INFO

  • RTV USK: OTVOREN KONKURS ZA NOVINARSKU NAGRADU 'EMIN HUSKIĆ'
  • BIHAĆ: ZVIZDIĆ I HALKIĆ RAZGOVARALI O PROBLEMIMA S KOJIMA SE SUSREĆU PRIVREDNICI I DIJASPORA USK
  • PONOVO ODGOĐENO SUĐENJE U SRBIJI ZA ZLOČINE U SREBRENICI
  • UPUĆENI NA ČEKANJE: DVIJE FIRME U BIH NEVAKCINISANIM RADNICIMA ZABRANILE RAD
  • MINISTAR HALKIĆ: NUŽNO JE REDUCIRATI RASHODE ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA USK
  • ČLANOVI EKSPERTSKOG TIMA BIH U UTORAK U DVORU
  • PERIKE ZA DJECU OD IDUĆE GODINE NA LISTI POMAGALA ZZO USK
  • VRIJEME SUTRA: SUNČANO I TOPLO
  • BH KORONA STANJE: 589 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULE 32 OSOBE
  • USK KORONA BILANS: 25 NOVOZARAŽENIH OSOBA I 3 SMRTNA ISHODA

U SARAJEVU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE 'MAJKA HATIDŽA', AUTORICE ESNEFE SMAJLOVIĆ-MUHIĆ

- Hatidža Mehmedović je obilježila 20. stoljeće. Majka Hatidža je simbol svih majki u BiH, poručila je autorica knjige Ensefa Smajlović-Muhić, rođena Srebreničanka, napominjući da je kroz ovu knjigu željela prikazati kompletnu dokumentovanu sliku genocida i to je uradila kroz život Hatidže Mehmedović...

U SARAJEVU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE 'MAJKA HATIDŽA', AUTORICE ESNEFE SMAJLOVIĆ-MUHIĆ


SARAJEVO, 26. jula  - U Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić u Sarajevu u ponedjeljak je upriličena promocija knjige “Majka Hatidža”, autorice Esnefe Smajlović-Muhić, javlja Anadolu Agency (AA).

O knjizi su govorili direktor Bošnjačkog instituta Faris Gavrankapetanović, bivši reisu-l ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, autorica Esnefa Smajlović-Muhić, a putem video linka obratili su se Emir Ramić iz Kanade i Ferid Muhić iz Makedonije, moderatorica je bila Fadila Memišević.

Autorica knjige Ensefa Smajlović-Muhić kazala je novinarima kako njena knjiga predstavlja sliku porodičnog života koja se gasi početkom agresije na BiH i genocidom nad bošnjačkim civilima u Srebrenici.

“Hronološkim redom je prikazana svaka godina od 1992. do 2018. godine. (op.a. do smrti Hatidže Mehmedović). U knjizi je mnogo dokumenata, sve je potkrijepljeno vjerodostojnim dokumentima Haškog tribunala, dokumentima iz arhiva udruženja”, kazala je Smajlović-Muhić.

- "Hatidža Mehmedović obilježila je 20. stoljeće" -

Kao rođenoj Srebreničanki, čiji su najuži članovi porodice ubijeni u genocidu u Srebrenici, ova knjiga joj mnogo znači, podsjetila je Smajlović-Muhić.

“Dvije godine sam aktivno radila na ovoj knjizi, a to znači da sam 24 sata bila u materiji koju sam obrađivala. Pošto sam ja iz Srebrenice, u genocidu u Srebrenici zaredom su stradala tri koljena moje porodice Smajlović, tako da sam još ranije imala nijet da prikažem kompletnu dokumentovanu sliku genocida i to sam uradila kroz život Hatidže Mehmedović”, kazala je Smajlović-Muhić, te zaključila:

“Hatidža Mehmedović je obilježila 20. stoljeće. Majka Hatidža je simbol svih majki u BiH, i borba je zajednička svih majki u BiH. Imala sam potrebu, morala sam ostaviti pisani trag o aktivnostima koje je ona vodila do zadnjeg svog daha, kako bi to ostalo u naslijeđe budućim generacijama”.

- "Majka Hatidža poslala je trajne i vječne poruke" -

Jedan od recenzenata knjige bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić je govoreći o knjizi podvukao kako je ona značajna iz dva razloga.

“Značajno je što je Esnefa, autorica ove knjige, pokazala svojim primjerom da se ne smije zaboravljati ono što se dogodilo u Srebrenici, kroz određene ličnosti kao što je majka Hatidža. Značajno je po tome što u ovoj knjizi majka Hatidža govori svojim jezikom i što je Esnefa pružila priliku Hatidži da ostavi poruke koje su trajne, koje su vječne. A jedna od tih poruka da Potočari, mezarje i šehidi u Potočarima nisu samo pitanje BiH i Srebrenice, nego cijelog čovječanstva”, rekao je Cerić.

U knjizi "Majka Hatidža", prikazan je život od rođenja do preseljenja na Ahiret srebreničke majke Hatidže Mehmedović hronološkim redom po godinama.

Svi važni događaji i podaci vezani za Srebrenicu nalaze se na jednom mjestu gdje je prikazana slika agresije na Srebrenicu, pad Srebrenice 11. Jula 1995. godine, organiziranje majki u udruženja, traženje ubijenih bošnjačkih civila po masovnim grobnicama, izgradnja Memorijalnog centra, kako je tekao povratak u Srebrenicu, procesuiranje ratnih zločinaca, sve kroz prizmu života majke Hatidže.

Recenzenti knjige su Mustafa Cerić, Ferid Muhić, Emir Ramić, Adib Đozić i Fadila Memišević.

Izdavač knjige je sama autorica, a organizatori promocije Bosanska sekcija Društva za ugrožene narode, Vijeće Kongresa Bošnjačkih intelektualaca i Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Obrazac za javni oglas

Javni oglas o prodaji automatiziranog stabilnog diesel električnog agregata naizmjenične struje putem javne prodaje-licitacije metodom prikupljanja zatvorenih pismenih ponuda

RTVUSK LIVE

MARKETING