INFO

  • BIHAĆ: POTPISANI UGOVORI ZA PROJEKTE OMLADINSKE BANKE
  • SRBIJA I CRNA GORA SKINUTE S EU-OVA POPISA SIGURNIH ZEMALJA
  • VLADA USK: PRIHVAĆEN PROGRAM UTROŠKA SREDSTAVA ZA SUBVENCIJE PODUZEĆIMA I PRIVREDNICIMA IZ BUDŽETA USK
  • SLOGA KUĆU GRADI: MOŽEMO U HRVATSKU JER MUŽ IMA PUTOVNICU, ALI AKO NAŠ KOMŠIJA BOŠNJAK NE MOŽE NA MORE, NEĆEMO NI MI!
  • https://www.rtvusk.ba/vijest/kako-su-plavi-leptiri-otkrivali-masovne-grobnice-u-bih-oblijecu-rojevi-sa-bijelo-obrubljenim-krilim/40737
  • BIH OTVARA GRANICE ZA DRŽAVLJANE EU UZ NEGATIVAN TEST NA KORONAVIRUS!
  • VRIJEME SUTRA: SUNČANO JUTRO, POSLIJEPODNE NAOBLAČENJE I LOKALNI PLJUSKOVI
  • KORONAVIRUS UŠAO U VELIKOKLADUŠKI DOM ZDRAVLJA

U CAZINU USPOSTAVLJEN VELIKI IZOLATORIJ ZA SLUČAJ ŠIRENJA EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

- Samoizolacija je u Cazinu naložena za 903 lica, poduzimaju se sve mjere i sve obaveze koje ovakva situacija predviđa. Među njima je i uspostava velikog izolatorija u kojem su napravljene 52 zasebne jedinice u Sportskoj dvorani.

U CAZINU USPOSTAVLJEN VELIKI IZOLATORIJ ZA SLUČAJ ŠIRENJA EPIDEMIJE KORONAVIRUSA


CAZIN, 24. marta - Organizacija oko prevencije i pravovremenog reagiranja na pojavu pandemije koronavirusom u Cazinu krenula je daleko ranije od svih ostalih u okruženju. Zbog izloženosti samoj granici sa EU i velikom broju Krajišnika koji žive i rade na području zapadne Evrope, Krizni štab je formiran prije više od petnaest dana i u svakodnevnom je zasjedanju.

Preko tri stotine povjerenika Civilne zaštite pokrivaju svako naselje i svaki zaseok, svi resursi su usmjereni u mjere zaštite i pripreme za svaki mogući scenarij. Za manje od 24 sata u cazinskoj sportskoj dvorani je napravljen izolatorij kojim će, u slučaju pojave većeg broja oboljelih, upravljati cazinski Dom zdravlja.

 Iako ovdje još uvijek nema ni jedan registriran slučaj zaraženih koronavirusom, ali je samoizolacija naložena za 903 lica, poduzimaju se sve mjere i sve obaveze koje ovakva situacija predviđa. Među njima je i uspostava velikog izolatorija u kojem su napravljene 52 zasebne jedinice od kojih će svaka, uz krevete, imati i svu popratnu medicinsku opremu kao što su boce s kisikom, stetoskopi, zaštitne maske i rukavice, infuzijski sistemi.

 Ovo je takav izazov da je potrebno reagirati odmah. Svaka minuta mijenja okolnosti i sve što treba obaviti sad ne ostavlja se za poslije. Naravno, mi smo odmah reagovali i jučer u 15 sati smo donijeli odluke na Štabu Civilne zaštite, a danas oko 15 sati privodimo radove kraju i možemo reći da imamo izolatorij u gradu Cazinu na raspolaganju i nadamo se, ako Bog da, da neće trebati, kaže gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

 Izolatorij u cazinskoj Sportskoj dvorani, u slučaju potrebe, ima mogućnost povećanja kapaciteta na stotinu zasebnih jedinica, obezbjeđeni su posebni ulazi za pacijente i medicinsko osoblje, ali i svi prateći tehnički sadržaji poput vešeraja, sobe za ljekare i sl. Medicinskim dijelom poslova upravljat će Dom zdravlja Cazin, dok je za sve tehničke poslove odgovorna Civilna zaštita.

  Ovo je prvi veliki izmješteni izolatorij u Unsko- sanskom kantonu, a vjerovatno i u cijeloj BiH. Ipak, u ovom trenutku je najveća nada da neće biti potreban i da će ostati kao odlično izvršena obaveza ove lokalne zajednice.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING