- Kupcima u našoj zemlji, ali i šire, uskoro će biti ponuđeni novi proizvodi firmi iz USK

USK: PROIZVODNJA MLIJEKA U PORASTU

BIHAĆ, 2. novembra - Da nije sve crno u našoj zemlji pokazuje  naredna priča. Dok proizvodnja mlijeka  u EU opada, u BiH je u porastu, što  je ohrabrujuće, ali i poziv  vlastima da se  ovaj vid proizvodnje dodatno stimuliše. Kupcima u našoj zemlji, ali i šire,  uskoro će biti ponuđeni novi proizvodi firmi iz USK.  Radi se o maslacu koje će na tržište izbaciti bihaćka mljekara Meggle i  novom pakovanju mlijeka sanske mljekare Čapljanka.

Zbog niske otkupne cijene, proizvodnja mlijeka u zemljama Evropske unije   je u blagom padu. S druge strane, iako rade u teškim uslovima, farmeri  u BiH  proizveli su  ove godine  mlijeka  više nego  prošle.

Za prvih devet mjeseci ove godine bihaćka  Mljekara Meggle od svojih kooperanata je otkupila   2.150.000 litara mlijeka, što je za   6, 5 %  više nego prošle, što je ohrabrujuće, ako se uzmu u obzir negativna kretanja koja prate ovaj vid proizvodnje u  EU, rekao nam je Kemal Hrnjić – direktor Mljekare MEGGLE.

Kontinuiran pad proizvodnje mlijeka  kod  najvećih proizvođača  u EU, dovela je do drastičnog porasta  cijena maslaca  na našem, ali na drugim tržištima. U bihaćkoj Mljekari Meggle uskoro će staviti u pogon  prvu liniju ovog proizvoda, što je veliki uspjeh, s obzirom da u BiH  gotovo nemamo proizvodnju maslaca.

Ulaganja u proizvodnju prisutna su i u sanskoj mljekari Čapljanka. Kupcima će  uskoro biti ponuđeno  novo pakovanje mlijeka, kazao nam je direktor Mljekare Muhamed Kamerić.

Novi projekti šansa su i za nova zapošljavanja.  Bude li nam poljoprivreda strateška grana u pravom smislu riječi, a ne samo deklarativno, na biroima rada imali bi puno manje građana, a ovakvih priča bilo bi  puno više.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING