INFO

  • FEDERALNO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: POTICAJI ZA 18.400 PROIZVOĐAČA
  • OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA FORMIRANJA USK
  • AKCIJA TRST: KRIMINALISTIČKA OBRADA UHAPŠENIH LICA
  • 28. GODINA OD MASAKRA U FERHADIJI: 26 SARAJLIJA UBIJENO JE U REDU ZA HLJEB
  • NA KCUS-U TESTIRANA 234 UZORKA, 14 POZITIVNIH NA KORONAVIRUS I SVI IZ ISTOG GRADA
  • SIPA IZVODI VELIKU AKCIJU "TRST", U BIH I HRVATSKOJ UHAPŠENO VEĆ OSAM OSOBA
  • BANJA LUKA DOBILA PRVU VOJNU AMBULANTU U BIH
  • SUTRA U BIH UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • ZVANIČNO: TRŽNI CENTRI I UGOSTITELJSKI OBJEKTI U ZATVORENOM PROSTORU MOGU POČETI S RADOM

USK: DNEVNE AKTUELNOSTI

- U ovom pregledu donosimo dnevne aktuelnosti iz lokalnih samouprava na prostoru našeg kantona...

USK: DNEVNE AKTUELNOSTI


USK, 6. aprila -  Gradonačelnik Šuhret Fazlić je, na prijedlog Službe za finansije, donio Odluku o privremenom obustavljanju izvršavanja rashoda i izdataka u Budžetu Grada Bihaća za 2020. godinu.

Riječ je o izdacima, koji nisu nužne i hitne prirode, a odluka je donesena zbog slabijeg priliva sredstava u odnosu na planirana i pod pretpostavkom da će priliv sredstava u Budžet Grada u narednom periodu imati tendenciju značajnog pada, što je posljedica proglašenja stanja nesreće uzorkovane pojavom koronavirusa. Odluka će biti na snazi 45 dana, a tokom narednih 30 dana pratit će se nivo ostvarenja prihoda, što će dati parametre za pripremu rebalansa Budžeta.

„Ova Odluka ne znači potpunu suspenziju budžeta već usporavanje izvršenja rashoda jer ne želimo stvarati nove obaveze koje možda nećemo moći izmiriti, a sa druge strane stvaramo prostor kako bi detaljno mogli razraditi mjere iz nadležnosti Grada za ublažavanje posljedica uzrokovanih stanjem nesreće zbog koronavirusa“, rekao je gradonačelnik  Fazlić.

Na danas održanoj redovnoj sjednici Štaba civilne zaštite Općine Sanski Most konstatovano je da je situacija po pitanju pandemije koronavirusa još uvijek zadovoljavajuća i da nema zaraženih osoba.

Ipak,  i  dalje se mora održavati dosadašnja  disciplina  po pitanju preventivnih mjera. Dolaskom lijepog vremena, kazano je, intenzivirat će se dezinfekcija javnih površina, ustanova i institucija, a na raspolaganju su dovoljne količine dezinfekcionih sredstava. Problem trenutno predstavljaju gužve ispred banaka i pošte, gdje penzioneri čekaju isplatu penzije. Stoga je donesena odluka da se uputi urgencija rukovodstvima svih ustanova, da angažuju svoje resurse i osiguraju fizičku distancu svojih korisnika.

Propisanih higijensko epidemioloških preporuka, moraju se pridržavati i oni koji rade na danas ponovno otvorenoj Gradskoj pijaci. U Kriznom štabu smatraju da se trebaju intenzivirati i testiranja osoba za koje postoji sumnja da su zaražene. Određeno je i mjesto gdje će se nalaziti izolatorij u koji će, ukoliko bude neophodno, biti izmještene osobe koje ne poštuju mjere kućne izolacije, a to je prostor škole u MZ-i Sasina.

Na prostoru Općine Bosanski Petrovac poštuju se propisane naredbe, upute i mjere u sprečavanju prenošenja i širenja koronavirusa. Do sada nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze kod građana.

Trenutno je 7 lica u samoizolaciji koja se, prema izvještaju Komisije za obilazak, nalaze na svojim kućnim adresama poštujući samoizolaciju i niko od njih ne osjeća nikakve simptome koji bi ukazivali na koronavirus. Broj osoba u samoizolaciji se svakim danom smanjuje, a ukupno ih je bilo 76-ero.

Ekipa Radija Bosanski Petrovac je izašla na teren te saznala šta građani misle o mogućem uvođenju 24-satnog karantetna za sve. Većina je bila za, kako bi se preventivno smanjio broj zaraženih u našoj državi i Federaciji BiH. Primijećena je gužva ispred poslovnice BBI banke i Pošte, gdje penzioneri podižu penzije. Oko 16 tona brašna koje je Vlada RS-a dodijelila Općini Bosanski Petrovac u nedjelju je distribuirano predsjednicima mjesnih zajednica, a podjela građanima je u toku.

Kako bi se prevazišla novonastala situacija uzorkovane korona virusom, potpomogla poljoprivredna proizvodnja, te sačuvali resursi, Općina Bosanska Krupa obezbjedit će repromaterijal za sjetvu kukuruza, graha ili krompira.

Na poziv koji je Općina objavila krajem marta javilo se više od 700 zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača. Svima njima će biti osiguran repromaterijal, odnosno sjeme, mineralno đubrivo i zaštitna sredstva za sjetvu redovnih i dodatnih površina. Za ove poticaje utrošit će se više od 300 hiljada KM.

Načelnik Armin Halitović dodaje da se prave planovi i za pomoć malim biznisima i velikim firmama koje su oštećene u vrijeme pandemije. Međutim, čekaju se odluke i mjere Vlade USK i Vlade Federacije BiH, na osnovu kojih će lokalna zajednica finalizirati svoje programe i pružati pomoć u skladu sa realnim mogućnostima.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING