INFO

  • GLOBALNI KORONA BILANS: BROJ ZARAŽENIH U SVIJETU OD COVIDA-19 PREŠAO GRANICU OD 40 MILIONA
  • IZVJEŠTAJ FUP-A PROTIV MEKTIĆA I JOŠ TRI OSOBE: NA OPREMI OŠTETILI BUDŽET ZA 1,68 MILIONA
  • MIGRANTI UKRALI VOZILO U MOSTARU PA BJEŽALI OD POLICIJE
  • KORONA BILANS OD NEDJELJE DO PONEDJELJKA: U BOSNI I HERCEGOVINI 541 OSOBA NOVOZARAŽENA KORONAVIRUSOM, 13 PREMINULIH
  • NA KOVAČIMA OBILJEŽENA 17. GODIŠNJICA SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA
  • SARAJEVO: OTVORENA KONFERENCIJA O GENOCIDU U SREBRENICI - 72 NAUČNIKA U BORBI PROTIV ZABORAVA
  • NAJNOVIJI PODACI: U HRVATSKOJ 393 NOVA SLUČAJA KORONAVIRUSA, PREMINULO 11 OSOBA
  • 799 TESTIRANIH: U BH. ENTITETU RS 255 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULA DVA MUŠKARCA
  • BIHAĆ: POČINJE REALIZACIJA UNDP INICIJATIVE ZA ZELENIJU I ODRŽIVU BUDUĆNOST

U IZVJEŠTAJU HRVATSKE SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNE AGENCIJE NAVODE: UGROŽEN FIZIČKI OPSTANAK HRVATA U BIH

- Ovo se između ostalog navodi u javnom izvještaju Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske (SOA) koji se odnosi na 2019. i 2020. godinu, a u kojem se ističe i to da je zapadni Balkan i dalje opterećen brojnim bezbjednosnim, političkim, ekonomskim i društvenim izazovima...

U IZVJEŠTAJU HRVATSKE SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNE AGENCIJE NAVODE: UGROŽEN FIZIČKI OPSTANAK HRVATA U BIH

ZAGREB/BANJALUKA - Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, u političkom smislu, obilježava nastojanje da se postigne ravnopravnost, a uz političke probleme, Hrvati su suočeni sa trendom ekonomskog iseljavanja, čime je ugrožen i njihov fizički opstanak u BiH, a time i multietnički karakter BiH.

Ovo se između ostalog navodi u javnom izvještaju Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske (SOA) koji se odnosi na 2019. i 2020. godinu, a u kojem se ističe i to da je zapadni Balkan i dalje opterećen brojnim bezbjednosnim, političkim, ekonomskim i društvenim izazovima. Takođe, naglašava se i da je u "državama jugoistočnog susjedstva" i dalje prisutno radikalno tumačenje islama, što predstavlja bezbjednosni rizik.

"Postojanje enklava u kojima se praktikuje radikalno tumačenje islama te se ne priznaju zakoni i demokratski poredak države domaćina, predstavlja bezbjednosni rizik. Dodatni rizik predstavlja i povratak džihadista iz Sirije i Iraka u matične države od kojih su brojni na ratište otišli upravo iz navedenih enklava. Ove dvije pojave mogle bi uticati na dodatni stepen radikalizacije i širenje radikalnog tumačenja islama", navodi se u javnom izvještaju Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske (SOA).

Iako eksplicitno ne navode da se radi o BiH, već o "pojedinim zemljama susjedstva", obavještajci Hrvatske pišu da ona i dalje funkcioniše uz aktivno djelovanje institucija i mehanizama međunarodne zajednice te da takve prilike otvaraju prostor za djelovanje spoljnih aktera, posebno država čiji se interesi i pogledi ne podudaraju s evroatlantskom perspektivnom ovog prostora.

Osim radikalnog islama, u izvještaju SOA navodi se da su u regionu zapadnog Balkana i dalje prisutne pojave "velikosrpskog ekstremizma koji se manifestuje negiranjem teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Hrvatske, ali i BiH, Kosova i Crne Gore".

Ipak u viđenju agenata SOA na prostoru zapadnog Balkana odvija se i nekoliko stabilizirajućih procesa koji utiču na ukupne političke i bezbjednosne prilike u regionu.

"Najvažniji takvi procesu su dogovori o unutrašnjem funkcionisanju BiH te pregovori o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Oba procesa odvijaju se uz aktivni angažman međunarodne zajednice. U isto vrijeme, složena politička situacija u BiH obilježena je zastojem u brojnim procesima, dok se i Kosovo nakon izbora u jesen 2019. godine suočava sa političkom nestabilnošću", navodi se u izvještaju.

Kada je riječ o migracijama, SOA ističe da najveći broj migranata na balkanskoj ruti do EU pokušava doći preko teritorije BiH te da je bezbjedonosni izazov i krijumčarenje migranata.

"Tzv. balkanska ruta već odranije je glavna ruta za dovoz heriona u Evropu, a vrlo je značajna i za krijumčarenje marihuane. Organizovane kriminalne grupe sa područja jugoistočnog susjedstva posljednjih godina zauzimaju sve važnije mjesto u krijumčarenju narkotika u EU, poput dopreme kokaina iz Južne Amerike", ističe se u izvještaju.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING