INFO

  • REKORDAN BROJ UMRLIH: U PROTEKLA 24 SATA OD KORONE PREMINULE 34 OSOBE
  • USK: 40 NOVOZARAŽENIH OSOBA, 33 OPORAVLJENE
  • SIPA UŠLA U MINISTARSTVO SIGURNOSTI BIH, ISTRAGA U SEKTORU ZA ZAŠTITU TAJNIH PODATAKA
  • KLJUČ - KONAČNO SE PRIVODE ODGOVORNI ZA RATNE ZLOČINE
  • U SVIM OPĆINSKIM I GRADSKIM IZBORNIM KOMISIJAMA U USK UBRZANO SE RADI NA PRIPREMI PREDSTOJEĆIH LOKALNIH IZBORA
  • VRIJEME: PRETEŽNO OBLAČNO, DNEVNA TEMPERATURA DO 18 STEPENI, NA JUGU DO 23
  • USK - AKTUELNO: U SANSKOM MOSTU POČINJE 14. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA OSOBA SA INVALIDITETOM
  • ODREĐEN PRITVOR JAHJI VUKOVIĆU, BIVŠEM PRIPADNIKU TZV. IDIL-A U SIRIJI

U BIH OVE GODINE IZVRŠENA 91 EKSHUMACIJA, IDENTIFIKOVANE 223 OSOBE

- U izvještaju Instituta za nestale osobe BiH navodi se da je u ovoj godini reekshumirano 320 tijela...

U BIH OVE GODINE IZVRŠENA 91 EKSHUMACIJA, IDENTIFIKOVANE 223 OSOBE

SARAJEVO, 13. novembra  - U organizaciji Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) danas je u Vitezu održan Okrugli sto na temu "Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba".

Cilj Okruglog stola je porodicama nestalih osoba prezentirati dosadašnje rezultate u procesu traženja nestalih osoba kao i prioritete na kojima će se raditi u narednom periodu te odgovoriti na sva pitanja koja se tiču procesa potrage za njihovim najmilijim.

Između ostalog, danas je prezentiran i izvještaj o radu Instituta za nestale osobe BiH u ovoj godini. Tako je rečeno da je u ovoj godini izvršena 91 ekshumacija, ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 84 žrtve, urađeno je 314 reekshumacija prilikom kojih je reekshumirano 320 tijela, a identifikovane su 223 osobe što je više za 50 posto u odnosu na cijelu 2018. godinu.

Informacije i iskustva međusobno su danas razmijenili članovi Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH, istražitelji Instituta te šefovi sektora ali i predstavnici Tužilaštva BiH, SIPA-e, Tužilaštva Srednjobosanskog kantona, MUP-a SBK, predstavnici udruženja porodica nestalih osoba kao i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Međunarodne komisije za nestale (ICMP) te Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Učesnici Okruglog stola su kazali da je najveći problem u potrazi za 7.200 osoba koje se još uvijek vode kao nestale zapravo manjak kvalitetnih informacija o lokacijama grobnica.

Pojašnjeno je kako se čini sve što je moguće kako bi se riješio ovaj problem. Iz MKCK-a su kazali, između ostalog, kako po zahtjevu Instituta i njihovom zahtjevu, američke vlasti pretražuju satelitske snimke u potrazi za lokacijama masovnih grobnica. Također se pretražuju i međunarodni arhivi sa istim ciljem. Međutim, istražioci nemaju pristup arhivima u susjednim zemljama, Hrvatskoj i Srbiji.

Navedeno je da ipak najveći problem predstavljaju svjedoci koji znaju gdje se nalaze masovne grobnice ali o tome ne žele govoriti.

Na današnjem skupu porodice su zatražile od nadležnih institucija da počnu da rade na kažnjavanju onih koji skrivaju takve informacije. Istovremeno, apelovano je na sve one koji znaju gdje se nalaze grobnice da olakšaju bol porodicama.

"Pozivamo komšije i sve one koji znaju, jer sve se zna, da konačno progovore, da pomognemo jedni drugima, da olakšamo bol jedni drugima i zaključimo ovo pitanje", kazao je Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Nakon diskusije usvojeno je još nekoliko zaključaka. Između ostalog, porodice su istakle da pitanje traženja nestalih osoba mora prerasti u iz humanog u državno pitanje nulte kategorije.

Također je zaključeno da je neophodno osmisliti i provesti kampanju na nivou države BiH na prikupljanju informacija o potencijalnim masovnim i pojedinačnim grobnicama u koju se moraju uključiti sve relavantne institucije. Zatraženo je i u ubrzanje izdavanja naredbi za ekshumacije i procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine.

Nabavljanje najsavremenije opreme za rad na terenu kao što su georadar i dron mora biti jedan od prioriteta u radu u narednom periodu, rečeno je na okruglom stolu.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING