INFO

 • FEDERALNO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: POTICAJI ZA 18.400 PROIZVOĐAČA
 • BANJA LUKA DOBILA PRVU VOJNU AMBULANTU U BIH
 • ZVANIČNO: TRŽNI CENTRI I UGOSTITELJSKI OBJEKTI U ZATVORENOM PROSTORU MOGU POČETI S RADOM
 • GODIŠNJICA UBISTVA DR.IRFANA LJUBIJANKIĆA I NJEGOVIH SARADNIKA
 • TEGELTIJA: OD 1. JUNA OTVORENA GRANICA ZA GRAĐANE SUSJEDNIH ZEMALJA
 • KORONAVIRUS SE SVE VIŠE ŠIRI TEŠNJOM, REGISTROVANO 19 NOVOZARAŽENIH OSOBA
 • PENZIONERI USK: TRAŽIMO POVEĆANJE PENZIJA I BOLJU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU
 • CJELODNEVNO ZASJEDANJE SKUPŠTINE USK
 • VREMENSKA PROGNOZA: SUTRA ĆE PREOVLADAVATI PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
 • CAZIN: U MEĐUSOBNOM SUKOBU SMRTNO STRADALA DVA MIGRANTA

UN U BIH: VUČJAK NEPRIMJEREN I NEHUMAN - POTREBNO PRONAĆI I USPOSTAVITI NOVU, ALTERNATIVNU I HUMANU LOKACIJU

- Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost nakon prebacivanja migranata i tražitelja azila na područje Vučjaka, apelirajući na nadležne bosanskohercegovačke institucije da rade na pronalasku alternativnog smještaja...

UN U BIH: VUČJAK NEPRIMJEREN I NEHUMAN - POTREBNO PRONAĆI I USPOSTAVITI NOVU, ALTERNATIVNU I HUMANU LOKACIJU


SARAJEVO/BIHAĆ, 17. oktobra - U zajedničkoj izjavi UN-a u BiH podsjetili su da na lokalitetu Vučjaka postoje veliki sigurnosni i zdravstveni rizici, a ta lokacija nije u skladu s međunarodnim humanitarnim standardima, zbog čega nije ni adekvatna za smještanje ljudi.

Ovi nedostaci su već istaknuti u zajedničkoj izjavi tima UN-a 14. juna koja je data nakon odluke Gradskog vijeća Grada Bihaća da se dislociraju migranti, uključujući i tražitelje azila, koji borave van prihvatnih centara na područje Vučjaka. Specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata Felipe González Morales istaknuo je da je ovaj lokalitet apsolutno neprimjeren i nehuman za smještaj ljudskih bića, apelirajući na bh. vlasti da rade na obustavljanju prakse prisilnog dovođenja migranata tamo te iznalaženju alternativne lokacije za smještaj. Tim UN-a u BiH podržao je ovaj izvještaj specijalnog izvjestitelja UN-a i pozivao vlasti da odmah zatvore kamp i osiguraju humaniju lokaciju za smještaj migranata.

- Vlasti su upoznate s činjenicom da je Vučjak lociran u blizini miniranih područja kao i da postoji velika opasnost od požara i eksplozija zbog mogućeg prisustva metana u tlu. Nije opskrbljen električnom energijom, vodom niti medicinskom njegom, te posjeduje veoma mali broj sanitarnih čvorova - podsjećaju iz UN-a u BiH.

Izjava gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da će Grad Bihać i lokalni Crveni križ obustaviti pružanje pomoći migrantima koji su prisilno premješteni na lokalitet Vučjaka je posebno zabrinjavajuća s obzirom na to da je ta pomoć bila nedovoljna i prije nego što je posljednja grupa migranata tu prebačena.

- Ako se ova odluka provede, a prebacivanje migranata bude nastavljeno, raste i opasnost od moguće vanredne situacije na lokalitetu Vučjaka - upozoravaju iz UN-a.

Stoga UN poziva vlasti u BiH da pojačaju napore i pronađu, što je prije moguće, siguran alternativni smještaj koji će biti u skladu s državnim i međunarodnim zakonima i obavezama, humanitarnom praksom i načelima, a sve to uz zagarantirano poštivanje prava migranata, izbjeglica i tražitelja azila.

Ovo je također, upozoravaju, nužno kako bi se smanjio i pritisak na lokalno stanovništvo Unsko-sanskog kantona zbog sve većeg broja migranata, tražitelja azila i izbjeglica. UN u BiH i partneri spremni su odmah aktivirati raspoloživa sredstva da bi pružili podršku vlastima u uspostavljanju novog smještaja u skladu s humanitarnim standardima i/ili povećanju kapaciteta već postojećih mjesta za smještaj. U saopćenju napominju da je osiguranje smještaja migrantima u što kraćem vremenskom roku od ključnog značaja, a to uključuje momentalno prebacivanje migranata koji se trenutno nalaze na lokaciji Vučjak.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING