INFO

  • U USK NEMA ZARAŽENIH OSOBA
  • VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A ODBACILO REZOLUCIJU RUSIJE I KINE O UKIDANJU OHR-A
  • EVROPSKA UNIJA: PORICANJE GENOCIDA JE U SUPROTNOSTI SA OSNOVNIM EVROPSKIM VRIJEDNOSTIMA
  • U TUŽILAŠTVU BIH BIT ĆE FORMIRAN PREDMET PROTIV ONIH KOJI NEGIRAJU GENOCID
  • DANAS ZASJEDA SKUPŠTINA USK
  • DETALJI ODLUKE O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA I VELIČANJA RATNIH ZLOČINACA
  • KOJE KAZNE ZATVORA PODRAZUMIJEVA INZKOVA ODLUKA O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA

U UTORAK POČINJE EVROVIZIJA 2021: NA EUROSONG SAMO UZ NEGATIVAN TEST NA KORONU

- Eksperimentalno izdanje muzičkog takmičenja bit će upriličeno pred 3.500 gledalaca, zbog opće poznate pandemije koronavirusa...

U UTORAK POČINJE EVROVIZIJA 2021: NA EUROSONG SAMO UZ NEGATIVAN TEST NA KORONU

SARAJEVO, 16. maja - U utorak, 18. maja, bit će održano prvo polufinale Eurosonga 2021., koji će se zbog pandemije koronavirusa razlikovati od svih dosadašnjih. Druga kvalifikacijska večer planirana je za četvrtak, 20. maj, a veliko finale za subotu, 22. maj.

Roterdam u Nizozemskoj je mjesto održavanja ovogodišnjeg muzičkog takmičenja, a zahvaljujući pobjedi Dankana Lorensa (Duncan Laurence) na Eurosongu 2019. u izraelskom Tel Avivu.

Nakon otkazanog Eurosonga 2020., a sve zbog pandemije COVID-19, nizozemski organizatori odlučili su potvrditi Roterdam kao domaćina ovogodišnjeg Eurosonga, i to na pozornici koja je bila predviđena i prethodne godine.

Vlada Nizozemske odlučila je da se ovogodišnje eksperimentalno izdanje Eurosonga održi uz prisustvo 3.500 gledalaca, a prema novom planu, događaju će prisustvovati samo oni koji predoče negativan test na koronu.

Evrovizija 2021.  bit će upriličena u „Ahoy Areni“, a takmičit će se 39 zemalja, među kojima ni ove godine neće biti Bosne i Hercegovine. Kako je u više navrata iz BHRT-a pojašnjeno, razlog je nedostatak novca za učešće na ovom velikom takmičenju.

Posljednji put naša zemlja na evrovizijskoj bini takmičila se 2016. godine, kada su bh. boje branili Deen, Dalal Midhat, Jala Brat i Ana Rucner.

Zemlje regiona Srbija, Hrvatska, Slovenija te Sjeverna Makedonija učestvuju na Evroviziji 2021., no, ako je suditi prema kladionicama, nisu među favoritima. Naime, pobjedu bi ove godine mogli odnijeti Francuska, Malta ili Švicarska.

Ovo će biti peti put da Nizozemska organizira Eurosong, nakon što je to prethodno učinila 1958., 1970., 1976. i 1980., ali prvi je put da će se Eurosong održati u drugom po veličini gradu ove zemlje.

Ljudi stariji od 70 godina, čak ni uz primljenu vakcinu i negativan test na COVID-19, neće moći ući u dvoranu. Ipak, za utjehu, Grad Roterdam će im poslati evrovizijske pakete koji uključuju zastave, podmetače, tablice za ocjenjivanje i šalove.

Gotovo 1.900 ulaznica bit će podijeljeno građanima domaćina Eurosonga slabije imovinske moći u sklopu projekta „Celebrate Together“.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING