INFO

  • MINISTRICA ĆEMALOVIĆ – EPIDEMIOLOŠKO STANJE USK
  • DANAS SUNČANO I TOPLO VRIJEME POPODNE PONEGDJE KIŠA
  • AERODROM U BIHAĆU JE REALNA PRIČA ZA PREPOROD KRAJINE, ALI POTREBNA JE VEĆA PODRŠKA VLADE FBIH
  • PROMOCIJA KNJIGE - SREBRENICA, ZABORAVITI NE SMIJEM, HALALITI NEĆU

U KANTONALNOJ INSPEKCIJI ZADOVOLJNI URAĐENIM, KANTONALNO TUŽILAŠTVO ZAKAZALO

- Kantonalno tužilaštvo nije riješilo još nijednu od 13 krivičnih prijava, koje je inspekcija podnijela u 2017., tvrde

U KANTONALNOJ INSPEKCIJI ZADOVOLJNI URAĐENIM, KANTONALNO TUŽILAŠTVO ZAKAZALO

BIHAĆ, 22. maja - Vlada Unsko-sanskog kantona, na jednoj od posljednjih sjednica, usvojila je i u skupštinsku proceduru uputila više izvješataja o radu kantonalnih ustanova, među kojima i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za prošlu godinu. Zadovoljni su urađenim, s obzirom na nedostatak kadra, vozila i tehničke opreme. Dio tih problema u inspekciji trebao bi biti riješen u ovoj godini. Ono čime nisu zadovoljni, jeste iznos naplaćenih kazni, koji iznosi tek četvrtinu  izrečenih. Uz to, Kantonalno tužilaštvo nije riješilo još nijednu od 13 krivičnih prijava, koje je inspekcija podnijela u 2017.

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove tokom prošle godine izvršili su blizu  12.500 inspekcijskih kontrola, od toga je preko  7.500 redovnih, oko 3.200 po zahtjevu stranaka i skoro 1.800 kontrola izvršenja rješenja. Od ukupnog broja kontrolisanih subjekata, uredan nalaz sa manjim nedostacima imalo je njih više od  9.000. U tim slučajevima nije bilo potrebno poduzimati bilo kakve upravne mjere, osim za utvrdene nedostatke,  pa je doneseno  više od 2.000 rješenja o njihovom otklanjanju. Izdano je i 100 rješenja o zabrani rada ili stavljanju robe van prometa. U 2017. ukupno je izdano blizu 1.300 prekršajnih naloga u iznosu od preko 1,2 miliona maraka, podneseno je 117 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i 13 krivičnih prijava Kantonalnom tužilaštvu. Ono čime u inspekciji nisu zadovoljni  jeste da Tužilaštvo do danas, kako su kazali, nije ništa uradilo ni za jedan taj predmet.
Premijer Husein Rošić  obećao je i pomoć u kadrovskom popunjavanju Uprave. Trenutno je zaposlen 41 inspektor, što je tek 52 posto, od broja uposlenih predviđenih  njihovim pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.

Vlada Kantona planirala je i određena sredstva za nova vozila, kako bi inspektori imali bolje prepostavke za obavljanje poslova, s obzirom da sadašnji vozni park ne zadovoljava njihove potrebe. Uz to, neophodno je razmišljati i o potrebi nove informatičke opreme, jer je sadašnja dotrajala.

VIDEO: o radu Inspekcije i Tužilaštva, premijer USK HUSEIN ROŠIĆVEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING