INFO

  • RTV USK: OTVOREN KONKURS ZA NOVINARSKU NAGRADU 'EMIN HUSKIĆ'
  • BIHAĆ: ZVIZDIĆ I HALKIĆ RAZGOVARALI O PROBLEMIMA S KOJIMA SE SUSREĆU PRIVREDNICI I DIJASPORA USK
  • PONOVO ODGOĐENO SUĐENJE U SRBIJI ZA ZLOČINE U SREBRENICI
  • UPUĆENI NA ČEKANJE: DVIJE FIRME U BIH NEVAKCINISANIM RADNICIMA ZABRANILE RAD
  • MINISTAR HALKIĆ: NUŽNO JE REDUCIRATI RASHODE ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA USK
  • ČLANOVI EKSPERTSKOG TIMA BIH U UTORAK U DVORU
  • PERIKE ZA DJECU OD IDUĆE GODINE NA LISTI POMAGALA ZZO USK
  • VRIJEME SUTRA: SUNČANO I TOPLO
  • BH KORONA STANJE: 589 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULE 32 OSOBE
  • USK KORONA BILANS: 25 NOVOZARAŽENIH OSOBA I 3 SMRTNA ISHODA

U SPEKTAKULARNOJ AKCIJI UHAPŠENO 800 KRIMINALACA, SVI PALI ZBOG APLIKACIJE

- Više od 800 osoba uhapšeno je u velikoj međunarodnoj policijskoj akciji protiv organizovanog kriminala, izvedenoj nakon dešifrovanja kriptovane komunikacije između kriminalnih grupa, saopćila je to Evropska policijska služba (EUROPOL)

U SPEKTAKULARNOJ AKCIJI UHAPŠENO 800 KRIMINALACA, SVI PALI ZBOG APLIKACIJE

NIZOZEMSKA, 09. juna - Federalni istražni biro (FBI), nizozemska Nacionalna policija i švedska Policijska uprava u saradnji s američkom Upravom za borbu protiv droge (DEA) i policijama 16 drugih zemalja, podržani od EUROPOL-a u koordinaciji američke Uprave za borbu protiv droge (DEA), izveli su jednu od najvećih i najsofisticiranijih akcija za provođenje zakona u borbi protiv šifriranih kriminalnih aktivnosti.

Oni su iskoristili obavještajne podatke iz 27 miliona prikupljenih poruka i pregledali ih tokom 18 mjeseci, dok su kriminalci putem aplikacije kompanije ANOM razgovarali o kriminalnim aktivnostima.

Tim hapšenjem spriječeno je više od stotinu likvidacija, saopćili su jučer na konferenciji za medije u Hagu predstavnici američkog FBI-ja.

"Protekle sedmice uhapšeno je nekoliko stotina ljudi u policijskim operacijama širom svijeta, od Novog Zelanda i Australije do Evrope i SAD-a. Rezultat je impresivan", naveo je zamjenik direktora EUROPOL-a Jean-Philippe Lecouffe.

Operaciju nazvanu "Trojanski štit" istražitelji su počeli još 2019. godine, kada je Američki savezni biro u koordinaciji s australijskim policijskim snagama strateški razvio i tajno upravljao aplikaciju za kriptovanu komunikaciju "ANOM", koju koristi više od 12.000 osoba iz više od 300 kriminalnih organizacija, koje djeluju u više od 100 država.

Iz EUROPOL-a su objasnili da tu aplikaciju koriste i članovi italijanskih organizovanih kriminalnih grupa, moto bande, međunarodne kriminalne grupe koje trguju drogom.

Naglasili su da je cilj njihove platforme bio usmjeriti pripadnike organizovanih kriminalnih grupa da koriste tu aplikaciju, što im je i pošlo za rukom.

"Ova operacija, poznata kao OTF Greenlight / 'Trojanski štit', jedna je od dosad najvećih i najsofisticiranijih operacija za provođenje zakona u borbi protiv šifriranih kriminalnih aktivnosti. Niz velikih akcija sprovedene su proteklih dana u 16 zemalja što je rezultiralo s više od 700 pretresa kuća, više od 800 hapšenja i zaplijenjenom preko osam tona kokaina, 22 tone kanabisa i smole kanabisa, dvije tone sintetičkih droga (amfetamin i metamfetamin), šest tona prekursora sintetičkih droga, 250 komada vatrenog oružja, 55 luksuznih vozila i preko 48 miliona dolara u raznim svjetskim valutama i kriptovalutama", naveli su.

Pojasnili su da su kriptovane platforme za kriminalnu komunikaciju tradicionalno sredstvo za izbjegavanje zakona i omogućavanje međunarodnog kriminala.

"FBI i naši međunarodni partneri nastavljaju probijati zaštitu i razvijaju inovativne načine za prevladavanje ovih izazova i izvođenje kriminalaca pred lice pravde", rekao je pomoćnik direktora Odsjeka za kriminalističku istragu u FBI Calvin A. Shivers.

Iz EUROPOL-a su istakli da su uspostavili Operativnu radnu grupu (OTF) za operaciju "Trojanski štit" i pružanje operativne podrške zemljama učesnicama, djelujući kao obavještajni centar i olakšavajući razmjenu informacija.

U međunarodnoj policijskoj akciji učestvovali su Australija, Austrija, Kanada, Danska, Estonija, Finska, Njemačka, Mađarska, Litvanija, Novi Zeland, Nizozemska, Norveška, Švedska, Velika Britanija, Škotska i Sjedinjene Američke Države.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI