INFO

  • PRIČA O LEGALIZACIJI KANABISA ZA LIJEČENJE U BIH TRAJE VEĆ PET GODINA, "ZAPELO" KOD IMENOVANJA KOMISIJE
  • TREĆA UZASTOPNA POBJEDA JEDINSTVA
  • SUTRA SE NAVRŠAVA 27 GODINA OD VRAĆANJA IMENA BOŠNJACI I BOSANSKOG JEZIKA
  • BH. DRŽAVLJANI ĆE MOĆI U SLOVENIJU SA NEGATIVNIM TESTOM, ALI SAMO AKO JE NAČINJEN U EU
  • VLADA ARMENIJE PROGLASILA RATNO STANJE I MOBILIZACIJU ZBOG SITUACIJE U NAGORNO KARABAHU
  • VRIJEME DANAS: PRETEŽNO OBLAČNO

UOČI EYOF-A: PLAMEN MIRA IZ BANJA LUKE STIGAO U SARAJEVO

- Olimpijski duh se vratio: Plamen mira stigao u Sarajevo

UOČI EYOF-A: PLAMEN MIRA IZ BANJA LUKE STIGAO U SARAJEVO

SARAJEVO, 02. februara - Plamen mira Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF), koji se ove godine održava u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, stigao je danas avionom iz Banje Luke u glavni grad BiH.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo upriličen je svečani doček za delegaciju koja je došla posebnim letom iz Banje Luke, a avion su dočekali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, te predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić. 

Plamen mira je s aerodroma nastavio put u novom Jeep Wrangleru, oficijelnom vozilu EYOF-a. Plamen mira stigao je u petak u Banju Luku, a ovaj svečani čin ispratili su brojni građani i visoki predstavnici naše zemlje. Svečanost je upriličena ispred Administrativnog centra Vlade Republike Srpske.

Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je Plamen mira prekjučer preuzeo na Olimpijskom stadionu u Rimu, zajedno s gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem.

"Plamen mira u našoj zemlji za mene je trenutak koji sam dugo iščekivao. Želio bih da plamen mira vječno gori u našoj zemlji. Dajmo priliku mladima da grade nove svjetove", istakao je Skaka. 

Podsjećamo, EYOF će svečano biti otvoren 10. februara na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu. EYOF 2019 će trajati do 16. februara u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, a učestvovat će sportisti iz više od 50 država, sa više od 1.100 takmičara i 750 članova delegacija nacionalnih olimpijskih komiteta. Boje Bosne i Hercegovine branit će 21 mladi sportista u pet sportova - alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu i brzom klizanju.

Najbrojniji tim BiH će imati u skijaškom trčanju i biatlonu, u kojim će nastupiti 10 takmičarki i takmičara - Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović. 

U alpskom skijanju bit će osam predstavnika - Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Aranaut.

U snowboardu će nastupiti Asja Klačar i Selina Memić, a jedinu predstavnicu BiH će imati u brzom klizanju (shot traek) - Sumeju Zaimović. 

Organizatori su do sada u više navrata podsjetili da je olimpijski plamen na ovim prostorima gorio davne 1984. godine, te da je ovaj događaj jedinstvena prilika da iz BiH u svijet ode najljepša sportska slika.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020
MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING