INFO

  • BOSANSKI PETROVAC: CENTAR ZA ZA KULTURU I OBRAZOVANJE NA KORAK OD NEIZVJESNOSTI I TIŠINE
  • BIHAĆ: U ŽUPI ZAVALJE OBILJEŽEN BLAGDAN DJEVICE MARIJE
  • SEID OMEROVIĆ NOVI PREDSJEDNIK SAVEZA LOGORAŠA BIH
  • OD ODGOVORNOSTI VODE DVA PUTIĆA: JEDAN VODI U GAME, DRUGI U DUBLJU KRIZU I VEĆE PROBLEME
  • MIGRANTSKA KRIZA: U NASELJU POLJE U VELIKOJ KLADUŠI ODRŽANI MIRNI PROTESTI
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • KORONA VS TURIZAM U SUSJEDSTVU: AUSTRIJANCI BJEŽE IZ HRVATSKE
  • KORONAVIRUS U HRVATSKOJ: NOVA 162 SLUČAJA KORONAVIRUSA, DVOJE UMRLIH
  • CHUCK NORRIS ZAPRIJETIO ALEKSANDRU LUKAŠENKU: KAD JA REŽEM LUK, LUK PLAČE...

U POVODU 93. ROĐENDANA ALIJE IZETBEGOVIĆA: SJEĆANJE NA ALIJU PODSJETNIK NA HEROJSKO DOBA

- Predsjedavajući Predsjeništva Bosne i Hecegovine Bakir Izetbegović je naglasio kako je njegov otac bio musliman, Bošnjak, Bosanac i Evropejac, te je, kako je istakao, "ostavio u amanet da mi to sve isto budemo"

U POVODU 93. ROĐENDANA ALIJE IZETBEGOVIĆA: SJEĆANJE NA ALIJU PODSJETNIK NA HEROJSKO DOBA

SARAJEVO, 7. augusta (AA) – Alija Izetbegović bio je musliman, Bošnjak, Bosanac i Evropejac i ostavio nam je u amanet da i mi sve to isto budemo, poručio je večeras u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hecegovine Bakir Izetbegović, na programu obilježavanja 93. rođendana prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, javlja Anadolu Agency (AA). 

Programu pod nazivom “Bedem svjetlosti”, organizovanom u sklopu Dana otvorenih vrata Muzeja "Alija Izetbegović", pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH prisustvovali su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, direktor Muzeja "Alija Izetbegovića" Adnan Žiško, brojne zvanice i gosti.

Program je počeo intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, a potom je učenjem Fatihe i na druge načine odana počast prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetebegoviću i svim bosanskim šehidima. U okviru programa odlomke iz djela Alije Izetbegovića čitao je glumac Miki Trifunov. Prisutni su također, mogli čuti i izvedbe umjetnika Zejda Šote i Burhana Šabana.

Prisutnima se kratko obratio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je istakao kako je životni put Alije Izetbegovića, njegova neprekidna misija dobra, nepokolebljiva vjera u uspjeh, u demokratiju i ideju Bosne, njegova ljubav prema svom narodu i državi neiscrpan izvor pouka.

"Ponosan sam što pripadam generaciji onih koji su svoje životne puteve vodili načelima rahmetli predsjednika Alije i svih njegovih sljedbenika", kazao je Skaka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je kako je sjećanje na Aliju sjećanje na jedno herojsko doba.

"To je sjećanje na herojsko doba kojem smo mi svjedočili. Mnogi od vas u njemu su učestvotvali i dali svoj doprinos. Vratila se bosanskohercegovačka država, bh. vojska, nakon pola milenijuma, vratio se identitet Bošnjaka, ime Bošnjaka, ime njihovog jezika, njihova ravnopravnost, sloboda. Puno toga je postignuto i to je sve urađeno u vremenu koje je obilježio rahmetli Alija Izetbegović. Sjećanje na njega je sjećanje na taj naš ponos i herojsko vrijeme", naglasio je Izetbegović.

Poručio je također, kako će mnogi danas kazati kako je BiH podijeljena na entitete, a mnogi još uvijek dovode u pitanje njen teritorijalni integritet i suverintet.

"Neki će kazati da ta armija nije baš neka jaka armija, neki dovode u pitanje bosanski jezik, neki polucivilizirani ili necivilizirani političari vrijeđaju čak i ezan. Da ima toga, nikad te stvari nisu završene, valja se nastaviti boriti za njih. Ali, BiH je nezavisna država, priznata u Ujedinjenim nacijama. Mi imamo jednu vojsku, ne tri. Dakle, kroz presude Ustavnog suda BiH, mi smo postali konstitutivni narod na svakom pedlju ove zemje, kao i svaki od tri bh. naroda", podvukao je Izetbegović.

Dodao je kako su bedem i svjetlo dva jako lijepa simbola koji podsjećaju na Aliju.

"Njegova misao je za mnoge bila svjetlo. U vremenu kada se od vjere pravio mrak, Alija je branio svoju vjeru i hvala Bogu odbranio je. Bedem, Alija je bio borac, samo nije bio od onih koji napadaju, nikada nikoga nije napao, njegova borba je ličila na bedem. Izdržati dane i godine u zatvoru. Onda to prođe, padne taj režim koji vas je držao bez razloga devet godina na robiji. Ili pak opkole ovaj grad. Jedna nadmoćna sila koja je tukla ovaj grad u prosjeku sa 1.000 granata na dan. Rani svakog trećeg, ubije svakog šestog Sarajliju. I sve to prođe, jednog dana odu, a bedem ostane. Tako se on nosio, strpljivošću, snagom i upornošću", rekao je Izetbegović.

Na kraju svog obraćanja Izetbegović je naglasio kako je njegov otac bio musliman, Bošnjak, Bosanac i Evropejac, te je, kako je istakao, "ostavio u emanet da mi to sve isto budemo".

"Mislim da po pitanju islama, tu su neke temeljne stvari završene, nikada više neće svesti na one grane na koje je bio sveden prije 50 ili 100 godina. Naša vjera je odbranjena, naše bošnjaštvo, naš evropski put. Mi se krećemo možda sporo, jer mnogi koče, ali idemo ka člansvtu u EU. Mi smo Europejci, muslimani u Europi. Bosanci nismo dovoljno. Jer to nam je ostvio u amanet. Ostanimo svi ono što jesmo, Srbi, Hrvati, Bošnjaci, neka se svako moli Bogu onako kako ga je njegova majka naučila, ali vrijeme da svi budemo više Bosanci", zaključio je Izetbegović.

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH.

Izetbegović je rođen 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu.

Kao pravni savjetnik, radio je u više sarajevskih preduzeća. Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom, "Sarajevskom procesu", kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA, 25. maja 1990. godine, postao njen prvi predsjednik.

Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH. Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Nakon deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine, podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH. Autor je većeg broja publicističkih radova, studija i knjiga koje su prevedene na više svjetskih jezika.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING