INFO

  • I FEDERACIJA SE ZADUŽUJE NA BERZI
  • KORONAVIRUS U BIH: 1.239 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO JE 57 OSOBA
  • U BIH DANAS TOPLIJE, TEMPERATURE DO 19 STEPENI
  • AKTUELNO U USK: VISOKA DELEGACIJA EU I BIH DANAS U POSJETI KAMPU „ LIPA „
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA
  • BIHAĆ: U TOKU SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

U BIHAĆU ZASJEDALA VLADA USK

- Ministri su, između ostalog, razmatrali Inicijativu Ministarstva pravosuđa i uprave vezano za dopunu Krivičnog zakona Federacije, izvještaje o radu ministarstava privrede i građenja za prethodnu godinu, te Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Razmatrana je i Informacija o stanju nasilja u porodici za prethodnu godinu.

U BIHAĆU ZASJEDALA VLADA USK

BIHAĆ, 24. februara – Na današnjoj sjednici Vlade USK ministri su posebnim pohvalama za uspješan rad ocijenili Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za 2020. godinu s obzirom da su, zbog hitnosti situacije, imali povećan obim posla.

Tako je ova Uprava više od 10 mjeseci obavljala inspekcijske nadzore koji nisu bili planirani Programom rada, a čiji nadzori su se odnosili na praćenje i izvršenje mjera u vezi sa pandemijom izazvanom novim koronavirusom, prvenstveno radi zaštite zdravlja stanovništva. U izvještajnom periodu inspektori Uprave su ukupno izvršili 15.296 inspekcijskih nadzora, a ukupan finansijski efekt Uprave po svim osnovama iznosi oko 2.5 miliona KM.

Ministri su razmatrali i Informaciju o stanju nasilja u porodici za proteklu godinu Ministarstva unutrašnjih poslova, te zadužili Ministarstvo zdravstva i socijalne politike da preporuke MUP-a proslijedi centrima za socijalni rad.

Promatra li se ukupno nasilje za period 2012-2020.godine evidentno je da je „nasilje u porodici“ u porastu, naročito kada su u pitanju krivična djela iz člana 222. KZ FBIH, ocjena je MUP-a USK.

Preporuke su:

• Ažurirati evidencije, te nastaviti aktivnosti policije na prevenciji nasilja u porodici. Intenzivno prikupljati saznanja i o nasilju kada je niskog intenziteta, te ostvariti potpunu kontrolu nad već evidentiranim počiniocima, te sredinama sa već indiciranim nasiljem.

• Nastaviti jačati saradnju sa centrima za socijalni rad pravosudnim organima i drugim institucijama, razmjenjivati podatke i usklađivati zajedničko djelovanje, u skladu sa potpisanim Protokolom iz 2012.godine.

• Podatke o pojavama nasilja u porodici i aktivnostima policije prezentirati kroz oblike rada policije u zajednici, vodeći računa o zaštiti integriteta žrtve i onemogućavanju nastavka nasilja i nastaviti sa daljim edukacijama i specijalizacijom policijskih službenika za ovaj složen oblik nasilja uključujući veći broj policijskih službenica. U narednom periodu potrebno je intenzivnije raditi na primjeni Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, kao i dosljednoj primjeni Pravilnika o načinu provođenja zaštitnih mjera.

 

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING