INFO

  • KANTONALNI SUD U BIHAĆU DONIO RJEŠENJE KOJIM SE OSUMNJIČENOM ABDIĆ FIKRETU PRODUŽAVA PRITVOR ZA DVA MJESECA
  • CAZIN: U MZ POLJE PRIVODI SE KRAJU REALIZACIJA JOŠ JEDNOG INFRASTRUKTURNOG PROJEKTA
  • SVAKODNEVNO SE GRANIČNI POLICAJCI SUSREĆU SA ILEGALNIM MIGRANTIMA
  • 46 NOVIH POZITIVNIH UZORAKA NAKON TESTIRANJA NA KCUS-U: 7 PACIJENATA HOSPITALIZOVANO SA TEŠKOM KLINIČKOM SLIKOM
  • TURISTIČKI VAUČERI RAZLOG SU VEĆEG BROJA TURISTA U BIHAĆU ZA VRIJEME PANDEMIJE KORONAVIRUSA
  • NOVI SMRTNI SLUČAJ OD KORONAVIRUSA U USK
  • DANAS SE U SVIJETU OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN MLADIH
  • OBRTNICIMA JE U ZNAČAJNOJ MJERI UGROŽENO POSLOVANJE ZBOG PANDEMIJE

U PROCES DREKOVIĆ SVJEDOK TUŽILAŠTVA TVRDI DA SE ČETVRTI KORPUS BRANIO NA BJELIMIĆIMA

- Esad Ramić je svjedok koji je danas govorio o događajima iz 1995. godine, a koji su dio optužnice generala Ramiza Drekovića

U PROCES DREKOVIĆ SVJEDOK TUŽILAŠTVA TVRDI DA SE ČETVRTI KORPUS BRANIO NA BJELIMIĆIMA

SARAJEVO, 25. Februara - Ramić koji je svjedok Tužilaštva od aprila do polovine maja 1995. godine obavljao je dužnost komandanta IKM, odnonso isturenog komandnog mjesta Bjelimići i on je kao i većina njegovih prethodnika potvrdila da civilno stanovništvo nije bio cilj Drekovićevom komandovanju.

Vojska RS-a je bila mnogo superiornija u odnosu na nas, rekao je tokom svjedočenja bivši komandant IKM Bjelimići. Ramić je u sudnici ispričao kako su bili prisiljeni kao pripadnici Četvrtog korpusa da sami prave municiju koja je bila vrlo loše kvalitete.

Oruđe kojim su se branili nije imalo domet ni do najbližih neprijateljskih linija, pričao je ovo u sudnici svjedok strogim oficirskim i ubjedljivim glasom, koji je prenio svoja sjećanja, kada je došao na dužnost komandanta IKM Bjelimići.

Ramić je posvjedočio da se Dreković kao komandant Četvrtog korpusa strogo držao međunarodnog humanitarnog prava, odnosno kako se komandovalo po principu moralnih vrijednosti i načela koja se su odnosila na zarobljenike, a naročito na civile.

Jedinica IKM Bjelimići bila je u teškom oružanom sukobus VRS-a, moglo se zaključiti iz svjedočanje kaže odbrana, te dodaju kako je za to vrijeme Konjic pretrpio najžešća granatiranja.

Dreković se tereti da je u proljeće 1995. izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Naredno ročište je zakazano za 10 mart.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING