INFO

 • DANAS JE U SREDIŠTU NP UNA SVEČANO OTVORENA VODOVODNA MREŽA ORAŠAC – ĆELIJE – ŠTRBAČKI BUK
 • JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O DOPUNSKIM PRAVIMA BRANILACA I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA
 • STUDIJA EMIGRACIJA IZ BIH: CIJELE PORODICE ŽELE DA SE ISELE IZ BIH ZBOG USLOVA, KORUPCIJE I NEPOTIZMA
 • PET NOVOZARAŽENIH OSOBA NA PODRUČJU USK
 • TESTOVI NA KORONAVIRUS IZ BOSNE I HERCEGOVINE IPAK NE VAŽE ZA ULAZAK U SLOVENIJU
 • POKUŠAJ UBISTVA U BIHAĆU: MIGRANT S TEŠKIM POVREDAMA DONESEN PRED MUP USK
 • SUTRA ĆE U NAŠOJ ZEMLJI PREOVLADAVATI UGLAVNOM PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
 • UNDP I BRITANSKA AMBASADA POKREĆU PROGRAM TRANSFORMACIJE JAVNOG SEKTORA U BIH - ZA NOVA DIGITALNA RJEŠENJA 5 MILIONA USD
 • ZAPALJENA KUĆA U BIHAĆU, POLICIJA SUMNJA NA MIGRANTE
 • BAJEVIĆ ODABRAO ZMAJEVE ZA OKTOBARSKE UTAKMICE, NEKOLIKO NOVIH IMENA
 • KORONAVIRUS U BiH: DANAS ZNATNO MANJE ZARAŽENIH, 12 PREMINULIH
 • BIHAĆ: UHAPŠENA JEDNA OSOBA ZBOG MEĐUNARODNE TRGOVINE LJUDIMA
 • ZAVRŠEN SASTANAK U ZAGREBU: SNAŽNA PODRŠKA HRVATSKE EVROPSKOM I REFORMSKOM PUTU BIH

U CAZINU USPOSTAVLJEN VELIKI IZOLATORIJ ZA SLUČAJ ŠIRENJA EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

- Samoizolacija je u Cazinu naložena za 903 lica, poduzimaju se sve mjere i sve obaveze koje ovakva situacija predviđa. Među njima je i uspostava velikog izolatorija u kojem su napravljene 52 zasebne jedinice u Sportskoj dvorani.

U CAZINU USPOSTAVLJEN VELIKI IZOLATORIJ ZA SLUČAJ ŠIRENJA EPIDEMIJE KORONAVIRUSA


CAZIN, 24. marta - Organizacija oko prevencije i pravovremenog reagiranja na pojavu pandemije koronavirusom u Cazinu krenula je daleko ranije od svih ostalih u okruženju. Zbog izloženosti samoj granici sa EU i velikom broju Krajišnika koji žive i rade na području zapadne Evrope, Krizni štab je formiran prije više od petnaest dana i u svakodnevnom je zasjedanju.

Preko tri stotine povjerenika Civilne zaštite pokrivaju svako naselje i svaki zaseok, svi resursi su usmjereni u mjere zaštite i pripreme za svaki mogući scenarij. Za manje od 24 sata u cazinskoj sportskoj dvorani je napravljen izolatorij kojim će, u slučaju pojave većeg broja oboljelih, upravljati cazinski Dom zdravlja.

 Iako ovdje još uvijek nema ni jedan registriran slučaj zaraženih koronavirusom, ali je samoizolacija naložena za 903 lica, poduzimaju se sve mjere i sve obaveze koje ovakva situacija predviđa. Među njima je i uspostava velikog izolatorija u kojem su napravljene 52 zasebne jedinice od kojih će svaka, uz krevete, imati i svu popratnu medicinsku opremu kao što su boce s kisikom, stetoskopi, zaštitne maske i rukavice, infuzijski sistemi.

 Ovo je takav izazov da je potrebno reagirati odmah. Svaka minuta mijenja okolnosti i sve što treba obaviti sad ne ostavlja se za poslije. Naravno, mi smo odmah reagovali i jučer u 15 sati smo donijeli odluke na Štabu Civilne zaštite, a danas oko 15 sati privodimo radove kraju i možemo reći da imamo izolatorij u gradu Cazinu na raspolaganju i nadamo se, ako Bog da, da neće trebati, kaže gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

 Izolatorij u cazinskoj Sportskoj dvorani, u slučaju potrebe, ima mogućnost povećanja kapaciteta na stotinu zasebnih jedinica, obezbjeđeni su posebni ulazi za pacijente i medicinsko osoblje, ali i svi prateći tehnički sadržaji poput vešeraja, sobe za ljekare i sl. Medicinskim dijelom poslova upravljat će Dom zdravlja Cazin, dok je za sve tehničke poslove odgovorna Civilna zaštita.

  Ovo je prvi veliki izmješteni izolatorij u Unsko- sanskom kantonu, a vjerovatno i u cijeloj BiH. Ipak, u ovom trenutku je najveća nada da neće biti potreban i da će ostati kao odlično izvršena obaveza ove lokalne zajednice.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020
MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING