INFO

  • MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA USK NERMIN KLJAJIĆ – SITUACIJA OKO DOLASKA MIGRANATA SE SVE VIŠE USLOŽNJAVA
  • TUŽILAŠTVO SE ŽALILO NA PUŠTANJE NOVALIĆA, SOLAKA I HODŽIĆA: SVI GRAĐANI MORAJU BITI JEDNAKI PRED ZAKONOM
  • KOLEGIJ SKUPŠTINE – PREDSTOJI KONSTRUKTIVAN RAD
  • VRIJEME U BiH: OBLAČNO I VJETROVITO
  • SDA SPREMNA PREUZETI MJESTO MINISTRA SIGURNOSTI
  • CENTRALNA BANKA BIH DOBILA ODLUKU DA PODIJELI 330 MILIONA EURA NOVCA MMF-A

U PARIZU DODJELA FRANCUSKIH FILMSKIH NAGRADA CESAR

- U Parizu će danas biti održana 44. svečana dodjela Cezara (Cesar), nagrada francuske Akademije filmske umjetnosti, a među favoritima po najvećem broju nominacija su “Le Grand bain” (Veliko kupanje) Žila Leluša i “Jusqu'a la garde” (Do straže) Gzavijea Legrana

 U PARIZU DODJELA FRANCUSKIH FILMSKIH NAGRADA CESAR

PARIZ, 22. februara - Pored ta dva filma sa po deset nominacija, favoriti su i ostvarenja “En liberte” (Na slobodi) Pjera Salvadorija i “Les Freres Sisters” (Braća kao sestre) reditelja Žaka Odijara, objavio je pariški list Figaro, prenosi Beta.

Pažnju privlači i film “La douleur” (Bol) reditelja Emanuela Fenkijela, koji je dobio osam nominacija. Film je snimljen prema istoimenom romanu francuske spisateljice Margerit Diras, koju je utjelovila glumica Melani Tijeri.

Leluš je ove godine prisutan kao reditelj filma koji je jedan od favorita, ali je takođe nominovan u kategoriji najboljeg glumca u ostvarenju “La Pupuille” (Zjenica) rediteljke Žane Eri.

Predsjednica ceremonije ove godine će biti britanska glumica Kristin Skot Tomas, dok će glavni voditelj svečanosti biti glumac Kad Merad.

Akademija je odlučila da počasnog Cezara za životno djelo dodijeli, kako je navela, “legendarnom američkom glumcu, reditelju i producentu” Robertu Redfordu.

Cezara za najbolji film prošle godine je dobio film “120 battements par minute” (120 otkucaja u minuti) reditelja Robera Kampijoa.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine i smatra se francuskim Oskarima. Nominacije određuje francuska Akademija filmske umjetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.

Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju (1921-1998).

 

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING