INFO

  • KORIŠTENJEM RESTORANSKOG OTPADA DO KVALITETNIJEG ZEMLJIŠTA
  • IZ DNEVNIKA IZDVAJAMO: RAZGOVOR S DENISOM ZVIZDIĆEM, PREDSJEDAVAJUĆIM PD PS BIH
  • I SUTRA U BIH SUNČANO VRIJEME
  • GRAĐANI BIH MOGU BITI SIGURNI: POČELA VJEŽBA 'EUFOR - BRZI ODGOVOR 2021'
  • MINISTAR HALKIĆ: NUŽNO JE REDUCIRATI RASHODE ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA USK
  • KORONAVIRUS U BIH: 804 NOVA SLUČAJA, 19 PREMINULIH
  • JEDINSTVO- SIMM BAU MAGLAJ: REMI U BIHAĆU SA DVA NEISKORIŠTENA JEDANAESTERCA
  • U USK 14 NOVOZARAŽENIH SLUČAJEVA
  • GRAD CAZIN KONKRETIZIRAO PLAN POZITIVNE PRONATALITETNE POLITIKE

UDRUŽENJE AMPUTIRCI U BUŽIMU: SAMO ŽELE BOLJA RJEŠENJA I PRAVEDNIJE ODLUKE ZA INVALIDNE OSOBE

- Udruženje osoba s tjelesnim nedostatkom “Amputirci” iz Bužima osnovano je prije 12 godina i broji preko 80 članova. Tokom svih godina postojanja ukazuju na problematiku s kojom se susreće ova kategorija stanovništa, a želja im je da budu uključeni u proces nabavki ortopedskih pomagala kod ZZO-a USK-a. Kažu da samo to može ubrzati proces njihove nabavke, te poboljšati kvalitet ortopedskih pomagala s kojima trenutno i nisu zadovoljni...

UDRUŽENJE AMPUTIRCI U BUŽIMU: SAMO ŽELE BOLJA RJEŠENJA I PRAVEDNIJE ODLUKE ZA INVALIDNE OSOBE


BUŽIM, 28. marta – Jedan od članova spomenutog udruženje, Nedžad Muminović iz Bužima i danas u trenutku razočarenja prvenstveno postavlja sebi i suborcima pitanje za šta su se borili, ako ne za opstanak svega što je vrijedno, djece i omladine.

Tako počinje svoju životnu priču Nedžad koji je bez noge ostao na samom kraju rata 1995. godine u Starom Majdanu kod Sanskog Mosta. Kaže da su brojni problem s kojima se ova kategorija stanovništa susreće, a apsurdna im je odluka što nakon tri godine korištenja ortopedskih pomagala, iste moraju vratiti.

Kako sam navodi cipele ne moraju vratiti, ali štake se moraju razdužiti, kao i proteza. Zbog toga su i on i njegovi suborci ogorčeni, jer je kako kaže 100% invalid koji vidi nepravdu prema sebi.

Da bi se ukazalo na težak položaj amputiraca u ovoj lokalnoj zajednici, prije 12 godina osnovano je i udruženje. Tokom svih ovih godina vrijedno su radili i realizirali niz projekata. Kažu da imaju podršku općine, a želja i cilj im je da budu uključeni u proces nabavki ortopedskih pomagala kod Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a, kako bi se poboljšale procedure i kvalitet istih. Hasan Kovačević, predsjednik ovog udruženja smatra da bi na takav način doprinijeli donošenju boljih i pravednijih rješenja i odluka.

Inače, Udruženje osoba s tjelesnim nedostatkom “Amputirci” trenutno broji preko 80 članova. Kroz svoje aktivnosti, okrugle stolove, javne tribine ukazuju na probleme s kojima se korisnici ortopedskih pomagala susreću. Uputili su i apel nadležnim vlastima da doprinesu poboljšanju standarda života i statusa osoba sa invaliditetom.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI