INFO

  • AKTUELNO - JAVNI POZIV ZA DODJELU EKOLOŠKIH NAKNADA
  • KOŠARAC RAZGOVARAO SA ČLANOVIMA KOORDINACIONOG TIJELA ZA TRGOVSKU GORU
  • VELIKA KLADUŠA : PRETRES U PREDUZEĆU REGENERACIJA D.O.O.
  • SUTRA ISTIČE ROK ZA PRIJAVE POLITIČKIH SUBJEKATA ZA UČEŠĆE NA LOKALNIM IZBORIMA
  • NJEMAČKA OD DANAS PRIZNAJE PCR TESTOVE NA KORONAVIRUS IZ BOSNE I HERCEGOVINE
  • DANAS SUNČANO S LOKALNIM PLJUSKOVIMA TOKOM POSLIJEPODNEVA
  • VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A ZBOG PANDEMIJE ZAHTIJEVA PREKID SVIH SUKOBA U SVIJETU
  • U USK-A NEMA NOVOOBOLJELIH

U TUKINOM MODRINJU: AMEL SVIMA DOKAZAO DA SE MOŽE USPJETI SAM

- Kod nane se krio od škole. Nosilac crnog pojasa u karateu. Odlično igra nogomet. Država mu nije pomogla, pričaju stanovnici Modrinja, sela pokraj Kaknja u kojem je odrastao Amel Tuka, vicešampion svijeta u atletskoj utrci na 800 metara

U TUKINOM MODRINJU: AMEL SVIMA DOKAZAO DA SE MOŽE USPJETI SAM


ZENICA, 2.oktobra - Sinoćnju utrku Amela Tuke u finalu Svjetskog prvenstva u atletici u Dohi, na kojoj je osvojio srebrenu medalju, pratili su stanovnici i Modrinja, mjesta iz kojeg dolazi najbolji bosanskohercegovački atletičar.

U Modrinju, udaljenom desetak kilometara od Kaknja, koje je ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila dan nakon utrke, kažu kako su svi vjerovali u uspjeh Amela Tuke.

Inače, svaki put kada Amel trči, cijelo mjesto prati utrku, a tako je bilo i u utorak naveče.

- Zajedno odrastali -

Muharem Bečić, mještanin Modrinja, kaže kako je odrastao s Amelom Tukom i kako je Amel oduvijek pokazivao veliko interesovanje za sport.

"Nismo nimalo sumnjali u njegov uspjeh. Talentovan je za sve sportove, nosilac je crnog pojasa u karateu, odlično igra nogomet. Da nije uspio u atletici, uspio bi sigurno u nekom drugom sportu. Uvijek je volio sport, odrastali smo zajedno, nisam puno stariji od njega, i uvijek je uporan bio. Malo je imao podrške sa lokalnog nivoa, sa državnog skoro nikako, a sada je svima dokazao da se može uspjeti sam, upornim radom i trudom. Slavlje je bilo i bilo nam je drago i još smo pod emocijama, vraćao sam snimak nekoliko puta, da se uvjerim da nije san", rekao je Bečić.

U Modrinju smo zatekli i Mujesiru Silajdžiju, nanu najboljeg bh. atletičara. Kaže kako joj je uvijek bilo teško uživo gledati utrke njenog unuka.

"Sav drhtiš, da vidiš šta će biti. Njegova mama me nazvala, javio se svojim roditeljima odmah, pitao da li su zadovoljni. Nakon toga me kćerka, njegova mama, pitala jesam li ja zadovoljna. Meni ne može biti bolje. To je moje dijete. On je volio doći na selo, živjela sam 21 godinu na selu, volio je biti kod mene. Pa je znao reći da neće ići u školu, da će se sakriti da ne ide u školu, a završio je sve na kraju. Sad je sve u njegovim rukama, šta je imao želju, one bi se ispunile", rekla je Silajdžija o unuku, koji je u decembru 2018. godine diplomirao na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

- Svi "na nogama" -

I Senida Šahinović navodi kako je cijelo mjesto "na nogama" kada Tuka trči.

"Uvijek gledamo, nikad ne spavamo kad trči, svi budemo na nogama, isčekujemo. Sinoć sam izašla i čula kako pucaju petarde od dragosti, u znak slavlja. Srce zalupa, gledaš šta će biti, hvala Bogu, pa ide uspješno", rekla je Šahinović.

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka sa srebrenom medaljom osvojenom u utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi, u Kataru, u Bosnu i Hercegovinu vraća se u petak, kada bi oko 11,35 sati trebao sletjeti na Sarajevski aerodrom, gdje će mu biti priređen prvi doček. Nakon toga, u popodnevnim satima uslijedit će svečani doček i u Zenici, gdje je Tuka napravio prve korake u atletici.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING