INFO

 • UBISTVO DŽORDŽA FLOJDA DIGLO SVIJET NA NOGE: PROTESTI OD VAŠINGTONA DO SEULA
 • DANAS JE 27 GODINA OD TUŽNOG DOGAĐAJA: KLARA JE VOZILA 160 KM/H, DRAŽEN JE POGINUO
 • HRVATSKA TREBA RADNIKE: VAPE ZA ZIDARIMA I GRAĐEVINCIMA
 • PANDEMIJA: BROJ MRTVIH OD KORONAVIRUSA U SVIJETU PREMAŠIO 400.000
 • VLADIKA SERGIJE: MIGRANTI NEĆE DONIJETI DOBRO NI SRBIMA NI BOŠNJACIMA
 • PISMO IZ BRISELA: EVROPSKA KOMISIJA RAZMATRA UKIDANJE FINANSIRANJA PRAVOSUĐA U BIH
 • POTVRĐENO 14 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U FBIH
 • NA PROTESTIMA U SAD-U ANGAŽOVANO 43.000 PRIPADNIKA NACIONALNE GARDE
 • U RUSIJI NA KORONAVIRUS POZITIVNO VIŠE OD 467.000 OSOBA
 • BIHAĆ: GRADSKA UPRAVA REFUNDIRA TROŠKOVE KUPOVINE REPROMATERIJALA ZA PROLJETNU SJETVU
 • DANAS U VEĆEM DIJELU ZEMLJE SUNČANO VRIJEME UZ POSLIJEPODNEVNU NAOBLAKU

UBRZATI AKTIVNOSTI DONOŠENJA KANTONALNIH ZAKONA O PRAVIMA DEMOBILSANIH BORACA

- Oni su se susreli sa predstavnicima boračkih udruženja i kantonalnim zvaničnicima kako bi se analizirala primjena federalnog zakona ali i ubrzale aktivnosti na donošenju kantonalnih koji bi trebao omogućiti uvrštavanje i one kategorije demobilisani čija prava nisu regulsana fedralnim prpiosima.

UBRZATI AKTIVNOSTI DONOŠENJA KANTONALNIH ZAKONA O PRAVIMA DEMOBILSANIH BORACA


BIHAĆ, 4.septembra - Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević boravio je danas u Bihaću zajedno sa predstavnicima radne grupe koja je radila na donošenju federalnog zakona o pravima demobiilsanih boraca, a  koji je stupio na snagu u augustu ove godine. Oni su se susreli sa predstavnicima boračkih udruženja i kantonalnim zvaničnicima kako bi se analizirala primjena federalnog zakona ali i ubrzale aktivnosti na donošenju kantonalnih koji bi trebao omogućiti uvrštavanje i one kategorije demobilisani čija prava nisu regulsana fedralnim prpiosima.

Mi smo dali preporuku da kanotni kroz izmjene io dopune zakons prioritetno rješavaju pitanja zapošljavanja boraca, da predvide za zapošljavanja i to je najbolji način da se riješe borci. Druga preporuka - da se prioritetno obughvate branioci koji su teško oboljeli i ne mogu privređivati kazao je Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca  F BIH.

Sada se riješava najugroženijih oko 20 000, ali i ovi koji su na kontonu svake će godne ulaziti u zakon tako u narednim godinama svi će u konačnici biti na budžetu fedeeracije, ali sadašnje stanje da se ponovno pokuša preko kantona i općina riješi ovi do 57 koji su u toj kategoriji kaže Hamdija Abdić, zastupnik u Parlamentu F BIH.

Sada imamo ovaj teret i to će biti teško izrealzirari međutim ovo je populacija koja je bila zanemarena i ovo je tek početak rjšvanje i mislim da će sve institucije i kantonalne i općinske dati doprinos da se to riješi kazao je Ermin Zulić, ministar za pitanja boraca USK.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING