INFO

 • BOŠNJAČKI ODBORNICI U SREBRENICI: NEGIRANJE GENOCIDA I SPOMENIK MIRU NE IDE ZAJEDNO
 • JAVNE LIČNOSTI U SARAJEVU TRAŽE HITNE MJERE ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA KORONAVIRUSA
 • LOKALNI IZBORI NA HORIZONTU: SEDAM DANA ZA KONAČNE KANDIDATSKE LISTE I KANDIDATE ZA PRVU POZICIJU U GRADOVIMA I OPĆINAMA
 • BIHAĆ: PRIGODNO OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA FORMIRANJA RATNOG 5. MJEŠOVITOG ARTILJERIJSKOG PUKA
 • SASTANAK U BIHAĆU I PLAN RJEŠAVANJA MIGRANTSKE KRIZE: GRADONAČELNIK FAZLIĆ SE NADA RJEŠENJU DO ZIME
 • MEZARJE VLAKOVO: NA POSLJEDNJI POČINAK ISPRAĆENA BELMA ŠOLJANIN, MAJKA TROJE DJECE ČIJA SMRT JE POTRESLA BIH
 • USK: ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE ODREDIO SE PREMA NABAVCI POTREBNE MEDICINSKE OPREME
 • VREMENSKA: SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI NESTABILNE VREMENSKE PRILIKE
 • USK: PREMIJER RUŽNIĆ I MINISTAR CIKOTIĆ SAGLASNI U POGLEDU KOORDINACIJE U UPRAVLJANJU MIGRANTSKOM KRIZOM
 • POSLJEDNJI PODACI O STANJU ZARAŽENOSTI U USK POTVRĐUJU ŠEST NOVOOBOLJELIH
 • U BIH ZA 24 SATA PRIJAVLJENA SMRT 22 OSOBE!
 • GLOBALNO PITANJE U VRIJEME GLOBALNE ZARAZE: KAKO SIGURNO VRATITI DJECU U ŠKOLSKE KLUPE I EDUKATIVNI PROCES?

U JEKU PANDEMIJE 600 MLADIH AUTOBUSIMA OTPUTOVALO NA STUDENTSKI POHOD U ISTANBUL

- Uprkos povećanju broja zaraženih i preporukama da se smanji broj kontakata kao i veća okupljanja, iz svih krajeva BiH je jutros blizu 600 učesnika Studentskog pohoda autobusima krenulo za Istanbul...

U JEKU PANDEMIJE 600 MLADIH AUTOBUSIMA OTPUTOVALO NA STUDENTSKI POHOD U ISTANBUL

SARAJEVO, 2. avgusta - Na put dug više od 1.100 kilometara u jednom smjeru mladi su se odlučili uprkos koronavirusu i tome što će mnogo vremena provesti u zatvorenom prostoru okruženi desetinama kolega. Autobusi su krenuli iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća, Banje Luke, Doboja, Kaknja i Visokog.

Jedan od organizatora Studentskih pohoda Ahmed Nurković uoči samog polaska iz Sarajeva za Klix.ba je kazao da je ovo 10. tradicionalni pohod u Istanbul i da je ove godine znatno manji broj učesnika nego ranijih godina.

"Prošle godine nas je išlo 2.500. Zbog korone i svega, turizam je sada pao. Mi smo skupili oko 600 učesnika koji su spremni da putuju i ovo vrijeme. Bilo je neizvjesno jer je Bugarska bila zatvorila granice, međutim u petak su ih otvorili“, govori Nurković.

Na pitanje kako će se poštovati osnovne epidemiološke mjere tokom ovog dugog putovanja Nurković kaže da su se organizatori potrudili da zadovolje sve preporuke kriznog štaba. On smatra da uvijek postoji rizik i da se neko razboli, na putovanju ili kod kuće.

"Svi učesnici moraju imati maske, na ulazima u autobuse postoje dezinfikaciona sredstva i mjeri se temperatura. Uvijek postoji rizik da se neko razboli, i ovdje i kod kuće. Ljudi se razboljevaju, ne znaju ni ko im je bio kontakt jer se virus poprilično raširio. Iako je rizik, ekonomija ide, mjere su podignute, život se nastavlja. I turistički radnici moraju raditi, ovo je naš način rada“, poručio je.

Šest stotina mladih na ovom putovanju će boraviti u narednih sedam dana. Kao što je kazao jedan od organizatora, rizik od oboljevanja postoji. No posebno će biti rizičan određeni period po povratku u BiH i mogućnost širenja tzv. uvoznog virusa. s obzirom da su mladi označeni kao najčešći prenosioci.


Putovanja nisu sporna ukoliko se poštuju sve preporuke. No, da li su ovakva masovna putovanja potrebna kada naša zemlja broji stotine novozaraženih na dnevnom nivou također je opravdano pitanje.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING