INFO

  • KULTURA SJEĆANJA: NA DANAŠNJI DAN ROĐEN ALIJA IZETBEGOVIĆ, PRVI PREDSJEDNIK MEĐUNARODNO PRIZNATE BIH
  • LYON I MANCHESTER CITY ČETVRTFINALISTI LIGE PRVAKA
  • INTERPOL ĆE U BEJRUT POSLATI MEĐUNARODNI TIM STRUČNJAKA
  • UZALUD NAM TRUD ŽVIŽDAČI: UIO BIH POKRENULA DISCIPLINSKI POSTUPAK PROTIV ZVIŽDAČA KOJI JE PRIJAVIO NEPRAVILNOSTI
  • SPECIJALNO KORONA VASPITANJE: SPECIJALCI NA ULICAMA SARAJEVA PRATE INSPEKTORE KOJI KONTROLIŠU POŠTIVANJE MJERA
  • DANAS U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • IZDATA NOVA NAREDBA KRIZNOG ŠTABA ZA FBIH: SVE MJERE PRODUŽENE ZA 14 DANA!
  • AVANTURA FILM FESTIVAL - KONFERENCIJA ZA NOVINARE

U MOSTARU SE PROVODI VELIKA AKCIJA ČIŠĆENJA RIJEKA I PODRUČJE OKO STAROG MOSTA

- Ronioci, izviđači, spasilačke službe i volonteri iz regije u Mostaru čiste korita i obale rijeka Neretve i Radobolje, te područja oko Starog mosta, kula i stare gradske jezgre

U MOSTARU SE PROVODI VELIKA AKCIJA ČIŠĆENJA RIJEKA I PODRUČJE OKO STAROG MOSTA


MOSTAR, 2. juna - Ronioci, izviđači, spasilačke službe i volonteri iz regije u Mostaru provode veliku ekološku akciju „Most“ u kojoj čiste korita i obale rijeka Neretve i Radobolje, te područja oko Starog mosta, kula i stare gradske jezgre.

Akcija čišćenja provodi se na području od Carinskog mosta do mosta Hasana Brkića u organizaciji Ronilačkog kluba Neretva, kojem je organiziranje ove akcije postalo tradicija.

Predsjednik ronilačkog kluba Neretva Miro Dušić ističe kako je ova akcija iznimno značajna, što svake godine pokazuje i veliki odaziv prijatelja i sudionika koji ih podržavaju dolaskom iz čitave regije.

„Čistimo korita rijeke Neretve i Radobolje, Stari most, Stari grad. I ove godine imamo odaziv prijateljskih klubova, te izviđača, a došli su nam čak i gosti iz Novog Sada“, rekao je Dušić.

Ističe kako je malo veći vodostaj Neretve, pa su molili elektroprivredna društva da se taj vodostaj smanji kako bi se čišćenje provelo što kvalitetnije.

Govoreći o značaju akcije čišćenja i buđenja svijesti kod građana o očuvanju okoliša tvrdi da je stanje Neretve daleko bolje nego što je to bivalo ranijih godina.

Što se ronjenja tiče, kako kaže, od kad su postavljeni kolektori Neretva je znatno bistrija za razliku od ranijih godina.

Vladimir Bjelica iz ronilačkog kluba Novi Sad ističe da je s radošću došao podržati akciju prijatelja iz Mostara, jer je ona za primjer svima. 

„Prvi sam put u Mostaru i drago mi je zaista da sam došao, te se nadam se da ćemo opet dolaziti“, kazao je Bjelica.

Ocijenio je veoma značajnim što Neretva ima kolektore kao rijeke u brojnim zemljama EU, što nije slučaj s Dunavom u djelu koji protječe kroz Srbiju, te u njega direktno odlaze otpadne vode i fekalije.

Održavanje tradicionalne ekološke akcije ”Most” provodi se u organizaciji Ronilačkog kluba Neretva, a suorganizatori akcije su Kajakaški klub Neretva, Alpinističko-sportsko penjački klub Neretva i Vijeće mladih Grada Mostara. 

Osim članova navedenih udruženja, također, tijekom dana očekuju i dodatni veliki odaziv prijateljskih ronilačkih klubova iz cijele regije, kao i spasilačkih službi, odreda izviđača, udruženja građana i volontera. Za sigurnost sudionika i ove godine će se pobrinuti Interventna spasilačka služba. VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING